Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Feest in Kapelle voor 100-jarige Jo van de Schraaf

Feest in Kapelle voor 100-jarige Jo van de Schraaf

KAPELLE - Mevrouw Jo van de Schraaf-de Jonge uit Kapelle is zaterdag honderd jaar geworden. Ze vierde haar verjaardag met de familie en burgemeester Constantijn Jansen op de Haar van de gemeente Kapelle kwam ook langs op het feestje om haar persoonlijk feliciteren.

Jo de Jonge is geboren als jongste van vijf kinderen van Gerard en Willemina de Jonge–van Zweden. Ze zag op 6 mei 1923 het levenslicht in het eerste huis onderaan de afrit vanaf Goes het dorp Kattendijke in, op het adres Dorpsstraat 2. “Ze kon goed leren en zorgde op school voor haar twee jaar oudere zusje Arjoantje. Zij had, mede door epilepsie, een minder goede gezondheid en is daaraan uiteindelijk op de jonge leeftijd van elf jaar gestorven”, vertelt de familie.

Veiling

Jo werkte na haar schooltijd op de veiling in Kapelle en zwaaide weleens naar Kees van de Schraaf, die op het land langs de Plasweg, de weg van Kattendijke naar Kapelle, werkte. “Kees zocht haar op in Kattendijke en na een verkerings- en verlovingstijd trouwden ze op 21 mei 1947.”
In Kattendijke werd Piet op 1 juni 1949 geboren en Gert-Jan op 9 april 1957. Vele jaren woonden ze recht tegenover het café midden op het dorp.” Ziektes bleven het gezin helaas niet bespaard. “Piet kreeg in 1952 op 3-jarige leeftijd polio, waardoor zijn linkerschouder, arm en hand verlamd bleven en Gert- Jan moest op 10-jarige leeftijd een beenmergtransplantatie in zijn rechterbovenbeen ondergaan. Hij liep daarom een jaar in een beugel en herstelde gelukkig daarna.”
Na een grondige verbouwing van Kees’ ouderlijk huis verhuisde het gezin op 21 april 1971 van Dorpsstraat 41 in Kattendijke naar Maalstede 27 in Kapelle.

Bloemen

Een karaktertrek van Jo is altijd geweest dat ze vele dagelijkse zaken graag aanstuurde en regelde, vertelt de familie. “Jo zette zich in voor de jeugd in Kattendijke, als leidster van de zondagsschool en meisjesvereniging.” Op oudere leeftijd zette Jo zich vaak in voor anderen, onder andere als penningmeester van ouderenbond ANBO en als mantelzorger voor de naaste buren.
Al haar hele leven houdt Jo van bloemen, zowel in als om het huis. “Jo zorgde dus ook in Kapelle voor de bloementuin en Kees voor de moestuin. Toch werd dat op den duur te veel werk en mede daarom verhuisden ze naar een aanleunwoning van zorgcentrum Cederhof in Kapelle. Daar woonden ze, geheel zelfstandig, samen tot Kees op 24 februari 2007 overleed. Jo woont nog steeds zelfstandig, recht tegenover de ingang van dorpshuis De Vroone. En ook daar zorgde ze voor een klein bloementuintje voor haar woning.”
De hele familie, inmiddels uitgebreid met vier kleinkinderen en elf achterkleinkinderen, is dankbaar voor het feit dat Jo’s gedachten nog helder zijn. “In haar schriftje schrijft ze veel op en als ze twijfelt zoekt ze daarin gauw de feiten op. Tot op de dag van vandaag regelt ze nog steeds zo veel mogelijk zelf en houdt nauwgezet bij wie er aan de beurt is om bij haar op bezoek te komen.”

Meer uit Reimerswaal

Avondvierdaagse Hansweert begint op maandag 13 mei

HANSWEERT - De Hansweertse Avondvierdaagse gaat van start op maandag 13 mei. 

1 uur geleden
Slachtoffer noodsituatie Smokkelhoek Kapelle onder politiebegeleiding naar ziekenhuis

KAPELLE - Na een noodsituatie bij een bedrijf op bedrijventerrein Smokkelhoek in Kapelle is donderdagavond een slachtoffer met spoed en onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een politiewoordvoerster was er geen sprake van een ongeval noch medisch incident. 

2 uur geleden
Femke Vernij speelt vrijdag 'Op volle kracht' in Rilland

RILLAND - In dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland is vrijdagavond de nieuwe solovoorstelling van Femke Vernij te bezoeken: 'Op volle kracht'.

17 uur geleden
Zaterdag 4 mei Dodenherdenking in Hansweert

HANSWEERT - Tijdens de Nationale Herdenking op zaterdag 4 mei 2024 herdenken we allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. 

1 dag geleden
Gratis ambachtelijke moederdagcake van Echte Bakker Vroonland in Yerseke voor Vrienden van de Bode

YERSEKE - Zondag 12 mei is het Moederdag en dankzij Echte Bakker Vroonland in Yerseke kun je je moeder een overheerlijk cadeau geven: een speciale, vers bereide moederdagcake. En nog feestelijker: Vrienden van de Bode krijgen zo'n ambachtelijke cake gratis!

2 dagen geleden
Nationale Dodenherdenking in Kruiningen

KRUININGEN - Tijdens de Nationale Dodenherdenking in Kruiningen herdenken wij zaterdagavond (4 mei) alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

3 dagen geleden
Excursies naar weervisserij op Oosterschelde

KRABBENDIJKE - In mei, juni en juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op het oostelijke deel van de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid - voor jong en oud - om de eeuwenoude, arbeidsintensieve vangstmethode van dichtbij mee te maken.

3 dagen geleden