Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV zet grote kaasbedrijven onder druk voor bedrijfs-cao's

FNV zet grote kaasbedrijven onder druk voor bedrijfs-cao's

WOLVEGA (ANP) - Vakbond FNV zet grote bedrijven als zuivelonderneming FrieslandCampina en kaasspecialist Royal A-ware onder druk voor betere arbeidsvoorwaarden voor werknemers in de kaassector. Omdat het niet lukt om een sector-cao voor het Kaaspakhuisbedrijf af te sluiten, wil de vakbond eigen afspraken met grote werkgevers in die branche. De sector-cao zou volgens de bond niet meer passend zijn en "maatwerk" lijkt noodzakelijk.

Met een eigen bedrijfs-cao's kunnen de grote bedrijven zich niet meer verschuilen achter kleine ondernemingen die wat betreft arbeidsvoorwaarden "mogelijk terecht" op de rem trappen, aldus FNV. Medewerkers van FrieslandCampina Kaas in Wolvega gaan vanaf zondag actievoeren voor een eigen cao. Zij beginnen zondag pas om 22.00 uur met hun dienst, in plaats van om 20.00 uur. Volgens FNV volgen er volgende week ook stakingen bij A-ware.

De onderhandelingen over de cao Kaaspakhuisbedrijf, waar zo'n 4500 mensen onder vallen, tussen werkgeversorganisatie GemZu en vakbonden CNV en FNV liepen in april stuk. FNV eist een tweejarige overeenkomst met 10 procent meer loon. Daarnaast wil de bond nog een aantal regelingen hebben vastgelegd. Dan gaat het onder meer om pensioenafspraken en regelingen voor zwaar werk.

Volgens GemZu waren de eisen van de bonden te gortig, vooral ook met het oog op de onzekere tijden. Een woordvoerder benadrukt dat vorig jaar midden in de crisis een afspraak met de bonden voor 2,75 procent meer loon gewoon is doorgevoerd. Verschillende kaasbedrijven kampten met vraaguitval door de sluiting van de horeca. En de heropening van de horeca nu betekent niet dat de situatie weer is zoals die was voor de crisis.

GemZu erkent wel dat onrust nu het laatste is wat de sector kan gebruiken. Voorafgaand aan de actie in Wolvega staat nog een verkennend gesprek met de bonden gepland, "om te kijken of we nog ergens toe kunnen komen". FrieslandCampina zegt ondertussen voorbereidingen te treffen om de acties het hoofd te kunnen bieden. Dan gaat het volgens het bedrijf vooral om een aantal logistieke aanpassingen. De zuivelonderneming zegt geen reden te zien af te wijken van de sectorafspraken.

Meer uit Financieel

Google laat publiek oefenen met kunstmatige intelligentie

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google stelt zijn kunstmatige intelligentie (AI) binnenkort open voor het publiek, zodat gebruikers ermee kunnen oefenen. Mensen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kunnen als eersten aan de slag met Bard. Het is nog niet bekend wanneer Nederlanders aan de beurt komen, laat een woordvoerder weten.

1 minuut geleden
Bloomberg: VS pakken uitbreiding chipbedrijven in China aan

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan de groeimogelijkheden van chipbedrijven in China beperken, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De Amerikanen zijn al langer bezig met het afknijpen van de levering van hoogwaardige technologie aan het Aziatische land, om te voorkomen dat die voor militaire doeleinden kan worden gebruikt.

8 minuten geleden
Goede doelen en verenigingen vanaf juni weer welkom bij ING

AMSTERDAM (ANP) - Verenigingen en stichtingen, waaronder goede doelen, zijn vanaf juni weer welkom bij ING. In augustus besloot de bank dat ze voorlopig geen nieuwe rekeningen meer konden openen omdat er niet voldoende personeel was om het daarvoor vereiste klantonderzoek te doen. Dat zou bij "deze complexe rechtsvormen" volgens ING meer werk zijn dan bij bedrijven of particulieren.

29 minuten geleden
Omwonenden Schiphol: geen wettelijk kader voor 500.000 vluchten

HAARLEM (ANP) - Het uitvoeren van 500.000 vluchten door Schiphol is tegen de wet, stelt de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV). Die stichting vertegenwoordigt omwonenden van Schiphol dinsdag in de rechtbank van Haarlem. Daar diende het kort geding dat verschillende luchtvaartmaatschappijen aanspanden tegen de Staat om het verlagen van het aantal vluchten. Volgens de advocaten van RBV is er enkel een wettelijke grondslag voor 400.000 vliegbewegingen via de luchthaven.

45 minuten geleden
Schiphol: geef duidelijkheid en perspectief over aantal vluchten

HAARLEM (ANP) - Schiphol wil duidelijkheid en perspectief, in afwachting van nieuwe regels omtrent het aantal vluchten via de luchthaven. Daarvoor pleit de advocaat van Schiphol in een kort geding tegen de Staat, dat werd aangespannen door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Zij willen dat de verlaging van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000 vluchten van tafel gaat. Schiphol is echter positief over de regeling, al is die "niet ideaal".

51 minuten geleden
First Republic Bank toont herstel op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - First Republic Bank wist dinsdag weer wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De wankele regionale bank, die een dag eerder nog zijn laagste aandelenkoers ooit bereikte, werd meer dan 30 procent hoger gezet. Onder leiding van topman Jamie Dimon van de grote bank JPMorgan Chase wordt naar verluidt gewerkt aan een nieuw steunplan voor de bank uit Californië. First Republic kreeg vorige week al 30 miljard dollar op zijn rekeningen gestort door elf grote Amerikaanse banken om voldoende geld in kas te hebben.

1 uur geleden
SodM waarschuwt voor veiligheid op Noordzee door groeiende drukte

DEN HAAG (ANP) - Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt voor de veiligheid op de Noordzee doordat het daar steeds drukker aan het worden is. Dat is onder meer het gevolg van het groeiend aantal windparken op zee, staat in een dinsdag verschenen rapport.

1 uur geleden