Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Flinke kritiek op coalitiepartijen in notulendebat

Flinke kritiek op coalitiepartijen in notulendebat

DEN HAAG (ANP) - De drie grote coalitiepartijen VVD, D66 en het CDA krijgen het flink te verduren in het debat over de ministerraad en de vrijgegeven notulen hierover. Oppositiepartijen vinden dat die partijen en het handelen van de ministers in de ministerraad duidelijker moeten veroordelen. Dat bijvoorbeeld fractievoorzitter Sophie Hermans van de VVD zegt dat er niet om politieke redenen informatie is achtergehouden voor de Tweede Kamer, viel bij een aantal partijen verkeerd.

Voor alle drie die partijen geldt dat hun partijleider ook in het kabinet zit. VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte omarmde in januari het toeslagenrapport van de commissie-Van Dam waar het kabinet over viel, maar nuanceerde wel de passage dat informatie om politieke redenen achtergehouden werd. De toenmalige VVD-fractie onderschreef wel het volledige rapport. Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand vindt het "nogal heftig" dat de VVD hier volgens haar toch kanttekeningen bij plaatst. PVV-leider Geert Wilders noemt Hermans de "tassendrager" van Rutte.

De oppositie ondervroeg ook Kamerlid Anne Kuik, die namens het CDA het woord voerde. Volgens Wilders neemt Kuik het niet stevig genoeg op voor haar fractiegenoot Pieter Omtzigt, die een belangrijke rol speelde bij het blootleggen van de toeslagenaffaire. Uit de notulen kwam naar voren dat Hoekstra, samen met vicepremier namens het CDA Hugo de Jonge, heeft gezegd dat er "veel tijd en energie" is gestoken in het "sensibiliseren" van Omtzigt.

Marijnissen

Ook SP-leider Lilian Marijnissen vraagt Kuik om zich hierover uit te spreken. Volgens de socialiste is het niet genoeg dat Kuik alleen vragen hierover aan het kabinet stelt: "Dat is toch geen eigen mening?" vraagt Marijnissen zich af.

Fractievoorzitter Rob Jetten van D66 wordt op zijn beurt geconfronteerd met een lijst van PvdA-leider Lilianne Ploumen van voorstellen die D66 niet heeft gesteund, die volgens haar een oplossing voor de toeslagenouders dichterbij had gebracht. De opmerking van Jetten over het "onmacht en onvermogen" van het kabinet, valt verkeerd bij Marijnissen. "Dit was geen onmacht, dit was willens en wetens gebeurd", zegt Marijnissen over de toeslagenaffaire.

Meer uit Politiek

Kamerleden: Twitter moet optreden tegen intimidatie journalisten

DEN HAAG (ANP) - Twitter gaat te laconiek om met meldingen van bedreigingen tegen journalisten op het sociale medium, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer tijdens een debat over persvrijheid. Parlementariërs ergeren zich eraan dat het socialemediabedrijf de pogingen van het kabinet om hierover in gesprek te gaan heeft afgeslagen en willen daarom dat de druk wordt opgevoerd.

59 minuten geleden
Tweede Kamer wil niet dat Hongarije voorzitter van EU wordt

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet dat Hongarije volgend jaar roulerend voorzitter van de Europese Unie wordt. Ook het Europees Parlement voelt hier niks voor. Het land van premier Viktor Orbán neemt de invloedrijke voorzittershamer van de EU op 1 juli volgend jaar voor een half jaar over.

2 uur geleden
Leden Eerste Kamer komen nog steeds vooral uit Randstad

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de enorme overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) komen de nieuwe leden van de Eerste Kamer nog steeds vooral uit de Randstad. Het deel van het land buiten de Randstad, waar de BBB met name veel stemmen kreeg, is nauwelijks vertegenwoordigd in de senaat.

4 uur geleden
Hoekstra vindt dat Zweden NAVO-lid moet zijn op zomertop Vilnius

OSLO (ANP) - Zweden moet al vóór de komende top van de NAVO in Vilnius lid zijn van het bondgenootschap. Dat vindt minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken). Het is "hoog tijd" dat Zweden lid wordt, benadrukte hij tijdens een informele NAVO-vergadering in Oslo.

6 uur geleden
Gedeelde harde kritiek op spreidingswet: complex en onuitvoerbaar

DEN HAAG (ANP) - De boodschap die onder meer gemeenten, provincies, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Vluchtelingenwerk Nederland donderdag over de spreidingswet asielzoekers afgeven aan de Tweede Kamer, is fel en vrijwel identiek. De wet is te complex en dreigt onuitvoerbaar te worden. Alle partijen die bij de hoorzitting over de wet hun kritiek uiten, roepen de politiek met klem op de wet aan te passen.

7 uur geleden
Rutte: Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor steun Oekraïne

BULBOACA (ANP) - Oekraïne moet winnen en Europa moet er alles aan doen om dat mogelijk te maken, zei premier Mark Rutte in zijn speech tijdens de openingsceremonie van de top van bijna alle Europese leiders in Moldavië. "Het parool op deze top is verantwoordelijkheid." Hij riep zijn collega's op stappen te nemen zodat Oekraïne zich kan verdedigen, ook op de lange termijn en ook in tijden van tegenslag.

8 uur geleden
Minister: zelfstandige betaalt straks 225 euro per maand voor aov

DEN HAAG (ANP) - Zelfstandigen gaan straks rond de 225 euro per maand aan premies betalen voor de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Dat is althans de verwachting van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) "op basis van de huidige inzichten". Het zou gaan om een premie van tussen de 7,5 en 8 procent.

9 uur geleden