Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Financiën: Nederlandse banken weerbaar om schokken op te vangen

Financiën: Nederlandse banken weerbaar om schokken op te vangen

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse banken beschikken over voldoende financiële buffers en zijn daarmee "weerbaar om schokken op de markten op te vangen". Dat laat het ministerie van Financiën weten naar aanleiding van de recente onrust op de beurzen, waar bankaandelen woensdag zware klappen kregen.

Directe aanleiding voor die onrust is de situatie bij Credit Suisse, waar klanten op grote schaal geld van hun rekeningen halen. Ook zijn er zorgen over de Amerikaanse financiële sector, waar de afgelopen week enkele kleinere banken in moeilijkheden kwamen.

Het ministerie zegt de zorgen over Credit Suisse te begrijpen. "Dit is een internationale, systeemrelevante bank", aldus een woordvoerder. Maar die wijst er ook op dat bij de Zwitserse bank "specifieke problemen" spelen waar Nederlandse banken niet mee te maken hebben.

Amerikaanse banken

Ook de situatie bij de omgevallen Amerikaanse banken is volgens Financiën "wezenlijk anders dan bij Nederlandse en andere Europese banken". Zij waren door hun afwijkende bedrijfsmodel en risicobeheer "extreem gevoelig" voor stijgende rentes en hoefden bovendien aan minder strenge eisen te voldoen, aldus de zegsman.

Het ministerie zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden, samen met De Nederlandsche Bank (DNB). Het heeft er vertrouwen in "dat andere betrokken toezichthouders dat ook doen".

Meer uit Financieel

Installateurs zien geen stagnatie in de verkoop van warmtepompen

WOERDEN (ANP) - Nederlanders laten dit jaar nog op grote schaal warmtepompen installeren. Van een stagnatie in de markt is geen sprake, zeggen grote installatiebedrijven.

4 minuten geleden
Campari neemt Frans cognacmerk Courvoisier over

SESTO SAN GIOVANNI (ANP/BELGA) - Het Italiaanse sterkedrankenconcern Campari heeft het Franse cognacmerk Courvoisier overgenomen. Het is de grootste overname in de geschiedenis van Campari, ook bekend van drankmerken als Aperol en Grand Marnier. Het bedrijf legde zo'n 1,1 miljard euro voor het merk neer.

36 minuten geleden
Onderzoek: hogere durfinvesteringen in Europa, wel minder deals

AMSTELVEEN (ANP) - In Europa is het totale bedrag aan durfinvesteringen in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen, ondanks een daling van het aantal deals in de regio en wereldwijd. Dat meldt het advies- en accountantsconcern KPMG in zijn kwartaalonderzoek naar de investeringen van durfinvesteerders. Die investeerders nemen vaak grotere risico's door geld te steken in bijvoorbeeld startende ondernemingen.

39 minuten geleden
Experts betwijfelen slaapapneu-schikking Philips op lange termijn

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Ook na Philips' schikking van 1,1 miljard dollar in de Verenigde Staten zijn er nog open eindjes in de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Experts vragen zich af of de schikking, die moet voorzien in het afhandelen van gezondheidsclaims die al zijn binnengekomen, ook betrekking heeft op toekomstige claims voor lichamelijke aandoeningen die later ontstaan. Kankersoorten die volgens onderzoekers kunnen ontstaan door afbrokkelend schuim van de machines, kunnen zich pas over jaren aandienen.

53 minuten geleden
PostNL: onze onderaannemers runnen hun bedrijf wel zelfstandig

ANTWERPEN (ANP) - PostNL benadrukt dat de onderaannemers met wie het bedrijf samenwerkt zelfstandig hun onderneming runnen en medewerkers aansturen. Daarmee reageert het postbedrijf op de aanklacht tegen de Belgische tak van PostNL. Volgens het Belgische Openbaar Ministerie zou PostNL te veel gezag hebben over medewerkers in dienst van onderaannemers.

58 minuten geleden
50.000 euro boete voor maken illegaal middel tegen tomatenvirus

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie legt twee bedrijven in Zuid-Holland elk een geldboete op van 50.000 euro voor het maken en gebruiken van een niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddel. Dit middel was bedoeld tegen het zeer besmettelijke Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV).

1 uur geleden
Justitie eist boete van ruim 24 miljoen euro voor PostNL België

ANTWERPEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie in België heeft in een zaak tegen de Belgische tak van PostNL een boete geëist van 24,4 miljoen euro. Volgens de aanklager hebben twee onderdelen van het postbedrijf, PostNL Cargo en PostNL Pakketten, enkele jaren op een onwettige manier personeel van derden ingezet. Zo werd een beroep gedaan op werknemers van een ander bedrijf, maar was het PostNL die het meeste gezag over hen had.

2 uur geleden