Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Femke Halsema wil nog een termijn burgemeester van Amsterdam zijn

Femke Halsema wil nog een termijn burgemeester van Amsterdam zijn

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zou graag nog zes jaar doorgaan als burgemeester. Dat heeft zij woensdag laten weten in een brief aan de gemeenteraad. "Inmiddels ben ik ruim vijf jaar burgemeester en is het tijd om u te laten weten of ik in 2024 in aanmerking wens te komen voor herbenoeming. Graag. Het zou een eer zijn om onze prachtige stad nog een periode te mogen dienen", aldus Halsema.

Ook de commissaris van de Koning is op de hoogte gesteld. Het is nu aan de gemeenteraad om te besluiten of Halsema nog zes jaar mag doorgaan.

In 2018 werd Halsema geïnstalleerd als eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam. Haar eerste ambtsperiode omschrijft ze als "indrukwekkend, leerzaam, intens en soms zwaar, in het bijzonder voor mijn directe omgeving die daarvoor offers heeft gebracht". "Als ik de balans opmaak overheerst echter dankbaarheid jegens al die Amsterdammers die ik heb mogen ontmoeten."

Motie van wantrouwen

Ze had zichzelf bij haar installatie drie opgaven gegeven. "Het bestrijden van de misdaad, meer aandacht voor Amsterdammers in wijken waar welvaart niet vanzelfsprekend is en steun voor iedereen die het recht opeist om zichzelf, en daarmee soms anders te zijn." De afgelopen jaren maakte ze zich inderdaad hard voor de stadsdelen Nieuw-West, Zuidoost en Noord en het aanpakken van misdaad en massatoerisme. Ook nam ze vaak een duidelijk standpunt in tegen antisemitisme, racisme en geweld tegen lhbtqi'ers en vrouwen.

Haar burgemeesterschap verliep niet altijd soepel. In 2019 was er gedoe rond haar toen 15-jarige zoon, die betrapt werd met een onklaar gemaakt wapen dat in de ambtswoning had gelegen. In 2020 lag ze tijdens de coronapandemie opnieuw onder vuur toen ze niet ingreep bij een drukbezocht Black Lives Matter-protest op de Dam, waarna een motie van wantrouwen volgde.

Hindernis

De GroenLinks-politica geeft toe fouten te hebben gemaakt. "Het werk gaat dag en nacht door, Amsterdam ligt als eigenzinnige hoofdstad onder een vergrootglas en beslissingen die je in een oogwenk moet nemen kunnen grote gevolgen hebben voor het leven van inwoners of het functioneren van bedrijven of culturele instellingen. Dat vereist niet alleen daadkracht en beslistheid maar soms juist ook terughoudendheid en gematigdheid: in die laatste eigenschappen heb ik mijzelf moeten trainen."

De komende periode zou ze willen dat de gemeente meer "naast de Amsterdammers staat en daarnaar handelt". "Te vaak ervaar ik dat de lokale overheid een lastig te nemen hindernis is in plaats van een trouwe bondgenoot", zegt ze daarover.

Meer uit Politiek

VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

2 uur geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

3 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden