Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV: medewerkers Makro moeten niet zomaar salaris inleveren

FNV: medewerkers Makro moeten niet zomaar salaris inleveren

DEN HAAG (ANP) - Medewerkers van groothandelsketen Makro moeten "niet zomaar salaris inleveren bij gelijk werk". Daarvoor waarschuwt vakbondsbestuurder Margje van der Woude van FNV. Makro gaat reorganiseren, waardoor honderden werknemers hun huidige baan verliezen. Zij moeten daardoor solliciteren op nieuwe functies bij het bedrijf.

Personeel van Makro kreeg eerder deze week een brief waarin de reorganisatie werd aangekondigd, en daarop wist RTL Nieuws de hand te leggen. In de brief zou de Makro aangeven "het werk opnieuw vorm te geven in andere, nieuwe functies". Acht functies zoals wijnspecialist en bakker komen te vervallen. Er komen wel vier nieuwe functies voor in de plaats.

Van der Woude vreest dat Makro druk zal uitoefenen op de medewerkers, om met minder salaris genoegen te nemen in soortgelijke functies. Ze raadt medewerkers aan daar niet mee akkoord te gaan. "Werknemers moeten solliciteren op lagere functies dan ze momenteel hebben. Ruim 200 fte's zijn boventallig verklaard, maar er komen 296 plekken bij. Makro wil meer mensen voor minder geld", concludeert de FNV-bestuurder.

Metro

Makro is onderdeel van het Duitse groothandelsconcern Metro. Er zijn zeventien vestigingen in Nederland, waar in totaal ongeveer 3400 mensen werken.

Onlangs kondigde supermarktketen Jumbo ook al aan te gaan reorganiseren, zonder dat er banen zouden verdwijnen. Jumbo-werknemers van wie de functie verdwijnt moeten eveneens solliciteren op een nieuwe positie. Daarop reageerde FNV ook al boos. Vakbondsbestuurder Mari Martens raadde de Jumbo-werknemers aan niet te trappen in het trucje van de keten, waarmee het de salarissen van personeel zou kunnen verlagen.

Meer uit Financieel

Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

31 minuten geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

5 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

6 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

6 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

7 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

7 uur geleden
Bouwconcern Heijmans wordt Koninklijk

DEN BOSCH (ANP) - Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

8 uur geleden