Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV zet grote kaasbedrijven onder druk voor bedrijfs-cao's

FNV zet grote kaasbedrijven onder druk voor bedrijfs-cao's

WOLVEGA (ANP) - Vakbond FNV zet grote bedrijven als zuivelonderneming FrieslandCampina en kaasspecialist Royal A-ware onder druk voor betere arbeidsvoorwaarden voor werknemers in de kaassector. Omdat het niet lukt om een sector-cao voor het Kaaspakhuisbedrijf af te sluiten, wil de vakbond eigen afspraken met grote werkgevers in die branche. De sector-cao zou volgens de bond niet meer passend zijn en "maatwerk" lijkt noodzakelijk.

Met een eigen bedrijfs-cao's kunnen de grote bedrijven zich niet meer verschuilen achter kleine ondernemingen die wat betreft arbeidsvoorwaarden "mogelijk terecht" op de rem trappen, aldus FNV. Medewerkers van FrieslandCampina Kaas in Wolvega gaan vanaf zondag actievoeren voor een eigen cao. Zij beginnen zondag pas om 22.00 uur met hun dienst, in plaats van om 20.00 uur. Volgens FNV volgen er volgende week ook stakingen bij A-ware.

De onderhandelingen over de cao Kaaspakhuisbedrijf, waar zo'n 4500 mensen onder vallen, tussen werkgeversorganisatie GemZu en vakbonden CNV en FNV liepen in april stuk. FNV eist een tweejarige overeenkomst met 10 procent meer loon. Daarnaast wil de bond nog een aantal regelingen hebben vastgelegd. Dan gaat het onder meer om pensioenafspraken en regelingen voor zwaar werk.

Volgens GemZu waren de eisen van de bonden te gortig, vooral ook met het oog op de onzekere tijden. Een woordvoerder benadrukt dat vorig jaar midden in de crisis een afspraak met de bonden voor 2,75 procent meer loon gewoon is doorgevoerd. Verschillende kaasbedrijven kampten met vraaguitval door de sluiting van de horeca. En de heropening van de horeca nu betekent niet dat de situatie weer is zoals die was voor de crisis.

GemZu erkent wel dat onrust nu het laatste is wat de sector kan gebruiken. Voorafgaand aan de actie in Wolvega staat nog een verkennend gesprek met de bonden gepland, "om te kijken of we nog ergens toe kunnen komen". FrieslandCampina zegt ondertussen voorbereidingen te treffen om de acties het hoofd te kunnen bieden. Dan gaat het volgens het bedrijf vooral om een aantal logistieke aanpassingen. De zuivelonderneming zegt geen reden te zien af te wijken van de sectorafspraken.

Meer uit Financieel

Beurs Tel Aviv licht lager na door Israël afgeslagen aanval Iran

TEL AVIV (ANP) - De aandelenbeurs van Tel Aviv is zondag met een klein verlies geopend, na de afgeslagen aanval met drones en raketten van Iran op Israël. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, stond na enkele minuten een fractie lager.

1 uur geleden
Drones straks volop ingezet als taxi, overheden aan zet

AMSTERDAM (ANP) - Een vliegende taxi of een pakketje dat via een drone bij je thuis wordt bezorgd is over enkele jaren waarschijnlijk heel normaal, voorspelt Nynke Lipsius, directeur van de Amsterdam Drone Week (ADW). De techniek is er volgens haar, evenals het gros van de wetgeving. Nu moeten provincies en gemeenten nadenken over de inzet ervan.

2 uur geleden
Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

19 uur geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

20 uur geleden
Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - Het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) maakt bezwaar tegen de misgelopen opdracht voor de bouw van vier onderzeeërs voor Nederland. Het kabinet heeft de opdracht aan de Franse concurrent Naval gegund. Voor zover bij het ministerie bekend is, heeft alleen tkMS bezwaar gemaakt tegen het voorlopig gunningsbesluit.

21 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen mijden Iraans luchtruim

SYDNEY/KEULEN (ANP) - Enkele luchtvaartmaatschappijen mijden het luchtruim van Iran uit bezorgdheid over oplopende spanningen met Israël. De Australische maatschappij Qantas leidt vluchten tussen Londen en Perth om. Ook Lufthansa en dochterbedrijf Austrian Airlines kiezen andere routes die niet over Iran gaan.

23 uur geleden
VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen met extra obstakels voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

1 dag geleden