Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fintechbedrijf Adyen onderaan in licht lagere AEX

Fintechbedrijf Adyen onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Fintechbedrijf Adyen was dinsdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die een klein verlies liet zien na de sterke opmars een dag eerder. Beleggers bleven voorzichtig en keken vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later in de week. Een onverwachte daling van de Duitse fabrieksorders zorgde voor koersdruk.

De ECB, die donderdag eenmalig de rentevergadering houdt in Amsterdam, zal waarschijnlijk de rente nog ongemoeid laten. In juli zal de centrale bank naar verwachting wel gaan beginnen met het verhogen van de rente om de hard oplopende inflatie aan te pakken. In Australi├ź werd de rente dinsdag voor de tweede keer op rij verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. De Australische centrale bank schroefde de rente met 0,50 procentpunt op. Dat is de grootste renteverhoging sinds 2000. De rentestap viel ook groter uit dan economen hadden voorzien.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent in de min op 707,78 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 1021,52 punten. De beurs in Parijs verloor 0,5 procent. De DAX in Frankfurt zakte 0,6 procent. De fabrieksorders daalden in april met 2,7 procent ten opzichte van maart, terwijl economen hadden gerekend op een lichte stijging. Duitse fabrieken hadden daarbij opnieuw last van de verstoringen in de toeleveringsketen door de inmiddels opgeheven lockdowns in China en de oorlog in Oekraïne.

Prosus

De Londense FTSE-index bleef vrijwel vlak. Beleggers verwerkten het nieuws dat een meerderheid van de Conservatieve fractie in het Lagerhuis nog steeds vertrouwen heeft in premier Boris Johnson en een motie van wantrouwen tegen hem heeft weggestemd.

Naast Adyen (min 2,1 procent) stonden chipbedrijf Besi en techinvesteerder Prosus in de staartgroep van de AEX, met minnen tot 1,3 procent. Just Eat Takeaway zakte 1 procent. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl won een dag eerder nog bijna 12 procent na een krantenbericht over mogelijke interesse voor een overname van de Amerikaanse dochter Grubhub.

DSM

DSM verloor 0,6 procent. Het speciaalchemiebedrijf koopt het Braziliaanse Prodap, een technisch specialist op het gebied van diervoeding. Een overnamesom werd niet bekendgemaakt. Bij het bedrijf werken 330 mensen. ING en telecomconcern KPN voerden de schaarse stijgers aan met winsten tot 0,3 procent.

De euro was 1,0690 dollar waard, tegen 1,0688 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,8 procent tot 119,48 dollar. Brentolie kostte ook 0,8 procent meer, op 120,45 dollar per vat.

Meer uit Financieel

ING: lage werkloosheid eurozone bewijs veerkrachtige arbeidsmarkt

AMSTERDAM (ANP) - De werkloosheid in de eurozone blijft op een historisch laag niveau, ondanks de economische tegenwind. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Met 6,4 procent is de werkloosheid in het eurogebied in augustus zelfs een procentpunt lager uitgekomen dan een maand eerder. Volgens economen van ING laat dit zien dat de Europese arbeidsmarkt "ongelooflijk veerkrachtig" is.

42 minuten geleden
Verkoop nieuwe personenauto's opnieuw flink omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland ging in september opnieuw flink omhoog, met bijna 17 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG lijkt de markt "weer enigszins in normaal vaarwater te komen". Zo was er in de eerste maanden van 2023 nog een sterke groei als gevolg van achterstallige orders die werden ingehaald.

1 uur geleden
ACM wijst bezwaar Apple om boetes over betaalmethode datingapps af

DEN HAAG (ANP) - De bezwaren van Apple tegen de 50 miljoen euro aan boetes die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder heeft opgelegd, zijn ongegrond. Dit meldt de toezichthouder maandag. Apple kreeg de boetes omdat gebruikers van datingapps alleen geld konden overmaken met de betaalmethode van het techconcern.

1 uur geleden
Onderzoek: middelgrote centra minder in trek bij winkelpubliek

DEN HAAG (ANP) - Inwoners van middelgrote plaatsen in Nederland doen ongeveer de helft van hun aankopen elders, bijvoorbeeld in een grotere stad. Als gevolg daarvan is de winkelleegstand in middelgrote stadscentra het grootst. Dat melden ingenieursbureau Sweco, adviesbureau BRO en I&O Research op basis van onderzoek onder 300.000 Nederlanders uit meer dan zevenhonderd woonplaatsen.

2 uur geleden
Gasprijs daalt, daags na dichtdraaien gaskraan in Groningen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese aardgasprijs ging maandagochtend omlaag, daags na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen op zondag. De daling heeft vooral te maken met het relatief warme weer en de goedgevulde gasvoorraden in Europa.

2 uur geleden
Schiphol wordt opgeknapt met 'inhaalslag' van 3 miljard euro

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol wil de komende jaren 3 miljard euro investeren in onderhoud en vernieuwing van de luchthaven. Dat geld gaat onder meer naar de bagagekelder, looppaden, klimaatsystemen en vliegtuigopstelplaatsen. De luchthaven acht de investeringen "noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen die Schiphol wil bieden aan medewerkers, reizigers en luchtvaartmaatschappijen".

3 uur geleden
Ajax verliest op hoger geopend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Ajax verloor maandag in de openingsminuten van de beurzen op het Damrak 0,5 procent. Beleggers verwerkten de jaarcijfers van voetbalclub Ajax die vlak voor het weekend werden gepubliceerd. Het is erg onrustig bij de beursgenoteerde club uit Amsterdam, vooral vanwege de in opspraak geraakte en recent ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

4 uur geleden