Flinke kritiek op coalitiepartijen in notulendebat
DEN HAAG (ANP) - De drie grote coalitiepartijen VVD, D66 en het CDA krijgen het flink te verduren in het debat over de ministerraad en de vrijgegeven notulen hierover. Oppositiepartijen vinden dat die partijen en het handelen van de ministers in de ministerraad duidelijker moeten veroordelen. Dat bijvoorbeeld fractievoorzitter Sophie Hermans van de VVD zegt dat er niet om politieke redenen informatie is achtergehouden voor de Tweede Kamer, viel bij een aantal partijen verkeerd.
Voor alle drie die partijen geldt dat hun partijleider ook in het kabinet zit. VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte omarmde in januari het toeslagenrapport van de commissie-Van Dam waar het kabinet over viel, maar nuanceerde wel de passage dat informatie om politieke redenen achtergehouden werd. De toenmalige VVD-fractie onderschreef wel het volledige rapport. Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand vindt het "nogal heftig" dat de VVD hier volgens haar toch kanttekeningen bij plaatst. PVV-leider Geert Wilders noemt Hermans de "tassendrager" van Rutte.
De oppositie ondervroeg ook Kamerlid Anne Kuik, die namens het CDA het woord voerde. Volgens Wilders neemt Kuik het niet stevig genoeg op voor haar fractiegenoot Pieter Omtzigt, die een belangrijke rol speelde bij het blootleggen van de toeslagenaffaire. Uit de notulen kwam naar voren dat Hoekstra, samen met vicepremier namens het CDA Hugo de Jonge, heeft gezegd dat er "veel tijd en energie" is gestoken in het "sensibiliseren" van Omtzigt.
Marijnissen
Ook SP-leider Lilian Marijnissen vraagt Kuik om zich hierover uit te spreken. Volgens de socialiste is het niet genoeg dat Kuik alleen vragen hierover aan het kabinet stelt: "Dat is toch geen eigen mening?" vraagt Marijnissen zich af.
Fractievoorzitter Rob Jetten van D66 wordt op zijn beurt geconfronteerd met een lijst van PvdA-leider Lilianne Ploumen van voorstellen die D66 niet heeft gesteund, die volgens haar een oplossing voor de toeslagenouders dichterbij had gebracht. De opmerking van Jetten over het "onmacht en onvermogen" van het kabinet, valt verkeerd bij Marijnissen. "Dit was geen onmacht, dit was willens en wetens gebeurd", zegt Marijnissen over de toeslagenaffaire.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) onderzoekt of de maximumsnelheid op vier "kansrijke" stukken snelweg weer terug naar 130 kilometer per uur kan. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om de A7 op de Afsluitdijk, de A7 tussen Zuidbroek en de Duitse grens, de A37 tussen knooppunt Holsloot en Zwartemeer en de A6 tussen Lelystad Noord en de Ketelbrug.
3 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Minister Eelco Heinen (Financiën) vindt het "ongelooflijk belangrijk" dat de extra financiële steun aan Oekraïne doorgaat. Alle lidstaten behalve Hongarije willen Oekraïne langer de garantie geven dat het land de rente op bevroren Russische tegoeden kan benutten. Nederland en alle andere EU-lidstaten, behalve Hongarije, zijn hier voor. Op de uitkomst van die discussie tussen de ministers van Financiën dinsdag wil Heinen niet vooruitlopen, zei hij voorafgaand aan de vergadering tegen het ANP.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe brede opkoopregeling voor veehouders moet volgend jaar al opengaan, vindt een groot deel van de Tweede Kamer. Landbouwminister Femke Wiersma verwacht dat boeren zich begin 2026 kunnen melden, maar daar namen zowel coalitie- als oppositieleden in een commissiedebat geen genoegen mee. Onder meer NSC, BBB, CDA en ChristenUnie maanden de minister tot haast.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft een boete van 450 euro geëist tegen FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen voor een "onnodig grievende" tweet over voormalig ministers Ernst Kuipers en Karien van Gennip. Hierop is een bewerkte foto te zien van de toenmalige bewindspersonen met een hakenkruisvlag.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Wat VVD en ChristenUnie betreft gaat het kabinet opnieuw in gesprek met Joodse organisaties over het aanhoudende antisemitisme. Dat zeggen de politici in Goedemorgen Nederland, een jaar na de Hamas-aanval op Israël. Die terreuraanval en de vele aanvallen van Israël op Gaza in reactie erop leidden ook in Nederland tot veel spanningen. Verschillende organisaties melden een enorme toename in het aantal antisemitische incidenten.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam roept op "elkaar heel" te houden op de dag dat de slachtoffers van de terreuraanval van Hamas op Israël een jaar geleden worden herdacht. "Ik vraag alle Amsterdammers vandaag: houd elkaar heel. Rouwen om onschuldige slachtoffers is niet politiek, verdriet is niet politiek. Geef elkaar de ruimte", schrijft Halsema op Instagram.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV-minister Marjolein Faber slaat een hoop "stoere taal" uit, maar komt tot dusver nog niet met maatregelen om problemen in de asielketen op te lossen. Dat zegt CDA-leider Henri Bontenbal in het programma Buitenhof.
1 dag geleden