Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fiat Chrysler in VS beschuldigd van gesjoemel met diesels

Fiat Chrysler in VS beschuldigd van gesjoemel met diesels

WASHINGTON (ANP/RTR) - Aanklagers in de Verenigde Staten hebben de Amerikaanse tak van autofabrikant Fiat Chrysler formeel beschuldigd van criminele samenzwering. Het concern, dat is opgegaan in het fusiebedrijf Stellantis, zou jarenlang hebben gesjoemeld bij emissietests van zijn dieselauto's.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie misleidde Fiat Chrysler toezichthouders door de ware uitstoot van 100.000 pick-uptrucks van het merk RAM en SUV's van Jeep te verbloemen. Het gaat om auto's gebouwd tussen 2014 en 2016. Naar verwachting bekent Fiat Chrysler schuld en betaalt het bedrijf een boete van 300 miljoen euro. Persbureau Reuters meldde eerder dat een deal daarover ophanden zou zijn.

In 2015 brak een groot schandaal uit rond dieselauto's van het Duitse Volkswagen. Dat concern gebruikte jarenlang technologie die de stikstofuitstoot van dieselauto's lager deed uitvallen bij tests in het laboratorium dan in het echte verkeer. Het bedrijf bekende uiteindelijk schuld en betaalde miljarden euro's aan schadevergoedingen en boetes.

Renault

Ook andere bedrijven in de auto-industrie worden beschuldigd van fraude met dieselmotoren. Renault is in Frankrijk aangeklaagd om gesjoemel met uitstootgegevens. Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, schikte in 2020 in Verenigde Staten voor 1,5 miljard dollar wegens vergelijkbare vergrijpen.

In december vorig jaar openden Duitse openbaar aanklagers ook een onderzoek naar medewerkers van de Franse PSA Group, gericht op de motoren in SUV's van onder andere Citroën en Peugeot. Volgens zakenblad Wirtschaftswoche zou ook dat onderzoek om sjoemeldiesels draaien. PSA is het Franse deel dat is opgegaan in Stellantis.

Meer uit Financieel

Computerstoring ontregelt internationaal handelsverkeer

NEW YORK (ANP) - De wereldwijde computerstoring heeft het internationale handelsverkeer ernstig ontregeld. Financiële instellingen in grote delen van de wereld ondervonden problemen met hun computersystemen, waardoor transacties moesten worden uitgesteld, blijkt uit een rondgang van persbureau Bloomberg.

1 minuut geleden
ACM stelt maatregelen tegen overbelasting stroomnet vast

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een besluit genomen over een drietal maatregelen die ervoor zorgen dat grootverbruikers goedkoper uit zijn als zij het stroomnet niet of minder gebruiken tijdens piekmomenten. Hierdoor maken zij ruimte voor andere verbruikers en producenten van duurzame elektriciteit. De toezichthouder kondigde in april al een breed pakket maatregelen aan om de problemen rond netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnet, tegen te gaan.

3 uur geleden
Euronext-beurzen hebben geen last van computerstoring

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De handel op de aandelenbeurzen van Euronext wordt niet beïnvloed door de wereldwijde computerstoring, meldt de eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs, Lissabon en Milaan. "We zijn op de hoogte van de huidige Microsoft-storing. Het heeft echter geen impact op de handel op onze markten en we houden de situatie nauwlettend in de gaten", stelt de beursexploitant in een verklaring.

4 uur geleden
Gasunie investeert 8 miljard in opslag waterstof, CO2 en groen gas

GRONINGEN (ANP) - Gasunie investeert tot 2030 bijna 8 miljard euro in transport en opslag van waterstof, CO2, warmte en groen gas. Dat meldt het bedrijf bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

4 uur geleden
Crowdstrike bevestigt crashes op Windows-besturingssystemen

SYDNEY (ANP/RTR) - IT-beveiligingsbedrijf Crowdstrike laat via een tefefonisch bericht aan klanten weten "op de hoogte te zijn van meldingen van crashes op Microsofts Windows-besturingssystemen".

5 uur geleden
ASML verder omlaag op Damrak na verkoopgolf in chipsector

AMSTERDAM (ANP) - ASML ging vrijdag verder omlaag op de Amsterdamse beurs, na de recente verkoopgolf in de chipsector. De chipbedrijven, die dit jaar sterk zijn gestegen, vielen deze week uit de gratie bij beleggers. Dat kwam door zorgen over mogelijke strengere Amerikaanse regels voor de export van chips en chipapparatuur naar China. Zo raakte chipmachinemaker ASML in de afgelopen twee handelsdagen ruim 14 procent aan beurswaarde kwijt. Het aandeel verloor nu 0,8 procent. Branchegenoten Besi en ASMI klommen daarentegen 0,3 en 0,2 procent.

5 uur geleden
AEX-index koerst af op hoger begin, focus blijft op chipsector

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste dag van een turbulente handelsweek. De Amsterdamse hoofdindex verloor deze week al zo'n 3 procent. Vooral de chipbedrijven, die dit jaar sterk zijn gestegen, vielen uit de gratie. Dat kwam door zorgen over mogelijke strengere Amerikaanse regels voor de export van chips en chipapparatuur naar China. Chipmachinemaker ASML raakte deze week ruim 14 procent aan waarde kwijt, ondanks dat het bedrijf met sterke kwartaalcijfers kwam. Ook branchegenoten Besi en ASMI gingen mee omlaag.

6 uur geleden