Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Films en livestreams vervangen traditionele sinterklaasintocht

Films en livestreams vervangen traditionele sinterklaasintocht

DEN HAAG (ANP) - Nu Sinterklaas vanwege het coronavirus niet massaal kan worden onthaald, bieden diverse plaatsen een alternatief voor de traditionele intochten. Zo is de aankomst van de goedheiligman in Amsterdam alleen te volgen via de lokale tv-zender AT5, kunnen Rotterdamse kinderen een interactief sinterklaasspel spelen en komt Den Bosch met een speciale Sint-Nicolaasserie.

De organisatie van de sinterklaasintocht in Rotterdam ziet dit jaar af van een lokale aankomst per boot, maar biedt als alternatief een interactief spel voor alle kinderen in de stad. Dat spel bestaat uit video's waarin sint en zijn pieten figureren. Via scholen en de gemeente krijgen kinderen een QR-code die toegang geeft tot het spel, vertelt een woordvoerder.

In Amsterdam komt de Sint zondag om 10.00 uur aan op een plek die niet wordt bekendgemaakt. Burgemeester Femke Halsema en kinderburgemeester Dominic onthalen de Sint en zijn pieten. Zij overhandigen symbolisch en coronaproof de sleutel van de hoofdstad aan Sinterklaas. Dit jaar zijn vanwege het coronavirus slechts 26 mensen betrokken bij het voorbereiden van de aankomst van Sinterklaas. Vorig jaar regelden ruim 1100 vrijwilligers de intocht.

Livesream

In Amersfoort, Maastricht en Delft kunnen kinderen de goedheiligman via een livestream volgen. En in de regio Den Bosch wordt een zesdelige Sint-Nicolaasserie - die in zijn geheel een korte film is - uitgezonden op scholen en kinderdagverblijven en bij de lokale omroep DTV Den Bosch.

De organisatie van de sinterklaasintocht in het Noord-Brabantse Asten heeft dit jaar de film 'Sinterklaas en de verdwenen sleutel' gemaakt die een alternatief moet bieden voor het normaal gesproken grootste onthaal van de goedheiligman en zijn gevolg. Ook op Texel is een film te zien die toont hoe Sinterklaas op het Waddeneiland aankomt.

Rijtoer

De 'drive-intocht' die stond gepland in Harderwijk heeft plaatsgemaakt voor filmpjes waarin het kindercollege en de burgemeester Sinterklaas verwelkomen. De goedheiligman maakt hier de dagen erna een rijtoer in een open auto langs alle basisscholen, zodat de kinderen naar hem kunnen zwaaien.

De landelijke intocht is dit jaar zonder publiek. De aankomst van Sinterklaas wordt wel uitgezonden op tv in een extra lange uitzending van Het Sinterklaasjournaal, zaterdag vanaf 12.00 uur bij Zapp op NPO 3.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

9 maanden geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

9 maanden geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

9 maanden geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

9 maanden geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

9 maanden geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

9 maanden geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

10 maanden geleden