Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV was eerst niet welkom, sluit nu toch cao's TUI fly en easyJet

FNV was eerst niet welkom, sluit nu toch cao's TUI fly en easyJet

SCHIPHOL (ANP) - FNV is erin geslaagd om cao-afspraken te maken met twee luchtvaartmaatschappijen waar de vakbond eerst niet welkom was. Vrijdag meldde de bond dat de eerste cao voor cabinepersoneel van TUI fly een feit is. Ook is het gelukt om een onderhandelaarsakkoord te bereiken voor de Nederlandse stewards, stewardessen en pursers van easyJet.

Met betrekking tot de afspraken bij TUI fly spreekt FNV-bestuurder van Birte Nelen van een "historisch moment". Al sinds 2019 probeerde de bond een stem te krijgen in het onderhandelingsproces over arbeidsvoorwaarden. Eerst wilde TUI fly alleen overleggen met de ondernemingsraad, maar FNV stapte naar de rechter. In een hoger beroep werd vorig jaar bepaald dat TUI fly met de bond in onderhandeling moest gaan.

"Daarna heeft TUI fly zich opgesteld als constructieve werkgever", aldus Nelen. Ze zegt dat het personeel nu tussen de 8 en 13,5 procent meer gaat verdienen. Ook zijn er afspraken gemaakt over een regeling waardoor oudere collega’s met een salarisaanvulling minder kunnen gaan werken, zonder dat hun pensioenopbouw wordt aangetast.

Vakbond VNC

EasyJet, dat na KLM de grootste gebruiker is van Schiphol, probeerde eerder om met een andere vakbond, VNC, tot een akkoord te komen over een nieuwe cao. Maar dat mislukte, terwijl FNV dreigde met een mogelijke staking onder het cabinepersoneel in de drukke meivakantie. Die staking kwam er uiteindelijk niet, want de maatschappij besloot alsnog met FNV te gaan onderhandelen.

In het akkoord is volgens de bond een loonstijging van meer dan 10 procent en een eenmalige financiële uitkering opgenomen. EasyJet-medewerker en FNV-lid Cheyenne van Egmond reageert: "We zijn heel trots op dit resultaat en hopen dat de leden er ook mee instemmen. Want die hebben uiteraard het laatste woord."

Meer uit Financieel

G7: Israël moet banden met Palestijnse banken niet doorsnijden

STRESA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Israël moet de banden tussen Israëlische en Palestijnse banken niet doorsnijden omdat vitale diensten rond betalingen en handel moeten doorgaan. Dat stellen de ministers van Financiën van de G7 in een voorlopige slotverklaring die is ingezien door persbureau Reuters.

1 uur geleden
Opnieuw corruptieonderzoek naar hoge Chinese topfunctionaris

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen opnieuw onderzoek naar corruptie door een hooggeplaatste overheidsfunctionaris. Nu gaat het om het plaatsvervangend hoofd van de State Tobacco Monopoly Administration, die toezicht houdt op de tabaksindustrie in China.

1 uur geleden
Duitse minister waarschuwt voor handelsoorlog met China

STRESA (ANP/DPA) - De Duitse minister van Financiën Christian Lindner waarschuwt voor een handelsoorlog met China. Volgens hem kennen handelsoorlogen alleen maar verliezers en kunnen ze niet worden gewonnen. Dat heeft Lindner gezegd op een G7-top van ministers van Financiën in het Noord-Italiaanse Stresa.

2 uur geleden
Cryptobedrijven stijgen op beurs na fiat voorstel etherfondsen

NEW YORK (ANP) - De aandelen van cryptobedrijven op Wall Street zijn vrijdag flink meer waard geworden. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse toezichthouder SEC een voorstel van beursuitbaters voor op de beurs verhandelde etherfondsen had goedgekeurd. Via die fondsen kunnen beleggers rechtstreeks in de cryptomunt investeren. Cryptobeurs Coinbase en cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms stegen tot 8,6 procent.

14 uur geleden
Staking legt luchtverkeer Parijs Orly dit weekend grotendeels plat

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen opgeroepen zaterdag en zondag 70 procent van hun vluchten op de Parijs Orly te annuleren. Aanleiding is een staking door luchtverkeersleiders op de Parijse luchthaven, de op een na drukste in Frankrijk.

14 uur geleden
Google gaat AI-zoekresultaten aanpakken na diverse blunders

MOUNTAIN VIEW (ANP/AFP) - Google gaat "snel actie ondernemen" om zoekresultaten die tot stand komen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) te verbeteren. Dat heeft het bedrijf vrijdag aangekondigd. Gebruikers die van de nieuwe zoekmogelijkheden gebruikmaakten, kregen bijvoorbeeld terug dat Barack Obama de eerste moslimpresident van de Verenigde Staten was.

16 uur geleden
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval

AMSTERDAM (ANP) - De gegevens van een aantal klanten van ABN AMRO zijn mogelijk buitgemaakt bij een cyberaanval op een leverancier van de bank. ABN AMRO benadrukt dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn "dat onbevoegden daadwerkelijk gebruik hebben gemaakt van de gegevens van klanten". Ook zijn de systemen van de bank niet getroffen.

18 uur geleden