
Fiscus stelt zich bescheidener op bij schuldsanering door corona
DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst staat niet meer vooraan in de rij van schuldeisers wanneer gezonde ondernemingen, ondanks alle steunmaatregelen, door corona toch zo diep in de problemen komen dat een schuldsanering nodig is. Op die manier hoopt het demissionaire kabinet te bevorderen dat er voor deze bedrijven snel een oplossing komt.
De overheid heeft tijdens de coronacrisis met steunpakketten en belastinguitstel geprobeerd zoveel mogelijk bedrijven overeind te houden. Maar nu de meeste gezondheidsmaatregelen zijn opgeheven, stopt de steun en moeten ondernemers weer gewoon belasting betalen. En vanaf volgend jaar moeten zij eventuele belastingschulden aflossen. Zij hebben daar vijf jaar de tijd voor. Het kabinet verwacht dat dit voor het overgrote deel voldoende tijd is.
Als een in de kern gezond bedrijf het desondanks niet redt, kan het in een schuldsaneringstraject belanden. De Belastingdienst is dan normaal gesproken de schuldeiser die het grootste deel van zijn openstaande vordering alsnog krijgt. Maar die zogenoemde preferente positie kan de fiscus nu tijdelijk opgeven. Dat moet de kans vergroten dat er een akkoord komt over gedeeltelijke kwijtschelding met alle schuldeisers.
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland juichen de soepelere houding van de Belastingdienst toe. Die maakt het voor private schuldeisers namelijk aantrekkelijker om in te stemmen met een akkoord, omdat zij relatief minder hoeven op te offeren. De lobbyclubs voor het bedrijfsleven vinden tegelijkertijd dat het kabinet meer kan doen voor ondernemers die met hoge schulden kampen. "Zo moet het eenvoudiger worden om te stoppen en moet worden voorkomen dat ze bij faillissement van hun bedrijf ook privé alles kwijtraken."
Meer uit Financieel
DEARBORN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Ford Motor verwacht dit jaar een klap van ongeveer 1,5 miljard dollar (zo'n 1,3 miljard euro) door de importheffingen van president Donald Trump. De Amerikaanse autofabrikant heeft daarnaast zijn financiële verwachtingen voor het hele jaar opgeschort.
1 uur geledenDEARBORN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Ford Motor verwacht dit jaar een klap van ongeveer 1,5 miljard dollar (zo'n 1,3 miljard euro) door de importheffingen van president Donald Trump. De Amerikaanse autofabrikant heeft daarnaast zijn financiële verwachtingen voor het hele jaar opgeschort.
6 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP) - OpenAI, het bedrijf achter de populaire chatbot ChatGPT, komt terug op plannen om een commercieel bedrijf met een winstoogmerk te worden. Het bedrijf meldt in een verklaring dat zijn non-profittak de controle blijft houden over OpenAI, terwijl de winstgevende divisie wordt omgevormd tot een maatschappelijke onderneming.
7 uur geledenNEW YORK (ANP) - Wall Street sloot maandag met kleine verliezen, na de opmars vorige week. Beleggers verwerkten de aankondiging van president Donald Trump om een heffing van 100 procent in te voeren op films die buiten de Verenigde Staten zijn geproduceerd. Entertainmentconcerns daalden op de aandelenbeurzen in New York.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft nog geen definitieve beslissingen genomen over de heffing van 100 procent op films die buiten de Verenigde Staten zijn geproduceerd. Dit heeft een woordvoerder van het Witte Huis maandag gezegd over de maatregel die Trump zondag aankondigde.
9 uur geledenLOS ANGELES (ANP) - Het Amerikaanse sportschoenenmerk Skechers wordt overgenomen door investeringsfonds 3G Capital. De deal wordt naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar afgerond, waarna het schoenenmerk van de beurs in New York verdwijnt.
10 uur geledenDEURNE (ANP) - De faillissementsaanvraag die een toeleverancier van Ebusco voor het bedrijf heeft ingediend, is ingetrokken. Dit meldt de elektrische bussenbouwer maandag. De rechtszaak hierover, die dinsdag zou plaatsvinden, gaat niet meer door.
11 uur geleden