
FNV kan door met stakingen bij wasserijen na rechtszaak
UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV kan doorgaan met stakingen bij industriële wasserijen na het kort geding waarmee werkgevers de acties probeerden tegen te houden. De kantonrechter in Utrecht oordeelde dat werkonderbrekingen zijn toegestaan, zegt vakbondsbestuurder Dino Djulbic.
FNV heeft zich wel aan beperkingen te houden. De vakbond mag bij maximaal twee zorgwasserijen per dag een staking houden, omdat de gevolgen voor zorgverleners anders te groot worden. Het gaat dan om wasbedrijven die bijvoorbeeld schoon bedlinnen verzorgen voor ziekenhuizen of verpleeghuizen. Ook mogen de werkonderbrekingen bij deze wasserijen die leveren aan zorginstellingen op zijn langst 24 uur duren.
In het gepubliceerde, verkorte vonnis staat ook dat zorgwasserijen waar gestaakt wordt niet in twee aangrenzende provincies mogen staan. Daarnaast mag FNV per keer bij slechts een locatie van het wasbedrijf Cleanlease staken.
Flexibiliteit
De werkgeversorganisatie Federatie Textielbeheer Nederland (FTN) had de rechtszaak samen met Cleanlease aangespannen. Wasserijen vreesden een te grote impact van de stakingen. Ook vonden ze het moment van staken onlogisch, omdat vakbond CNV een onderhandelingsresultaat over een nieuwe cao aan leden had voorgelegd.
FNV is het niet eens met een aantal door werkgevers gewenste aanpassingen aan de cao voor de ongeveer 7000 mensen die in wasserijen werken, waaronder meer flexibiliteit rond de roosters. Ook valt de loonsverhoging te karig uit naar de mening van FNV. Volgens vakbondsbestuurder Djulbic is de stakingsbereidheid groot, wat klanten in bijvoorbeeld de hotelbranche ook kunnen merken. Donderdag zijn er acties bij ruim tien wasserijen, waaronder Moderna in Hardenberg.
Onacceptabele risico's
Voor werkgevers is het goed dat de rechter waarborgen heeft opgelegd die "onacceptabele risico's" voorkomen, zegt directeur Arthur Linssen van FTN. Volgens hem is FNV te vroeg uit het cao-overleg gestapt. "We willen een gesprek over de modernisering van de arbeidsvoorwaarden en dat weigert FNV", verklaart hij. "Bedrijven moeten overschakelen op noodplannen. Deels gaat dat volgens protocollen, deels is het ook bezien wat de impact is van de stakingen."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Maker van elektrische auto's Tesla hoorde woensdag bij de winnaars op de beurzen in New York. Beleggers zetten het aandeel in de vroege handel zo'n 3 procent hoger ondanks dat het bedrijf van topman Elon Musk afgelopen kwartaal minder auto's heeft verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De vlak voor beursopening verschenen verkoopcijfers waren evenwel beter dan analisten hadden gevreesd.
4 minuten geledenAUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal ruim 13 procent minder auto's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Onder andere in Europa verloor de door Elon Musk geleide fabrikant van elektrische auto's de afgelopen maanden fors terrein.
12 minuten geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft gaat ongeveer 9000 werknemers ontslaan. Dit is de tweede grote ontslagronde dit jaar bij het Amerikaanse softwareconcern. Het bedrijf probeert zo de kosten in het gareel te houden nu het steeds meer geld uitgeeft aan kunstmatige intelligentie (AI). In mei werden 6000 arbeidsplaatsen geschrapt.
15 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.
1 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
3 uur geleden