Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Festival haalt kwalitatief beste films naar Zeeland’

‘Festival haalt kwalitatief beste films naar Zeeland’

VLISSINGEN - Nog een paar weken en dan vormt bioscoop CineCity in Vlissingen opnieuw het decor voor het internationale filmfestival Film by the Sea. Dit jaar beleeft het gerenommeerde filmevenement zijn 24e editie en is met meer dan honderd films weer terug op het niveau van voor de twee coronajaren.Toch is het festivaldirecteur Jan Doense niet te doen om de hoeveelheid films, maar de kwaliteit ervan. “Het is natuurlijk geweldig dat we weer een onbeperkt festival kunnen organiseren, want er is eindelijk weer ruimte voor feesten en livemuziek. Dat hebben we wel gemist de afgelopen twee edities. We hebben de mazzel gehad dat we tussen de lockdowns in toch relatief normale festivals hadden. Er waren weliswaar minder films, maar evenveel vertoningen als de jaren daarvoor. We hadden ook online programma’s, maar het merendeel van de films werd toch in de bioscoop bekeken. De kwaliteit van de films stond en staat ook dit jaar weer bovenaan.”Doense vertelt dat ze voor de komende editie toch ook weer gekozen hebben voor een online programma. “Hybride festivals zijn na corona niet meer weg te denken. We willen mensen in bijvoorbeeld Groningen ook de mogelijkheid bieden het festival mee te maken.”Drive-in

Ook dit jaar onderscheidt Film by the Sea zich volgens Doense door een enorm gevarieerd aanbod. “We hebben weer ontzettend veel mooie, nieuwe films. Het festival specialiseert zich in boekverfilmingen, maar er worden ook veel Franstalige films vertoond. We hebben een beetje het imago dat er alleen moeilijke films te zien zijn, maar naast arthousefilms worden er ook volop goede, laagdrempelige films vertoond. We willen voor een zo breed mogelijk publiek programmeren en hebben voor elke filmliefhebber wat te bieden.” Naast de reguliere filmvertoningen vindt er bovendien een aantal specials plaats, zoals een drive-in voorstelling bij de Machinefabriek (Fast and Furious 7), een vertoning van een zwijgende film in de Sint Jacobskerk onder begeleiding van piano, percussie en flamencogitaar (Blood and Sand, 1922) en een openluchtvertoning op het strand bij Pier 7 (E.T. - The Extra-Terrestrial, die dit jaar zijn veertigste verjaardag viert).

Kwaliteitsfilms

Filmtheaters in Zeeuwse steden en Bergen op Zoom presenteren daarnaast satellietprogramma’s. Volgens Doense is de relatie tussen Film by the Sea en de Zeeuwse filmtheaters goed, maar kan nog beter. “Het is jammer dat er nog geen budget is voor een gezamenlijke campagne. Via het programma ‘Samen in zee’ willen we hiervoor subsidie aanvragen, onder meer ook om een garantiefonds op te richten voor het geval de kosten voor het vertonen van een film voor een filmtheater hoger zijn dan de inkomsten”. Doense wil met Film by the Sea in Zeeland een podium bieden aan kwaliteitsfilms. “Het zijn niet allemaal wereldpremières. Veel films hebben die al op Cannes, Berlijn of Sundance gehad. In die zin steken wij onze nek misschien iets minder ver uit dan die wereldberoemde festivals, maar zo weten we wel zeker dat we het allerbeste kunnen bieden.”

Meer informatie

Film by the Sea vindt plaats van 9 tot 18 september. Kijk voor meer informatie op www.filmbythesea.nl.

Meer uit Beveland

Goes viert Koningsdag zaterdag én zondag

GOES - In Goes is het zaterdag én zondag genieten van feestelijke Koningsdag-activiteiten.

14 uur geleden
Lintjesregen 2024: koninklijke onderscheiding voor 89 Zeeuwen

MIDDELBURG - De lintjesregen heeft vrijdag 89 Zeeuwen een koninklijke onderscheiding opgeleverd.

14 uur geleden
Acht Goesenaren koninklijk onderscheiden bij lintjesregen

GOES - Bij zijn eerste lintjesregen als burgemeester van de gemeente Goes heeft Cees van den Bos vrijdag aan acht inwoners een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Echtpaar De Vos-Dekker en de heren Van den Pol, Nijsse, Remijn, De Kok, De Vries en Lankester zijn allemaal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

15 uur geleden
Lintjesregen Noord-Beveland eert Marian de Haze en Piet Hamelink

GEERSDIJK/WISSENKERKE - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen mocht burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland vrijdag Marian de Haze-Verhulst uit Geersdijk en Piet Hamelink uit Wissenkerke verrassen met een koninklijke onderscheiding. Meneer Hamelink is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en mevrouw De Haze tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

16 uur geleden
Lintje voor maar liefst twaalf inwoners Borsele

KWADENDAMME - Vergeleken met voorgaande jaren daalde er vrijdagmorgen een enorme lintjesregen neer op de gemeente Borsele. Bij een feestelijke bijeenkomst in de kerk in Kwadendamme zijn maar liefst twaalf inwoners koninklijk onderscheiden. Betsy Rentmeester, Anneke Kampstra, Leny Rijk, echtpaar Kot, Ad Lijmbach, Dies Beulens, Jos van Moolenbroek, Jan Steenbakker, Kees Faasse en Theo van de Swaluw zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Lau Rentmeester mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

16 uur geleden
Weekendweer: kans op onweersbuien tijdens Koningsdag

GOES - Dit weekeinde komt de temperatuur hoger uit dan voorgaande dagen, maar er is wel kans op buien. 'Koningsdag verloopt wisselend met droge perioden, maar ook buien, bij 14 en 18 graden', voorspelt weerbureau Weeronline. 

17 uur geleden
Vrouw gewond bij autobotsing in Heinkenszand

HEINKENSZAND - Bij een aanrijding tussen twee auto's is vrijdagochtend in Heinkenszand een vrouw gewond geraakt. Zij is naar het ziekenhuis gebracht.

17 uur geleden