
FNV was eerst niet welkom, sluit nu toch cao's TUI fly en easyJet
SCHIPHOL (ANP) - FNV is erin geslaagd om cao-afspraken te maken met twee luchtvaartmaatschappijen waar de vakbond eerst niet welkom was. Vrijdag meldde de bond dat de eerste cao voor cabinepersoneel van TUI fly een feit is. Ook is het gelukt om een onderhandelaarsakkoord te bereiken voor de Nederlandse stewards, stewardessen en pursers van easyJet.
Met betrekking tot de afspraken bij TUI fly spreekt FNV-bestuurder van Birte Nelen van een "historisch moment". Al sinds 2019 probeerde de bond een stem te krijgen in het onderhandelingsproces over arbeidsvoorwaarden. Eerst wilde TUI fly alleen overleggen met de ondernemingsraad, maar FNV stapte naar de rechter. In een hoger beroep werd vorig jaar bepaald dat TUI fly met de bond in onderhandeling moest gaan.
"Daarna heeft TUI fly zich opgesteld als constructieve werkgever", aldus Nelen. Ze zegt dat het personeel nu tussen de 8 en 13,5 procent meer gaat verdienen. Ook zijn er afspraken gemaakt over een regeling waardoor oudere collega’s met een salarisaanvulling minder kunnen gaan werken, zonder dat hun pensioenopbouw wordt aangetast.
Vakbond VNC
EasyJet, dat na KLM de grootste gebruiker is van Schiphol, probeerde eerder om met een andere vakbond, VNC, tot een akkoord te komen over een nieuwe cao. Maar dat mislukte, terwijl FNV dreigde met een mogelijke staking onder het cabinepersoneel in de drukke meivakantie. Die staking kwam er uiteindelijk niet, want de maatschappij besloot alsnog met FNV te gaan onderhandelen.
In het akkoord is volgens de bond een loonstijging van meer dan 10 procent en een eenmalige financiële uitkering opgenomen. EasyJet-medewerker en FNV-lid Cheyenne van Egmond reageert: "We zijn heel trots op dit resultaat en hopen dat de leden er ook mee instemmen. Want die hebben uiteraard het laatste woord."
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/RTR) - Washington staat op het punt om meerdere handelsakkoorden te sluiten. "We verwachten de komende dagen enkele grote aankondigingen", zei de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent in een gesprek met nieuwszender CNN.
2 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China voert invoerbeperkingen in op medische apparatuur uit de Europese Unie zodra de waarde ervan boven de 45 miljoen yuan (ongeveer 5,4 miljoen euro) uitkomt. De "tegenmaatregel" treedt zondag in werking, maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.
8 uur geledenPARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
1 dag geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
1 dag geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
1 dag geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
1 dag geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
1 dag geleden