Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Financiële injectie van bijna 390 miljoen euro voor Suriname

Financiële injectie van bijna 390 miljoen euro voor Suriname

PARAMARIBO (ANP) - Suriname kan voor de komende vijf jaar rekenen op een financiële injectie van 450 miljoen Amerikaanse dollar (bijna 390 miljoen euro). Het geld is toegezegd in het kader van de landenstrategie die de Inter-American Development Bank Group (IDBG) met Suriname heeft vastgesteld. Dat heeft de ontwikkelingsbank woensdag in een persbericht bekendgemaakt.

De landenstrategie is de basis voor de samenwerking tussen Suriname en de ontwikkelingsbank voor de komende vijf jaar. De samenwerking heeft vooral een economisch doel. Zo moeten er projecten komen die zorgen voor een betere concurrentiepositie van het bedrijfsleven. Daarbij gaat het vooral om het stimuleren van de digitalisering en een betere sociale bescherming voor mensen met een laag inkomen.

Ook is het de bedoeling dat meer mensen geldzaken via de bank gaan regelen. Uiteindelijke doel is dat de Surinaamse economie stabieler wordt en daardoor beter tegen een stootje kan. Op dit moment gaat Suriname door een economisch dal. De prijzen van veel basisgoederen zijn de laatste maanden fors gestegen, onder meer als gevolg van de hogere olieprijzen.

Volgens de Surinaamse minister van Financiën Armand Achaibersing zal het niet lang meer duren voordat Suriname ook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) financiële steun tegemoet kan zien. De samenwerking met het IMF zou maanden geleden al beginnen, maar de financiële organisatie heeft moeite met de vele schulden die Suriname vooral bij China en India heeft. Daarom wil het fonds een garantieverklaring van deze landen hebben. Dit zorgde volgens Achaibersing voor de nodige discussie. "Maar ik denk dat we die horde genomen hebben, samen met de managing director van het IMF. Dus men is zich aan het voorbereiden om het programma naar de board te brengen", aldus de minister van Financiën, die samen met president Chan Santokhi en enkele andere Surinaamse ministers de afgelopen dagen aanwezig was op de klimaattop in Glasgow.

Meer uit Financieel

Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

10 minuten geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

19 minuten geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

47 minuten geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

1 uur geleden
Nederlander op Britse sanctielijst om handel in Russische olie

LONDEN (ANP) - De Britse overheid heeft sancties opgelegd aan de Nederlandse oliehandelaar Niels Troost, omdat hij zou hebben geholpen bij het omzeilen van boycotmaatregelen tegen Russische olie. Zijn bedrijf Paramount Energy & Commodities maakte "onbelemmerde handel in Russische olie mogelijk buiten het bereik van sancties van het Verenigd Koninkrijk en de G7", maakte het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

2 uur geleden
Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

STEENDEREN (ANP) - Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. "De klanten die het betreft, hebben we hierover geïnformeerd", meldt het bedrijf. Het gaat om horeca-afnemers, licht Aviko toe.

3 uur geleden
Moederbedrijf Booking.com onderuit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Booking Holdings, het moederbedrijf van Booking.com, ging vrijdag onderuit op aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op resultaten van het internetbedrijf voor hotelboekingen. Ook werd bekend dat de Spaanse concurrentiewaakhond CNMC aan Booking een boete wil geven van circa 490 miljoen euro voor misbruik van zijn dominantie in de markt. Booking.com wil zich tegen de straf verzetten.

3 uur geleden