Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Festival haalt kwalitatief beste films naar Zeeland’

‘Festival haalt kwalitatief beste films naar Zeeland’

VLISSINGEN - Nog een paar weken en dan vormt bioscoop CineCity in Vlissingen opnieuw het decor voor het internationale filmfestival Film by the Sea. Dit jaar beleeft het gerenommeerde filmevenement zijn 24e editie en is met meer dan honderd films weer terug op het niveau van voor de twee coronajaren.Toch is het festivaldirecteur Jan Doense niet te doen om de hoeveelheid films, maar de kwaliteit ervan. “Het is natuurlijk geweldig dat we weer een onbeperkt festival kunnen organiseren, want er is eindelijk weer ruimte voor feesten en livemuziek. Dat hebben we wel gemist de afgelopen twee edities. We hebben de mazzel gehad dat we tussen de lockdowns in toch relatief normale festivals hadden. Er waren weliswaar minder films, maar evenveel vertoningen als de jaren daarvoor. We hadden ook online programma’s, maar het merendeel van de films werd toch in de bioscoop bekeken. De kwaliteit van de films stond en staat ook dit jaar weer bovenaan.”Doense vertelt dat ze voor de komende editie toch ook weer gekozen hebben voor een online programma. “Hybride festivals zijn na corona niet meer weg te denken. We willen mensen in bijvoorbeeld Groningen ook de mogelijkheid bieden het festival mee te maken.”Drive-in

Ook dit jaar onderscheidt Film by the Sea zich volgens Doense door een enorm gevarieerd aanbod. “We hebben weer ontzettend veel mooie, nieuwe films. Het festival specialiseert zich in boekverfilmingen, maar er worden ook veel Franstalige films vertoond. We hebben een beetje het imago dat er alleen moeilijke films te zien zijn, maar naast arthousefilms worden er ook volop goede, laagdrempelige films vertoond. We willen voor een zo breed mogelijk publiek programmeren en hebben voor elke filmliefhebber wat te bieden.” Naast de reguliere filmvertoningen vindt er bovendien een aantal specials plaats, zoals een drive-in voorstelling bij de Machinefabriek (Fast and Furious 7), een vertoning van een zwijgende film in de Sint Jacobskerk onder begeleiding van piano, percussie en flamencogitaar (Blood and Sand, 1922) en een openluchtvertoning op het strand bij Pier 7 (E.T. - The Extra-Terrestrial, die dit jaar zijn veertigste verjaardag viert).

Kwaliteitsfilms

Filmtheaters in Zeeuwse steden en Bergen op Zoom presenteren daarnaast satellietprogramma’s. Volgens Doense is de relatie tussen Film by the Sea en de Zeeuwse filmtheaters goed, maar kan nog beter. “Het is jammer dat er nog geen budget is voor een gezamenlijke campagne. Via het programma ‘Samen in zee’ willen we hiervoor subsidie aanvragen, onder meer ook om een garantiefonds op te richten voor het geval de kosten voor het vertonen van een film voor een filmtheater hoger zijn dan de inkomsten”. Doense wil met Film by the Sea in Zeeland een podium bieden aan kwaliteitsfilms. “Het zijn niet allemaal wereldpremières. Veel films hebben die al op Cannes, Berlijn of Sundance gehad. In die zin steken wij onze nek misschien iets minder ver uit dan die wereldberoemde festivals, maar zo weten we wel zeker dat we het allerbeste kunnen bieden.”

Meer informatie

Film by the Sea vindt plaats van 9 tot 18 september. Kijk voor meer informatie op www.filmbythesea.nl.

Meer uit Beveland

Treinenclub houdt vrijdagavond lezing in Goes

GOES - De NVBS, vereniging van spoor- en tramliefhebbers, organiseert vrijdag 8 december in hotel Terminus in Goes een lezing. Jan Strooband gaat in op 'Turkije voordat de toeristenstroom op gang kwam'.

2 uur geleden
'Een Suikerbieten sage' eert Zeeuws cultureel erfgoed

COLIJNSPLAAT - Met haar oma trots toekijkend heeft fotografe Janne van Gilst in zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat 'Een Suikerbieten sage' geopend. Deze expositie, die het Zeeuwse erfgoed van de suikerbiet eert, maakte Van Gilst samen met de leerlingen van de plaatselijke basisschool Het Stelleplankier. Zij spraken ouderen, onder wie Van Gilsts oma, over hun herinneringen aan de suikerbietenteelt. “Deze tentoonstelling is een mooi voorbeeld van hoe kunst verbindt", zei de Noord-Bevelandse cultuurwethouder Yvonne Maas, die de expo met kinderburgemeester Noor opende. In januari reist een uitgebreide versie van 'Een Suikerbieten sage' door naar de bibliotheek in Middelburg.

3 uur geleden
Energiecoaches helpen mensen aan huis

25 energiecoaches zijn in de gemeenten Borsele, Goes, Noord-Beveland, Kapelle en Reimerswaal beschikbaar om langs te komen bij mensen voor hulp bij energie besparen. Tot en met eind 2025 zet het team van vrijwillige coaches zich in om energiearmoede te bestrijden en kosteloos helpen ze iedereen die behoefte heeft aan hulp met energiekosten besparen en het huis verduurzamen.

11 uur geleden
Brand in auto aan de Patijnweg in Goes

GOES - Maandagavond heeft er brand gewoed in een auto aan de Patijnweg in Goes. De brand ontstond onder de motorkap van het voertuig. Brandweerlieden hadden het vuur gelukkig snel onder controle. Het voertuig stond op het moment dat bestuurder de brand opmerkte voor de stoplichten te wachten.

20 uur geleden
Goes voert tweede controle leegstaande panden uit

GOES - De gemeente Goes controleerde donderdagavond voor de tweede keer onverklaarbaar leegstaande panden. 'In drie woningen woonden arbeidsmigranten', laat de gemeente Goes weten. 'Er volgt een onderzoek of bewoning in deze huizen is toegestaan.'

1 dag geleden
Minder treinen en vertraging door verzakt spoor

VLISSINGEN - Er rijden minder treinen op het traject van Vlissingen naar Roosendaal vanwege verzakkingen in het spoor. Daarnaast moeten reizigers rekening houden met 30 minuten vertraging.

1 dag geleden
Wereldlichtjesdag herdenkt overleden kinderen

KLOETINGE - Op zondag 10 december is het Wereldlichtjesdag. Om 19.00 uur worden er overal ter wereld kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. 'Zo slingert in 24 uur een golf van licht over de hele wereld', aldus de organisatie. In de Geerteskerk in Kloetinge kunnen mensen samenkomen.

1 dag geleden