Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Financiële injectie van bijna 390 miljoen euro voor Suriname

Financiële injectie van bijna 390 miljoen euro voor Suriname

PARAMARIBO (ANP) - Suriname kan voor de komende vijf jaar rekenen op een financiële injectie van 450 miljoen Amerikaanse dollar (bijna 390 miljoen euro). Het geld is toegezegd in het kader van de landenstrategie die de Inter-American Development Bank Group (IDBG) met Suriname heeft vastgesteld. Dat heeft de ontwikkelingsbank woensdag in een persbericht bekendgemaakt.

De landenstrategie is de basis voor de samenwerking tussen Suriname en de ontwikkelingsbank voor de komende vijf jaar. De samenwerking heeft vooral een economisch doel. Zo moeten er projecten komen die zorgen voor een betere concurrentiepositie van het bedrijfsleven. Daarbij gaat het vooral om het stimuleren van de digitalisering en een betere sociale bescherming voor mensen met een laag inkomen.

Ook is het de bedoeling dat meer mensen geldzaken via de bank gaan regelen. Uiteindelijke doel is dat de Surinaamse economie stabieler wordt en daardoor beter tegen een stootje kan. Op dit moment gaat Suriname door een economisch dal. De prijzen van veel basisgoederen zijn de laatste maanden fors gestegen, onder meer als gevolg van de hogere olieprijzen.

Volgens de Surinaamse minister van Financiën Armand Achaibersing zal het niet lang meer duren voordat Suriname ook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) financiële steun tegemoet kan zien. De samenwerking met het IMF zou maanden geleden al beginnen, maar de financiële organisatie heeft moeite met de vele schulden die Suriname vooral bij China en India heeft. Daarom wil het fonds een garantieverklaring van deze landen hebben. Dit zorgde volgens Achaibersing voor de nodige discussie. "Maar ik denk dat we die horde genomen hebben, samen met de managing director van het IMF. Dus men is zich aan het voorbereiden om het programma naar de board te brengen", aldus de minister van Financiën, die samen met president Chan Santokhi en enkele andere Surinaamse ministers de afgelopen dagen aanwezig was op de klimaattop in Glasgow.

Meer uit Financieel

Air France-KLM wil Scandinavische maatschappij SAS overnemen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Air France-KLM wil de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft al een belang van bijna 20 procent, maar wil dat uitbreiden naar 60,5 procent. Op die manier lijkt het concern beter te willen kunnen concurreren met rivalen als Lufthansa en British Airways-eigenaar IAG.

45 minuten geleden
Grote uitval vluchten door staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.

11 uur geleden
HAL en Boskalis kopen Nederlandse activiteiten VolkerWessels

RIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.

11 uur geleden
Hoge koninklijke onderscheiding oud-DNB-president Klaas Knot

AMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiën Eelco Heinen.

12 uur geleden
Nieuwe records voor S&P 500 en Nasdaq na sterk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.

12 uur geleden
Winst voor AEX-index na sterk banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.

14 uur geleden
KLM spant kort geding aan om staking grondpersoneel te voorkomen

AMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.

14 uur geleden