Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Festival plaatst Sweelinck in zijn tijd

Festival plaatst Sweelinck in zijn tijd

MIDDELBURG - Een van de grootste componisten uit de Nederlandse muziekgeschiedenis is Jan Pieterszoon Sweelinck. Dit jaar wordt zijn 400e sterfjaar in heel het land herdacht met concerten en andere culturele activiteiten. In Middelburg gebeurt dat met een Sweelinckweekend op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 november 2021. Tijdens deze dagen zal niet alleen de componist en zijn muziek maar ook de tijd, waarin hij leefde aandacht krijgen.


De organisatoren - Stichting de Rijckere-orgel 1776 en afdeling Zeeland van de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici (KVOK) - hopen op deze manier naast organisten en andere muziekliefhebbers mensen te bereiken met interesse voor de kunst en cultuur van de Gouden Eeuw, de tijd waarin Sweelinck leefde.

Cultureel klimaat
Zo zal in het openingsconcert op vrijdag 5 november om 20 uur in de St. Augustinuskerk de muziek afgewisseld worden met teksten en beelden van Marjolijn van Leeuwen over het culturele klimaat in Amsterdam, waar Sweelinck leefde en werkte. Op dit concert worden orgel-en koorwerken van Sweelinck uitgevoerd door respectievelijk André Poortvliet en een vocaal ensemble o.l.v. Aleida Post. Op zaterdag 6 november start om 11 uur een stadswandeling onder leiding van Marjolijn van Leeuwen. De tocht voert langs monumenten en andere historische punten, die Sweelinck ook aangedaan kan hebben tijdens zijn bezoek aan Middelburg in 1603. Sweelinck was namelijk een expert op het gebied van de orgelbouw en hem was gevraagd om een oordeel te geven over het instrument in de toenmalige Nieuwe Kerk. Als afsluiting van de stadswandeling speelt André Poortvliet om 12.15 uur als lunchconcert klavecimbelmuziek van Sweelinck in de Engelse kerk.

Masterclass
Orgelstudenten en amateur-organisten die de muziek van Sweelinck beter en met meer inzicht willen spelen, kunnen zich opgeven voor een masterclass van Léon Berben ‘s middag op het orgel van de St. Augustinuskerk. Berben is specialist in de uitvoering van oude muziek en legde in het afgelopen jaar de klavierwerken van Sweelinck integraal op de cd vast. De masterclass begint om 13.30 uur en is ook toegankelijk voor luisteraars. Léon Berben zal ook iets vertellen over de uitvoering van orgelmuziek van Sweelinck en vragen uit het publiek beantwoorden. Om 19.30 uur sluit Léon Berben deze Sweelinckdag af met een orgelconcert in de St. Augustinuskerk. Hij speelt naast werken van Sweelinck composities van diens leerlingen Scheidemann, Scheidt en Schildt.

Tussen katholiek en protestant
Ds. Leuny de Kam leidt op zondag 7 november om 10 uur de Sweelinckdienst in de Doopsgezinde kerk. Zij zal ingaan op de religieuze aspecten in de muziek van Sweelinck en diens plaats in de godsdienstige veelkleurigheid van Amsterdam eind 16e, begin 17e eeuw. Hing hij ‘de nieuwe leer’ aan of bleef hij katholiek? Het vocaal ensemble o.l.v. Aleida Post zingt in deze dienst een aantal psalmen van Sweelinck.

Meer informatie
Op de website van de Stichting de Rijckere-orgel 1776  is een volledig programma van het weekend te vinden inclusief de toegangsprijzen. Via de site kan men zich ook opgeven voor de masterclass o.l.v. Léon Berben en kaarten reserveren voor de concerten. Stichting de Rijckere-orgel spant zich in om het monumentale de Rijckere-orgel uit Beek aan te kopen en te laten restaureren en plaatsen in de St. Augustinuskerk. De afdeling Zeeland van de KVOK organiseert voor haar leden orgelexcursies en cursusmiddagen.

Meer uit Middelburg

Herdenkingen gemeente Veere 4 mei 2024

DOMBURG - Op 4 mei staan we in het hele land stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. We herdenken iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De Tweede Wereldoorlog staat centraal, vanwege de omvang en impact van deze oorlog op ons land. 

31 minuten geleden
Middelburg brengt meeste kunstenaars voort in Zeeland

MIDDELBURG - Geen enkele Zeeuwse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Middelburg. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze gemeente, worden er 51 kunstenaar. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000.

1 uur geleden
Programma dodenherdenking 2024 in Middelburg en Arnemuiden

MIDDELBURG/ARNEMUIDEN - Op zaterdag 4 mei vindt in Middelburg en Arnemuiden de dodenherdenking plaats. In Middelburg op het Abdijplein en in Arnemuiden op de algemene begraafplaats aan de Radermacherstraat.

1 uur geleden
Bouw zes levensloopbestendige woningen Meliskerke van start

MELISKERKE Vorige week is de bouw gestart van zes levensloopbestendige woningen aan de Pauwhoekstraat in Meliskerke. Als alles volgens planning verloopt is de bouw in september 2024 gereed.

23 uur geleden
Leerlingen Herman Faukeliusschool uit Middelburg winnen STEAM Cup challenge met app tegen pesten

MIDDELBURG - Leerlingen van de Herman Faukeliusschool uit Middelburg hebben vorige week de eerste prijs gewonnen van de landelijke finale van de GoIT STEAM CUP challenge. Ze wonnen met het ontwerp van een app tegen pesten. Leuk detail: ze wonnen deze prijs notabene op de landelijke dag tegen pesten.

1 dag geleden
Middelburg Boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei 2024 is wordt Middelburg Boekenstad weer georganiseerd: de grootste en gezelligste boekenmarkt van Zuidwest-Nederland. Het is alweer de 24e editie.

1 dag geleden
Botsing tussen scooters in de Jasmijnstraat in Middelburg

MIDDELBURG - Bij een botsing tussen twee scooters in Middelburg is maandagavond schade ontstaan. Het ongeval gebeurde omstreeks 18.30 uur in de Jasmijnstraat te Middelburg. Door onbekende oorzaak waren twee scooterbestuurders met elkaar in botsing gekomen. De politie en ambulancedienst kwamen ter plaatse.

2 dagen geleden