Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fiat Chrysler in VS beschuldigd van gesjoemel met diesels

Fiat Chrysler in VS beschuldigd van gesjoemel met diesels

WASHINGTON (ANP/RTR) - Aanklagers in de Verenigde Staten hebben de Amerikaanse tak van autofabrikant Fiat Chrysler formeel beschuldigd van criminele samenzwering. Het concern, dat is opgegaan in het fusiebedrijf Stellantis, zou jarenlang hebben gesjoemeld bij emissietests van zijn dieselauto's.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie misleidde Fiat Chrysler toezichthouders door de ware uitstoot van 100.000 pick-uptrucks van het merk RAM en SUV's van Jeep te verbloemen. Het gaat om auto's gebouwd tussen 2014 en 2016. Naar verwachting bekent Fiat Chrysler schuld en betaalt het bedrijf een boete van 300 miljoen euro. Persbureau Reuters meldde eerder dat een deal daarover ophanden zou zijn.

In 2015 brak een groot schandaal uit rond dieselauto's van het Duitse Volkswagen. Dat concern gebruikte jarenlang technologie die de stikstofuitstoot van dieselauto's lager deed uitvallen bij tests in het laboratorium dan in het echte verkeer. Het bedrijf bekende uiteindelijk schuld en betaalde miljarden euro's aan schadevergoedingen en boetes.

Renault

Ook andere bedrijven in de auto-industrie worden beschuldigd van fraude met dieselmotoren. Renault is in Frankrijk aangeklaagd om gesjoemel met uitstootgegevens. Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, schikte in 2020 in Verenigde Staten voor 1,5 miljard dollar wegens vergelijkbare vergrijpen.

In december vorig jaar openden Duitse openbaar aanklagers ook een onderzoek naar medewerkers van de Franse PSA Group, gericht op de motoren in SUV's van onder andere Citroën en Peugeot. Volgens zakenblad Wirtschaftswoche zou ook dat onderzoek om sjoemeldiesels draaien. PSA is het Franse deel dat is opgegaan in Stellantis.

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

8 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

8 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

9 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

10 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

12 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

12 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

12 uur geleden