Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV ziet keerpunt bij werkgever, maar koopkracht toch achteruit

FNV ziet keerpunt bij werkgever, maar koopkracht toch achteruit

UTRECHT (ANP) - Werkgevers zijn steeds vaker bereid te investeren in een goede cao. Nu ze het moeilijker dan ooit hebben om personeel te vinden, zien ze in dat ze niet meer "voor een stuiver op de eerste rang" kunnen zitten, zegt vicevoorzitter van vakbond FNV Zakaria Boufangacha. Toch was de loonstijging in de sinds december afgesloten cao’s gemiddeld net geen 2,8 procent. Dat is ruim onder de inflatie, waardoor de koopkracht achteruit gaat.

"We merken dat steeds meer werkgevers het licht hebben gezien en beginnen in te zien dat ze moeten investeren in een betere cao", zegt de coördinator voor arbeidsvoorwaardenbeleid bij de grootste vakbond van het land. "Echt inzetten op structurele verslechteringen komt steeds minder voor. Of het een keerpunt is, moeten we nog zien, want het is wel een beetje rock-bottom dat we hebben geraakt."

De inflatie over heel 2022 zal rond de 5,2 procent liggen maar kan door de energiecrisis sterker toenemen, raamde het Centraal Planbureau (CPB) in maart. Volgens Boufangacha is het vooral belangrijk dat werkenden aan de onderkant van de arbeidsmarkt worden gecompenseerd, omdat zij als eerste financieel in de knel komen door duurder eten, gas en licht. De werkenden met de laagste inkomens, zo rond het minimumloon, gingen er in de nieuwe cao’s 3,5 procent op vooruit.

Winst-prijsspiraal

Angst voor de zogeheten loon-prijsspiraal is volgens het FNV-bestuurslid niet terecht. Dat fenomeen doet zich voor als de lonen stijgen om inflatie te compenseren en die hogere kosten weer worden doorberekend, waardoor de prijzen voor consumenten hard blijven stijgen.

"Wij zien vooral een winst-prijsspiraal, als je ziet dat de Shells en Aholds nog hoge winsten behalen terwijl de prijzen hard stijgen", zegt Boufangacha, die vindt dat de loonstijging nog ver achterblijft bij bedrijfswinsten. "Als het nou echt zou leiden tot druk op de economische groei, zoals in de jaren zeventig, dan zullen we kijken of we daar afspraken over moeten maken. Maar dat is nog lang niet aan de hand. Als je ziet hoe laag de loonkosten zijn gehouden is nu eerst een inhaalslag nodig."

In totaal werden door FNV sinds december 142 nieuwe cao's afgesloten. Daaronder vielen zo'n 1,6 miljoen mensen.

Meer uit Financieel

Econoom: heffing VS raakt Nederlandse economie, meer onzekerheid

DEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.

38 minuten geleden
WSJ: SpaceX investeert 2 miljard dollar in Musks xAI

NEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.

3 uur geleden
Macron wil EU-belangen 'resoluut' verdedigen na nieuw VS-tarief

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".

17 uur geleden
Duitsland vreest dat Trumps tarieven Europa en VS hard treffen

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.

17 uur geleden
Trumps grote uitgavenwet maakt bezoek WK voetbal flink duurder

WASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.

18 uur geleden
Costa over tarieven Trump: EU blijft haar belangen beschermen

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.

19 uur geleden
Mexico veroordeelt 'oneerlijke' importheffingen van Trump

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft geplande Amerikaanse importheffingen veroordeeld. Het land zou vooraf al zijn geïnformeerd over het plan om op 1 augustus heffingen van 30 procent op te leggen. "We gaven aan de onderhandelingstafel al aan dat het een oneerlijke deal was en dat we het er niet mee eens waren", melden Mexicaanse ministeries in een gezamenlijke verklaring.

19 uur geleden