Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV kondigt mini-staking op Schiphol aan

FNV kondigt mini-staking op Schiphol aan

UTRECHT (ANP) - Medewerkers op Schiphol leggen volgende week dinsdag kort het werk neer, uit onvrede over hun werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden. Schoonmakers, beveiligers en medewerkers van afhandelingsbedrijven staken dan tien minuten, kondigt FNV aan. Volgens de vakbond gaat het om een laatste waarschuwing aan de directie van de luchthaven, waarna grotere acties kunnen volgen.

Acties op de grootste luchthaven van het land hingen al langer in de lucht. Volgens FNV maken veel medewerkers op Schiphol zich zorgen om hun veiligheid. Uit een peiling van de vakbond zou blijken dat het personeel van dienstverleners op het vliegveld te maken heeft met agressie van reizigers, vervuilde lucht en onveilige verkeerssituaties op het platform.

Hoewel het personeel niet direct in dienst is van Schiphol, wijst de vakbond wel naar het bestuur van de luchthaven als verantwoordelijke voor hun arbeidsomstandigheden. Door een relatief hoog aantal afhandelingsbedrijven in te huren en lage tarieven te eisen, zou Schiphol de concurrentie tussen deze bedrijven zodanig hard aanjagen dat de arbeidsomstandigheden van de werknemers daaronder lijden.

Concurrentie

Campagneleider Joost van Doesburg van FNV wijst daarbij op de achtste afhandelaar die Schiphol dit jaar toelaat. "In de rest van de wereld zijn dat er hoogstens twee of drie. Door zoveel verschillende bedrijven toegang te verschaffen, stimuleert Schiphol de keiharde concurrentie. Werknemers krijgen daarvan de rekening gepresenteerd in de vorm van een steeds lager loon, onveilig werk en losse contracten", zegt Van Doesburg.

FNV kiest naar eigen zeggen voor een 10-minutenstaking om reizigers niet te hinderen. Bij eventuele vervolgacties zegt de vakbond niet meer te kunnen garanderen dat passagiers overlast wordt bespaard.

Meer uit Financieel

WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

1 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

1 uur geleden
The Body Shop blijft open in Duitsland ondanks problemen

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - De winkels van The Body Shop in Duitsland blijven voorlopig open ondanks dat het bedrijf in onder meer dat land kampt met financiële problemen, meldt bewindvoerder Biner Bähr. Volgens hem wordt nu gezocht naar een koper die alle winkels wil overnemen. Hij hoopt dat dit tegen eind april geregeld is.

1 uur geleden
Protest tegen uitbreiding Duitse Tesla-fabriek gaat langer door

BERLIJN (ANP/DPA) - Actievoerders tegen de geplande uitbreiding van de fabriek van Tesla in de buurt van Berlijn zijn van plan langer door te gaan met hun protest. De demonstranten hebben sinds woensdagavond een bos naast de autofabriek in Grünheide bezet en zeggen nu daar nog een week te blijven. Ze zijn het er niet mee eens dat bomen gekapt moeten worden voor de uitbreiding.

2 uur geleden
Werknemers geneesmiddelenfabrikant staken volgende week, zegt FNV

HAARLEM (ANP) - Werknemers van geneesmiddelenfabrikant Teva leggen volgende week het werk neer als het bedrijf uit Haarlem niet met een veel beter loonvoorstel komt, meldt FNV-bestuurder Agostino Di Giacomo Russo. Medewerkers zijn niet tevreden over het iets verbeterde loonbod van het Haarlemse bedrijf deze week voor een nieuwe cao, die voor zo'n 350 werknemers gaat gelden.

2 uur geleden
Dell flink hoger op Wall Street na sterke vraag AI-servers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan analisten en beleggers hadden verwacht. Het bedrijf profiteerde daarbij van een sterke vraag naar zijn servers voor kunstmatige intelligentie (AI). Ook keert het bedrijf meer dividend uit. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van liefst 30 procent.

3 uur geleden
Problemen met boekhouding Amerikaans grondstoffenconcern ADM

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse grote handelaar in landbouwproducten Archer-Daniels-Midland (ADM) waarschuwt dat er problemen zijn met de boekhouding van het bedrijf. ADM stelt de publicatie van het jaarverslag uit, laat het bedrijf weten. In januari zette ADM onverwachts de financieel topman van het bedrijf op non-actief in afwachting van de uitkomst van een intern onderzoek.

3 uur geleden