Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Filipijnen willen dat rijke landen klimaatonrecht rechtzetten

Filipijnen willen dat rijke landen klimaatonrecht rechtzetten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Filipijnse president Ferdinand Marcos Jr. wil dat rijke landen het "historisch onrecht" rond de effecten van klimaatverandering rechtzetten. Dat zouden ze moeten doen door hun CO2-uitstoot te verminderen en door armere, kwetsbare landen via bijvoorbeeld investeringen te helpen met aanpassingen aan de opwarming van de aarde en de gevolgen hiervan.

"De effecten van klimaatverandering zijn ongelijk en weerspiegelen een historisch onrecht", betoogde Marcos in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. "Dit onrecht moet worden gecorrigeerd, en degenen die meer moeten doen, moeten nu handelen." Het gaat om zijn eerste grote toespraak voor wereldleiders sinds hij in mei de verkiezingen won en tot president van de Filipijnen werd uitgeroepen.

Marcos, zoon van de vroegere Filipijnse dictator Ferdinand Marcos (1917-1989), benadrukte dat zijn land minder CO2 uitstoot dan het absorbeert. Maar door de grote uitstoot van andere landen hebben de Filipijnen wel steeds meer te maken met klimaatverandering. Het land kampt herhaaldelijk met grote overstromingen en stormen, wat voor miljarden aan schade zorgt.

De president riep ook op tot investeringen om de landbouw te moderniseren en de voedselzekerheid te waarborgen. Hij voegde eraan toe dat hij ernaar uitkijkt om samen te werken met de VN en andere landen om de landbouwproductiviteit te verhogen. Dat laatste was ook een van zijn verkiezingsbeloftes. De regering van Marcos wordt geconfronteerd met grote economische uitdagingen. Net als elders op de wereld is de inflatie in de Filipijnen hard opgelopen.

Meer uit Financieel

Techbedrijven gewild op aandelenbeurzen in New York

NEW YORK (ANP) - Aandelen van technologiebedrijven zijn overwegend hoger geëindigd op de beurzen in New York. Beleggers verwerkten nieuwe gegeven over de producentenprijzen in de Verenigde Staten die voor optimisme over afzwakkende inflatie zorgden. Chipbedrijf Broadcom was een opvallende stijger, met een winst van ruim 12 procent.

47 minuten geleden
Patagonia-directeur Matthijs Visch wordt topman van de Bijenkorf

AMSTERDAM (ANP) - Matthijs Visch wordt de nieuwe topman van warenhuisketen de Bijenkorf. Hij neemt vanaf vrijdag de taken over van Giovanni Colauto, die sinds 2012 de hoogste leidinggevende was van het winkelbedrijf. Visch was de afgelopen twee jaar directeur voor de Europese activiteiten van het buitenkledingmerk Patagonia.

2 uur geleden
Onrust onder cabinepersoneel Transavia om geannuleerde vluchten

SCHIPHOL (ANP) - Het "grote aantal geannuleerde vluchten" bij Transavia draagt bij aan onrust onder cabinepersoneel, schrijft de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) op haar website. Volgens de vakbond hebben medewerkers aan boord van Transavia-vluchten hierdoor geregeld te maken met boze passagiers.

3 uur geleden
Werkgevers: flink deel transitieplannen pensioenstelsel klaar

DEN HAAG (ANP) - Pensioenfondsen hebben al een flink deel van hun transitieplannen opgesteld, zegt werkgeversvereniging AWVN. Die plannen moeten duidelijk maken wat de overgang van het oude naar het nieuwe stelsel betekent voor mensen die pensioen opbouwen. Tot nu toe zijn 31 van de ruim honderd verwachte transitieplannen gepubliceerd, meldt AWVN in zijn eerste voortgangsrapportage over de plannen.

3 uur geleden
Luchtvaartautoriteit VS vindt eigen toezicht op Boeing te laks

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de Amerikaanse toezichthouder voor de luchtvaart (FAA) heeft gezegd dat het toezicht op Boeing te laks is geweest. In januari verloor een toestel van de vliegtuigfabrikant vlak na het opstijgen een deurpaneel. In de aanloop naar dat incident is de luchtvaartautoriteit "te weinig betrokken" geweest bij het toezicht op Boeing, zei FAA-directeur Mike Whitaker in een hoorzitting in de Senaat.

4 uur geleden
Amsterdamse beurs sluit lager na Amerikaans rentebesluit

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs heeft de handelsdag lager afgesloten, na de sterke koerswinsten een dag eerder. Beleggers op het Damrak reageerden donderdag terughoudend op het Amerikaanse rentebesluit en de toelichting van de Federal Reserve, die woensdag na sluiting van de Europese beurzen naar buiten kwamen.

5 uur geleden
VK komt met sancties tegen schepen uit Russische 'schaduwvloot'

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk heeft nieuwe sancties tegen Rusland aangekondigd die voor het eerst gericht zijn op schepen uit de zogenaamde schaduwvloot. Deze olietankers helpen de Russen om beperkingen op de export van olie te omzeilen. De oliehandel is een belangrijke inkomstenbron voor het Kremlin, dat daarmee de oorlog tegen Oekraïne financiert.

6 uur geleden