Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV waarschuwt voor spoorstakingen uit onvrede over loonbod

FNV waarschuwt voor spoorstakingen uit onvrede over loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV waarschuwt voor mogelijke stakingsacties in Nederland bij de Nederlandse Spoorwegen, uit onvrede over een loonbod van het spoorbedrijf. Volgens de bond gaan vakbondsleden woensdag naar het hoofdkantoor van de NS in Utrecht, om "nog één laatste waarschuwing" te geven. "Komt er geen beweging, dan volgen er stakingen", meldt de FNV.

Donderdag en vrijdag staan volgens FNV nog wel de laatste onderhandelingen gepland. De bond stelt dat er na zes dagen onderhandelen over een nieuwe cao nog steeds geen resultaat is. "Wat er nu ligt, is een beschamend loonbod. Dit gaan we niet eens aan de leden voorleggen", aldus de vakbond. De organisatie wil onder meer dat lonen automatisch gecompenseerd worden voor inflatie.

Daarbij krijgen werknemers volgens de FNV vaak te maken met bijzonder veel agressie en geweld. "Dat is echt onacceptabel. Daar moeten echt maatregelen tegen worden genomen. De NS wil hier niet aan tegemoet komen."

Eerdere staking

Een woordvoerder van de NS wil niet zeggen of het bedrijf met verbeterde voorstellen komt voor de bonden. "We zijn nog volop met elkaar in gesprek. We voeren de gesprekken aan tafel, daar kan ik inhoudelijk verder niks over zeggen."

Vorig jaar september ging NS-personeel al in staking door onvrede over een cao-bod. Reizigers in heel Nederland hadden hier last van. De bonden hielden op verschillende dagen regionale acties om hun eisen voor een nieuwe cao kracht bij te zetten.

Meer uit Financieel

Kleine beleggers stutten koers GameStop op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computerspellenverkoper GameStop schoot maandag omhoog op de aandelenbeurzen van New York. De koerssprong volgde op een nieuw bericht op Reddit van financieel analist Keith Gill. Gill, beter bekend als 'Roaring Kitty" onthulde daarin een positie van 116 miljoen dollar in GameStop te hebben. Gill was in 2021 een belangrijke aanjager van de zogeheten Reddit-rally, waarbij particuliere beleggers op dat berichtennetwerk elkaar aanmoedigden massaal in GameStop en andere kleine bedrijven te stappen om grote beleggingsfondsen die gokten op een koersdaling dwars te zitten.

37 minuten geleden
Douane verwerkte in 2023 flink meer aangiften, ruim een miljard

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane heeft vorig jaar voor het eerst meer dan een miljard aangiften verwerkt. Dat staat in de jaarrapportage van de dienst. Het aantal verwerkte aangiften stijgt al jaren, vooral omdat mensen in toenemende mate bij webshops buiten de Europese Unie bestellingen doen. Demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) pleit voor beter passende Europese regelgeving.

1 uur geleden
Duitse FTI, derde touroperator van Europa, dreigt om te vallen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het op twee na grootste reisconcern van Europa, het Duitse FTI, dreigt om te vallen. Moederbedrijf FTI Touristik is maandag bij de rechtbank in München een faillissementsprocedure gestart. Het concern zegt zich in te zetten voor klanten die nog op reis zijn, zodat deze reizen "volgens plan kunnen worden afgerond". Reizen na 4 juni zullen volgens FTI slechts gedeeltelijk of helemaal niet meer worden uitgevoerd.

2 uur geleden
Microsoft wil miljarden steken in AI en clouddiensten in Zweden

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Microsoft wil miljarden investeren in het uitbreiden van zijn clouddiensten en kunstmatige intelligentie (AI) in Zweden, meldt het techbedrijf. Het bedrijf wil hierin in twee jaar tijd 33,7 miljard Zweedse kronen steken, zo'n 3 miljard euro. Het is de grootste investering van Microsoft in Zweden.

2 uur geleden
Toyota schort leveringen bepaalde automodellen op

TOKYO (ANP/AFP) - Toyota stopt tijdelijk met het leveren van drie automodellen in Japan. De autofabrikant is tot dat besluit gekomen nadat Japanse wet- en regelgeving omtrent de certificering van voertuigen niet is nageleefd. Zo meldt Toyota onjuiste gegevens te hebben gerapporteerd op basis van voetgangers- en inzittendenbeschermingstests. Ook andere fabrikanten als Honda, Mazda en Suzuki zijn door het ministerie van Transport op de vingers getikt.

4 uur geleden
Gasprijs stijgt flink door Noorse storingen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is maandag flink gestegen na onverwachte storingen in de aanvoer van gas uit Noorwegen. Volgens de Noorse netbeheerder Gassco kan er geen gas worden geleverd uit de grote productiefaciliteit Nyhamna.

4 uur geleden
Inflatie in Turkije stijgt door tot ruim 75 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De kosten voor levensonderhoud in Turkije zijn in mei verder gestegen. De consumentenprijzen in het land stegen vorige maand met 75,5 procent. De inflatie in Turkije, die tot de hoogste in de wereld behoort, bedroeg in april nog 69,8 procent. Volgens de Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek is "het ergste achter de rug", schreef hij op socialemediaplatform X.

4 uur geleden