
Fikse opknapbeurt voor oude strafgevangenis Goes
GOES - Met een laatste grote verbouwing in 1995 was het hoog tijd voor een opknapbeurt voor de voormalige strafgevangenis aan de Albert Joachimikade in Goes. Het rijksmonument uit 1865, nu in gebruik als kantoor voor verschillende bedrijven, herbergt nog herinneringen aan het verleden, zoals half weggesloopte ijzeren staven uit de gevangenistijd. “De tralies zijn eruit gezaagd, maar verder hebben ze die gewoon laten zitten”, vertelt Mieke van der Jagt, eigenaresse van het pand, over de flinke en niet-alledaagse restauratie die in volle gang is. “De staven zijn gaan roesten en daardoor zijn rollagen boven de ramen gebarsten.”
Hoewel Mieke van der Jagt zichzelf verre van een vastgoedkenner noemt, heeft ze al enige jaren een rijksmonument onder haar hoede. “Mijn overleden man Adriaan was aannemer en hij heeft de oude strafgevangenis gekocht en opgeknapt. Hij dacht dat hij overal verstand van had en met sommige dingen die ik nu laat doen, is hij het vast niet eens, haha. Ik had het na zijn dood misschien kunnen verkopen, maar ik heb het altijd een leuk gebouw gevonden.” Zowel van buiten, als van binnen, laat ze zien. “Kijk”, wijst ze naar een houten bank in de hal, “toen Bureau Halt nog in dit pand gevestigd was, zaten de tuigjes van Goes hier te wachten op hun straf.” Nog verder terug in de tijd gaat het op de zolder. Van der Jagt vindt het prachtig dat hier nog een antieke takel (foto) staat, die vroeger veel is gebruikt.
Tegenvallers
Voor de restauratie heeft de Goese advies ingewonnen en subsidie aangevraagd bij de monumentenwacht van Erfgoed Zeeland. Er komt heel wat kijken bij zo’n gespecialiseerde bouwklus bij een historisch adres. De oude stenen in de muren zijn breder dan de stenen die tegenwoordig gemaakt worden, geeft Van der Jagt een voorbeeld (foto). En bij het voegen van de schoorsteen bleken tegels los te zitten. “Dat zijn dan van die tegenvallers waarmee je rekening moet houden. En zo’n schoorsteen mag je dan niet zomaar slopen, omdat het een rijksmonument is. Daarvoor moet je eerst een vergunning aanvragen.”
Het ontwerp voor het in 1865 gebouwde rijksmonument komt van de hand van Allard Pierson. Deze architect leefde van 1801 tot 1870 en was gespecialiseerd in de bouw van gevangenissen. Hij bedacht onder meer het concept van een gevangenis met individuele cellen. Tot die tijd was het gebruikelijk om meerdere gevangenen samen in een cel te plaatsen. Van 1857 tot 1870 was hij rijksbouwmeester en bewaakte hij de architectonische kwaliteit van rijksgebouwen in het land. Het monument aan de Albert Joachimikade verloor in 1925 haar functie als huis van bewaring, omdat het hiervoor veel te groot was. “De gevangenis was vroeger hierachter. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers het nog gebruikt. Na de oorlog is het vrij snel afgebroken.”
Meer uit Beveland
GOES- Op de Lijnbaan bij het NS-station is zaterdagmiddag een man aangehouden. Hierbij heeft één van de aanwezige agenten ter dreiging het vuurwapen moeten trekken. Volgens een politiewoordvoerder zou er sprake zijn geweest van verdenking van wapenbezit.
18 uur geledenTot in de jaren zestig van de vorige eeuw waren er van de verschillende denominaties jeugdgroepen. De katholieken hadden Don Bosco, de hervormden hadden hun eigen jeugdorganisatie, politieke partijen en vakbonden hadden een jeugdorganisatie. Wilza Mijnsbergen uit Goes was lid van Jonge Strijd, de jeugdorganisatie van het NVV, de vakcentrale die later is opgegaan in de FNV.
21 uur geledenGOES - Goes heeft een nieuwe kinderburgemeester! Ilse Flipse is verkozen tot kinderburgemeester voor het schooljaar 2025-2026. De uitslag werd op vrijdag 20 juni om uur feestelijk bekendgemaakt door wethouder André van der Reest tijdens Festival de Veste bij de Stenen Brug in Goes. De officiële installatie van het nieuwe kindercollege vindt plaats op zaterdag 16 augustus tijdens het evenement Goes Kinderstad, georganiseerd door Stichting Goes Marketing.
1 dag geledenBORSELE - Netbeheerder TenneT heeft de nieuwe bovengrondse 380.000 volt (380 kV) hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland in Zeeland in gebruik genomen. De 48 kilometer lange hoogspanningsverbinding is noodzakelijk om de toenemende hoeveelheid duurzaam opgewekte elektriciteit in de regio, zoals wind- en zonnestroom, te transporteren naar de rest van Nederland en buurlanden. Met het project is de transportcapaciteit van de bestaande verbinding tussen Borssele en Rilland meer dan verdubbeld. Het is één van de grootste projecten die TenneT de afgelopen jaren heeft gerealiseerd in Nederland. In totaal heeft TenneT 107 wintrackmasten en twee vakwerkmasten geplaatst.
1 dag geledenKLOETINGE - Een vrouw is vrijdagochtend 20 juni met haar driewielfiets in een sloot terechtgekomen aan de Stelleweg in Kloetinge. Het slachtoffer is meegenomen naar het ziekenhuis.
1 dag geledenGOES - De groene vestingwallen van Goes veranderen voor drie dagen in een heel fijn festivalterrein tijdens Festival De Veste. Op Vrijdag 20, 20, zaterdag 21 en zondag 22 juni zijn weer de nodige foodtrucks aanwezig met heerlijk eten en drinken.
1 dag geledenGOES - Op vrijdag 20 juni organiseert Humanitas Zeeland een gezellige barbecue voor alle deelnemers van de Maatjes-activiteit in het clubhuis van de atletiekvereniging AV 56 te Goes . De jaarlijkse bijeenkomst is bedoeld voor de vrijwilligers én hun maatjes: mensen met een licht verstandelijke beperking die regelmatig samen leuke dingen ondernemen.
2 dagen geleden