Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV: meer maatregelen nodig tegen agressie jegens ov-personeel

FNV: meer maatregelen nodig tegen agressie jegens ov-personeel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV Spoor wil dat boa's vaker politiebevoegdheden kunnen gebruiken en dat zij toegang krijgen tot systemen voor het vaststellen van persoonsgegevens. De maatregelen moeten agressie tegen ov-personeel terugdringen.

De FNV wil dat boa's in de systemen kunnen waarmee de identiteit van reizigers wordt gecontroleerd, om mensen die regelmatig overlast geven aan te pakken. Ook wil de FNV dat boa's handboeien mogen gebruiken tot de politie is gearriveerd of mensen mogen fouilleren in het geval van agressie of geweld tegen reizigers of collega's. Nu mag dat alleen als zij bijvoorbeeld zelf mishandeld worden tijdens het uitvoeren van hun taak.

Ook dringt de vakbond aan op een campagne om bewustwording te creƫren onder reizigers, en op meer bestuurlijke daadkracht. De bond gaat hier woensdag over in gesprek met de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid. FNV Spoor zet zich in voor medewerkers van onder andere de NS, ProRail en Goederenvervoer. Om de veiligheid van het ov-personeel te verbeteren is volgens de bond politiek ingrijpen noodzakelijk.

In 2022 was er een stijging van 30 procent van het aantal geregistreerde incidenten van agressie en geweld tegen NS-medewerkers, zegt de FNV. Henri Janssen, bestuurder van FNV Spoor, vindt dat een direct gevolg van "verharding in de samenleving". Ook speelt volgens Janssen mee dat het aantal verwarde personen, dak- en thuislozen, verslaafden en veiligelanders dat voor "grote problemen" zorgt, toeneemt. "Denk hierbij aan het overtreden van huisregels, maar zeker ook verstoring van de openbare orde." Het zijn volgens de vakbondsbestuurder maatschappelijke problemen die niet allemaal door de vervoerder kunnen worden opgelost.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

2 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

3 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

3 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

3 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

3 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

3 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

3 uur geleden