Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Filmfonds komt met steun voor lopende producties en filmtheaters

Filmfonds komt met steun voor lopende producties en filmtheaters

AMSTERDAM (ANP) - Het steunplan voor de Nederlandse filmsector wegens de grote problemen als gevolg van de coronacrisis krijgt vorm. Concrete maatregelen voor de doorstart van opnames, het dekken van extra verzekeringskosten en het redden van kwetsbare filmtheaters zijn rond. Ook is er een extra potje om scenaristen en regisseurs aan te zetten nieuwe plannen te maken in deze lastige periode.

Dat heeft directeur Bero Beyer van het Nederlands Filmfonds bekendgemaakt. "We zijn er nog lang niet", waarschuwt hij meteen. "Maar we hebben nu wel een goed beeld van de situatie en de eerste regelingen om als film- en televisiesector een doorstart te maken, hebben nu vorm gekregen. We willen vooral snel ruimte creƫren voor iedereen om door te gaan."

Veel Nederlandse film- en televisieproducties starten deze en de komende weken weer op met draaien, zoals de nieuwe Anne Frank-film van regisseur Ben Sombogaart, de romantische komedie Casanova's en de jeugdfilm Misfit 3.

Pot

Het Filmfonds heeft een pot gemaakt waarmee de meerkosten kunnen worden gedekt die de doorstart volgens de coronarichtlijnen van de overheid met zich meebrengt. Eerder initieerde het fonds al een pot om de cast en crew van de grote producties die plots werden stilgelegd deels te compenseren voor het gebrek aan werk gedurende de corona-isolatie.

Daarnaast heeft het Filmfonds een tijdelijk garantieregeling in het leven geroepen om producenten te helpen als de opnames van een film of tv-serie vanwege corona moet worden stilgelegd. Een ander speerpunt in het extra coronabeleid is de hulp voor filmtheaters. "De kleine filmhuizen zijn van cruciaal belang voor onze sector", beklemtoont Beyer. "Juist deze theaters hebben het nu zwaar, omdat zij vaak niet goed uit de voeten kunnen met de coronarichtlijnen. De zalen zijn vaak te klein om een normaal aantal bezoekers te kunnen verwelkomen nu."

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

9 maanden geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

9 maanden geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

9 maanden geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

9 maanden geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californiƫ, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

9 maanden geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

9 maanden geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

9 maanden geleden