Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Filmfonds wil meer projecten met voormalige koloniën ontwikkelen

Filmfonds wil meer projecten met voormalige koloniën ontwikkelen

CANNES (ANP) - Het Filmfonds wil de komende jaren meer aandacht geven aan de ontwikkeling van filmprojecten die mede worden geproduceerd met landen waarmee Nederland een koloniaal verleden heeft. Op het festival van Cannes is dit weekend een nieuw coproductiefonds met Zuid-Afrika gepresenteerd. Directeur Bero Beyer wil de komende jaren soortgelijke projecten initiëren met Indonesië, Suriname en het Caribisch gebied.

"Wij vinden het belangrijk om als Nederland films in en met die landen te draaien", stelt Beyer. Als eerste is voor Zuid-Afrika gekozen omdat Nederland hier de afgelopen jaren al regelmatig mee heeft samengewerkt, bijvoorbeeld voor producties als Black Butterflies, Stellenbosch en Bram Fischer. "Als fonds vinden wij dat cinema in Nederland meer kan reflecteren op ons koloniale verleden en de rol die dat heeft gespeeld in hoe de samenleving er nu uitziet."

Het coproductiefonds Thuthuka wordt een platform dat makers uit beide landen gemakkelijker aan elkaar kan koppelen als zij willen samenwerken. Ook moet het gemakkelijker worden voor makers om de subsidieroutes te vinden in beide landen.

Trends

"Als er nou één onderwerp is waar we het afgelopen jaar in Nederland mee bezig zijn geweest naast corona, dan is het wel de biculturele samenleving, discriminatie en uitsluiting. Die trend moet je terugzien in de films die we maken", aldus Beyer. Hij erkent dat dit al gebeurt, maar het moet voor makers gemakkelijker worden films over dit soort verhalen te realiseren. Als geslaagde voorbeelden noemt hij De Oost van Jim Taihuttu, de eerste film over de politionele acties, en Bulado, dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars.

Het Zuid-Afrikaanse coproductiefonds stelt voorlopig een budget van 160.000 euro per jaar beschikbaar. Het is de bedoeling dat hieruit jaarlijks vier nieuwe projecten worden ontwikkeld. Het kan gaan om speelfilms, maar ook om documentaires of animatiefilms.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

9 maanden geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

9 maanden geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

9 maanden geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

10 maanden geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

10 maanden geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

10 maanden geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

10 maanden geleden