Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fikse kritiek op premier Pakistan, die Bin Laden martelaar noemt

Fikse kritiek op premier Pakistan, die Bin Laden martelaar noemt

ISLAMABAD (ANP/AFP/RTR) - De Pakistaanse premier Imran Khan ligt onder vuur van de oppositie, nadat hij voormalig al-Qaeda-leider Osama bin Laden donderdag in het parlement een "martelaar" noemde.

Bin Laden, die achter de aanslagen van 9 september 2001 in New York zat, werd in 2011 in Pakistan gedood door Amerikaanse strijdkrachten. De terrorist hield zich schuil op een complex in de stad Abbottabad. De Pakistaanse overheid was niet op de hoogte van de operatie en heeft ontkend te hebben geweten van zijn aanwezigheid.

"Ik zal nooit vergeten hoe wij Pakistanen voor schut werden gezet toen de Amerikanen Abbottabad binnenkwamen en Osama bin Laden vermoordden, een martelaar van hem maakten", zei Khan tijdens een toespraak in het parlement. Khan sprak in zijn speech over de moeizame band van zijn land met de VS.

Fikse kritiek

De premier kon na zijn uitspraken op fikse kritiek rekenen. "Hij verwoestte mijn land, en hij (Khan, red.), noemt hem een martelaar", zei oppositieleider Khawaja Asif. "Imran Khan heeft geknoeid met de geschiedenis." Senator Mustafa Khokhar stelde dat Khan door zijn uitspraak "een gevaar voor de nationale veiligheid" vormt, meldden Pakistaanse media.

Zelf heeft Khan nog niet officieel gereageerd op de ontstane verontwaardiging.

Meer uit Buitenland

Biden vindt dat Trump zichzelf ontmaskert met dictator-uitspraken

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden vindt dat zijn voorganger Donald Trump zijn ware gezicht heeft laten zien toen hij afgelopen week zei dat hij een dictator voor een dag wil zijn als hij de verkiezingen wint. "Hij zegt het nu hardop", aldus Biden.

1 uur geleden
Frans parlement stemt tegen omstreden migratiewet van Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse parlement heeft een omstreden migratiewet van de regering weggestemd. Dat is een grote tegenslag voor president Emmanuel Macron. Zijn binnenlandminister Gérald Darmanin heeft na de stemming zijn ontslag aangeboden, maar dat heeft Macron niet geaccepteerd.

2 uur geleden
EU werkt aan sancties tegen extremistische Israëlische kolonisten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan sancties tegen Joodse kolonisten die zich gewelddadig gedragen op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Een "brede meerderheid" van de EU-landen heeft daarom gevraagd, zegt demissionair buitenlandminister Hanke Bruins Slot.

2 uur geleden
Pools parlement wijst Tusk aan als toekomstige premier

WARSCHAU (ANP/RTR) - Het Poolse parlement heeft oppositieleider en oud-premier Donald Tusk aangewezen als toekomstige premier. Hij zal zijn pro-Europese regering en plannen dinsdag in het parlement presenteren, waarna een vertrouwensstemming volgt waarmee Tusk naar verwachting weer premier wordt.

3 uur geleden
Witte Huis bezorgd over meldingen dat Israël witte fosfor inzet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis heeft zijn bezorgdheid geuit over meldingen dat de Israëlische strijdkrachten zelfontbrandende witte fosfor hebben ingezet bij een aanval op Libanon. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zegt dat Washington op zoek gaat naar meer informatie. De Verenigde Staten zouden de munitie hebben geleverd.

3 uur geleden
Zelensky: uitstel Amerikaanse hulp droom die uitkomt voor Poetin

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky noemt een eventueel uitstel van Amerikaanse militaire hulp in de oorlog tegen de Russen een droom die uitkomt voor de Russische leider Vladimir Poetin. "Poetin moet verliezen", zei Zelensky in een toespraak op de National Defense University in Washington. "Jullie kunnen rekenen op Oekraïne, en wij hopen net zo goed op jullie te kunnen rekenen."

4 uur geleden
Britse premier Sunak verdedigt ook eigen aanpak corona-uitbraak

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Rishi Sunak heeft de Britse aanpak van de corona-uitbraak verdedigd. Hij vertelde een officieel onderzoeksteam dat hij zich niet herkent in de verklaringen over een "disfunctionerende" regering. Ook zijn eigen beleid als toenmalig minister van Financiën genoot steun, benadrukte hij.

5 uur geleden