
Flink minder faillissementen ondanks coronacrisis
DEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen lag in 2020 veel lager dan vorig jaar, ondanks de coronacrisis. Tot en met week 51 werden er 3700 faillissementen uitgesproken. Dat is bijna 600 minder dan in dezelfde periode van 2019, een afname van ruim 15 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de afname waarschijnlijk vooral te danken aan de steunpakketten van de overheid.
De cijfers over de bankroeten geven een vertekend beeld van afgelopen jaar, want de economie is voor het eerst in jaren flink gekrompen. Cijfers over heel 2020 zijn nog niet bekend. Maar bezien over de eerste drie kwartalen samen is het bruto binnenlands product (bbp) met 4,1 procent in omvang geslonken vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
De krimp werd vooral veroorzaakt door de sterk teruggelopen consumptie. De bestedingen van huishoudens zakten in de eerste drie kwartalen met 6,4 procent. Volgens het CBS gaat het om een "ongekend sterke krimp". Zelfs in 2009, tijdens de kredietcrisis, bedroeg de krimp niet meer dan 2 procent. Naast de consumptie was ook de vermindering van de investeringen een oorzaak van de teruglopende economie. De uitvoer en invoer namen ongeveer evenveel af, waardoor het handelssaldo redelijk overeind bleef.
De bedrijfstakken die getroffen worden door de lockdown zijn veruit het sterkst geraakt: allereerst de horeca met 33 procent krimp gevolgd door de cultuur en overige dienstverlening met 23 procent krimp.
Aan de voortdurende daling van de werkloosheid sinds 2014 is eveneens een einde gekomen. Van maart tot en met augustus steeg het aantal werklozen met ruim 150.000. Van september tot en met november daalde de werkloosheid wel weer met bijna 50.000. Van januari tot en met november kwam de werkloosheid gemiddeld uit op 3,8 procent van de beroepsbevolking. Dat was in dezelfde maanden vorig jaar nog 3,4 procent.
Meer uit Financieel
GENĂˆVE (ANP/AFP/RTR) - Klaus Schwab, de oprichter van het World Economic Forum (WEF), is opgestapt als voorzitter van de raad van toezicht. Dit meldt het WEF maandag, de organisatie achter de jaarlijkse topbijeenkomsten in Davos.
1 uur geledenSEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De export van Zuid-Korea is deze maand gedaald, nadat de Amerikaanse president Donald Trump begin deze maand importheffingen invoerde. Dit komt naar voren uit cijfers over de eerste twintig dagen van april. De voorlopige gegevens behoren tot de eerste data die inzicht geven in hoe Trumps beleid schadelijk kan zijn voor landen die afhankelijk zijn van export.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Een mogelijk vertrek van de Verenigde Staten uit het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan tot extra politieke instabiliteit leiden op het westelijk halfrond. Daarom hebben de Verenigde Staten er geen enkel belang bij om uit het IMF te stappen, stelt de Nederlandse IMF-bestuurder Marnix van Rij in gesprek met het ANP.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Ook Nederlanders zullen in de toekomst langer moeten doorwerken. Dat betoogt bestuurder Marnix van Rij van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek met het ANP. "Want anders zijn de pensioenen straks niet meer te betalen en is de gezondheidszorg onbetaalbaar", zegt de oud-staatssecretaris, die verwijst naar een recente analyse van het IMF over de vergrijzing.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie kijkt of het Amerikaanse gasexporteurs makkelijker kan worden gemaakt om aan de EU-regels voor methaanuitstoot te voldoen. Dit is onderdeel van het voorstel van de Europese Commissie aan de Verenigde Staten voor een handelsovereenkomst tegen de aangekondigde importheffingen. Ingewijden melden dit tegenover persbureau Reuters.
5 uur geledenSEOUL (ANP) - Zuid-Korea "zal niet terugvechten" tegen de Amerikaanse importheffingen. Dat zegt premier en waarnemend president Han Duck-soo in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens Han heeft het land namelijk veel te danken aan de Verenigde Staten. "De rol van de VS was enorm in het maken van Korea tot wat het nu is."
1 dag geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan overweegt de veiligheidscriteria voor auto's te herzien om zo tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen. Dat heeft de Japanse zakenkrant Nikkei zondag gemeld. Amerikaanse autofabrikanten klagen al langer dat de strenge veiligheidsnormen de toegang tot de Japanse markt bemoeilijken.
1 dag geleden