
Fitch verlaagt ratings Evergrande en Kaisa na wanbetaling
HONGKONG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar Fitch heeft de schuldratings voor de noodlijdende Chinese vastgoedbedrijven Evergrande en Kaisa verlaagd. Beide bedrijven zijn volgens Fitch in gebreke gebleven met de betalingsverplichtingen op een deel van hun buitenlandse obligatieleningen.
Fitch geeft de twee bedrijven nu een zogeheten "beperkte wanbetalingsrating". Dat wil zeggen dat ze voor een deel van hun financiële verplichtingen in gebreke zijn gebleven, terwijl ze nog wel voldoen aan andere betalingsverplichtingen.
Vastgoedreus Evergrande, die gebukt gaat onder een schuldenlast van omgerekend 260 miljard euro, is er volgens Fitch niet in geslaagd om op tijd meer dan 1,2 miljard dollar aan obligaties af te betalen. Het kleinere Kaisa faalde in het terugbetalen van een obligatielening van 400 miljoen dollar, waarvan de looptijd afgelopen dinsdag eindigde.
Problemen Evergrande
Evergrande waarschuwde vorige week vrijdag al dat het bedrijf waarschijnlijk niet genoeg geld heeft om al zijn schulden te kunnen blijven betalen. Het concern gaf daarbij aan met zijn buitenlandse schuldeisers te praten om zijn schulden te herstructureren. Ook Kaisa werkt volgens bronnen met buitenlandse investeerders aan een herschikking van zijn schulden.
De dreiging van het omvallen van Evergrande zorgde eerder dit jaar nog voor onrust op de financiële markten. Omdat het concern een zeer grote speler is op de Chinese vastgoedmarkt werd gevreesd dat een bankroet van het bedrijf ook de hele Chinese economie zou schaden.
De Chinese regering heeft echter herhaaldelijk benadrukt dat de problemen van Evergrande onder controle kunnen worden gehouden. De maatregelen om de liquiditeit in de Chinese banksector te vergroten en de plannen van Evergrande om zijn buitenlandse schuld te herstructureren lijken daarbij te hebben geholpen om investeerders gerust te stellen. Het aandeel Evergrande won donderdag 4 procent in Hongkong. De handel in het aandeel Kaisa lag stil in afwachting van een aankondiging van het bedrijf.
Meer uit Financieel
DUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
9 minuten geledenROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.
33 minuten geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De export van China is in april opnieuw flink gestegen. Vooral naar andere Aziatische landen en Europa nam de Chinese uitvoer toe. De Chinese export naar de Verenigde Staten nam echter fors af door de hoge importheffingen op Chinese goederen van de Amerikaanse president Donald Trump.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse industrie heeft in maart opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de industriële productie 1,3 procent hoger dan in maart 2024. Het is de derde opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is opnieuw op de vierde plaats geëindigd op de Europese lijst van bruto binnenlands product (bbp) per inwoner, een maatstaf voor de materiële welvaart in een land. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het bbp per inwoner vorig jaar 63.000 euro. Dat is ruim anderhalf keer zo veel als het gemiddelde in de Europese Unie.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.
8 uur geleden