Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Filipijnen willen dat rijke landen klimaatonrecht rechtzetten

Filipijnen willen dat rijke landen klimaatonrecht rechtzetten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Filipijnse president Ferdinand Marcos Jr. wil dat rijke landen het "historisch onrecht" rond de effecten van klimaatverandering rechtzetten. Dat zouden ze moeten doen door hun CO2-uitstoot te verminderen en door armere, kwetsbare landen via bijvoorbeeld investeringen te helpen met aanpassingen aan de opwarming van de aarde en de gevolgen hiervan.

"De effecten van klimaatverandering zijn ongelijk en weerspiegelen een historisch onrecht", betoogde Marcos in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. "Dit onrecht moet worden gecorrigeerd, en degenen die meer moeten doen, moeten nu handelen." Het gaat om zijn eerste grote toespraak voor wereldleiders sinds hij in mei de verkiezingen won en tot president van de Filipijnen werd uitgeroepen.

Marcos, zoon van de vroegere Filipijnse dictator Ferdinand Marcos (1917-1989), benadrukte dat zijn land minder CO2 uitstoot dan het absorbeert. Maar door de grote uitstoot van andere landen hebben de Filipijnen wel steeds meer te maken met klimaatverandering. Het land kampt herhaaldelijk met grote overstromingen en stormen, wat voor miljarden aan schade zorgt.

De president riep ook op tot investeringen om de landbouw te moderniseren en de voedselzekerheid te waarborgen. Hij voegde eraan toe dat hij ernaar uitkijkt om samen te werken met de VN en andere landen om de landbouwproductiviteit te verhogen. Dat laatste was ook een van zijn verkiezingsbeloftes. De regering van Marcos wordt geconfronteerd met grote economische uitdagingen. Net als elders op de wereld is de inflatie in de Filipijnen hard opgelopen.

Meer uit Financieel

ECB-directielid: te weinig oog voor bedrijfswinsten bij inflatie

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De winststijgingen van bedrijven en de prijsverhogingen die daaraan ten grondslag liggen, hebben mogelijk een grotere impact op de inflatie dan algemeen wordt aangenomen, zegt directielid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank (ECB).

2 uur geleden
Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

UTRECHT (ANP) - De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober. Volgens de makelaars wijst dat erop dat er nog steeds grote interesse is in verhuizen, ondanks of misschien wel dankzij de afkoelende woningmarkt.

17 uur geleden
Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten. Het gaat om een kwestie die ook in Nederland speelt.

19 uur geleden
Kwaliteit gegevens die toezichthouder DNB ontvangt is ondermaats

AMSTERDAM (ANP) - De kwaliteit van gegevens die De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt aangeleverd voor het toezicht op de financiƫle sector, laat te wensen over. Zo komt het voor dat bepaalde zaken niet zijn ingevuld, soms worden cijfers onjuist berekend en bepaalde gegevens zijn soms niet up-to-date, staat in een zaterdag verschenen nieuwsbrief van de toezichthouder.

22 uur geleden
Nieuwe Waterweg tot zondag gestremd na kortsluiting tunnelwerk

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is dit weekend langer gestremd voor de scheepvaart doordat geplande werkzaamheden uitlopen. Bij het plaatsen van het eerste tunneldeel voor de nieuwe Maasdeltatunnel is namelijk iets niet goed gegaan. De vaarroute had zaterdag rond 10.00 uur weer vrij moeten zijn, maar Rijkswaterstaat meldt zaterdagmiddag dat schepen geen doorgang krijgen tot in ieder geval zondagochtend 07.00 uur.

1 dag geleden
Wegvallen logistieke problemen helpt autoverkoop aan flinke plus

BUNNIK (ANP) - De Nederlandse autoverkoop is in maart flink gestegen dankzij het wegvallen van logistieke problemen in de autowereld. Volgens autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging zijn er vergeleken met dezelfde maand vorig jaar ruim de helft meer nieuwe personenwagens op kenteken gezet. Daarmee kregen de verkoopplussen van januari en februari een vervolg.

1 dag geleden
Reuters: Elon Musk wil ontmoeting met nieuwe Chinese premier

SHANGHAI (ANP) - Tesla-topman Elon Musk wil tijdens een bezoek aan China later deze maand ook een ontmoeting met de nieuwe Chinese premier Li Qiang. Persbureau Reuters meldt dat op basis van ingewijden. Wat Musk precies wil bespreken is niet duidelijk, maar China is na de Verenigde Staten de op een na grootste markt van Tesla en de Tesla-fabriek in Shanghai is 's werelds grootste productiecentrum van de fabrikant van elektrische auto's.

1 dag geleden