Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV stelt ultimatum aan transportsector om te reageren op looneis

FNV stelt ultimatum aan transportsector om te reageren op looneis

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV geeft de transportsector tot zaterdag 27 februari om te reageren op zijn looneis. Als daar geen gehoor aan wordt gegeven, volgen acties. De vakbond stelt het ultimatum vanwege de vastgelopen onderhandelingen over de cao beroepsgoederenvervoer.

De bond wil een grotere loonstijging dan de werkgevers tot nu toe hebben voorgesteld, namelijk 3,5 procent in totaal. De werkgevers willen maar 2 procent bieden, per 1 juli 2021. Maar volgens de FNV is de cao al sinds 1 januari verlopen en moet de loonstijging ook vanaf die tijd ingaan. Ook wil de bond dat medewerkers eerder moeten kunnen stoppen met werken en dat de arbeidsomstandigheden van chauffeurs verbeteren.

De animo om actie te voeren is groot, zegt vakbondsbestuurder Willem Dijkhuizen. "Mensen zijn het zat. Het is logisch, want iedereen klapt terecht voor de zorg, maar niemand, ook de rijksoverheid niet, staat erbij stil dat de zorg gevoed moet worden met spullen. Dat doet de vrachtwagenchauffeur. Ze mogen niet naar het toilet, nergens eten", somt hij de problemen op.

Stiptheidsacties

Volgens Dijkhuizen suggereert branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) dat het in de hele transportsector slecht gaat, maar dat betwist hij. "Elke lockdown wordt aangegrepen om pas op de plaats te maken. Het probleem is dat dat vanaf het begin van de coronacrisis geroepen wordt terwijl chauffeurs zich in de tussentijd een slag in de rondte hebben gewerkt. Er wordt nog steeds buitensporig overgewerkt."

Hoe de acties er precies uit zullen zien, is nog niet duidelijk, maar Dijkhuizen denkt onder andere aan trailers met geluidsinstallaties op parkeerplaatsen verspreid door Nederland. "Dan kunnen chauffeurs toeteren als ze ergens mee instemmen." Ook denkt hij aan stiptheidsacties waardoor vertragingen worden veroorzaakt in het proces, bijvoorbeeld op distributiecentra.

TLN wil niet ingaan op lopende onderhandelingen over een cao, laat een woordvoerder weten. De bond is sinds november in gesprek met de werkgevers.

Meer uit Financieel

Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

3 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

5 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

1 dag geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden