Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV: aantal klagers over zwaar bagagewerk Schiphol verdubbeld

FNV: aantal klagers over zwaar bagagewerk Schiphol verdubbeld

SCHIPHOL (ANP) - Gedupeerden van de slechte arbeidsomstandigheden bij bagage- en vrachtbedrijven op Schiphol hebben zich de afgelopen weken massaal gemeld bij vakbond FNV. De belangenbehartiger kondigde twee weken geleden aan een collectieve rechtszaak te starten namens de werknemers om op grote schaal een schadevergoeding te krijgen voor het te zware werk. Sinds die aankondiging meldden zich ongeveer zeshonderd extra slachtoffers bij de vakbond met fysieke klachten aan bijvoorbeeld de rug en nek, waardoor het totaal nu meer dan is verdubbeld tot ruim duizend.

Dit eerste meldpunt, waar medewerkers moesten aangeven waar ze hebben gewerkt en welke klachten ze hebben, is inmiddels gesloten. Gedupeerden krijgen nu gelijk het verzoek om een verdiepende vragenlijst in te vullen, die FNV gebruikt om informatie voor de rechtszaak te verzamelen. Tot nu toe werkten 150 mensen de volledige vragenlijst af, met daarin ook vragen over bijvoorbeeld overgewicht en of iemand heeft gerookt.

Uit de mensen die de vragenlijst invullen worden voorbeelden gekozen die onderdeel worden van de rechtszaak. Die moet als precedent gaan gelden voor andere gevallen. De vakbond geeft (oud-)medewerkers nu een paar maanden de tijd om de vragenlijst in te vullen. "Want het is best een flinke zit", zegt FNV-bestuurder David van de Geer. "Ondertussen bereiden we ons voor op de rechtszaak." Het is nog onduidelijk wanneer de zaak voor de rechter komt, maar dat zou zeker niet binnen een halfjaar zijn.

Vorig jaar berichtten NOS en Nieuwsuur dat werknemers van bagage- en vrachtafhandelaars op Schiphol nog vaak te zwaar tilwerk moeten doen. Vervolgens kwam de Arbeidsinspectie ook tot die conclusie. De afhandelaars, Schiphol en de inspectie spraken twaalf jaar eerder al af dat overmatig zwaar sjouwwerk verleden tijd zou zijn.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

12 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

14 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

15 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

16 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

18 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

1 dag geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

1 dag geleden