
Feest en protesten vanwege sluiting laatste Duitse kerncentrales
BERLIJN (ANP/DPA) - Milieuactivisten in Duitsland zijn zaterdag bijeengekomen om te vieren dat de laatste kerncentrales in het land later op de dag sluiten. Maar ook enkele tegenstanders van het besluit zijn samengekomen.
In Berlijn hebben zowel voor- als tegenstanders van het besluit zich verzameld bij de Brandenburger Tor. In de Duitse hoofdstad en op verschillende andere plekken worden zaterdag festivals en feesten gehouden om de historische stap te vieren. Milieuorganisatie Greenpeace spreekt een "goede dag" voor klimaatbescherming en een "enorm succes voor de antinucleaire beweging van de afgelopen veertig jaar".
Ook politieke partijen laten zaterdag weten blij te zijn dat de centrales definitief sluiten. De leider van de partij de Groenen, Ricarda Lang, stelt op Twitter dat de uitfasering van kernenergie de "laatste intrede in het tijdperk van hernieuwbare energie" betekent. "Kernenergie? En tot ziens", tweette de parlementaire fractie van de Duitse sociaaldemocraten (SPD).
Omstreden
De laatste drie kerncentrales in Duitsland sluiten even voor middernacht de poorten. Het gaat om de Isar 2 in de deelstaat Beieren, Emsland in Nedersaksen en Neckarwestheim 2 in Baden-Württemberg.
De sluiting is het gevolg van een besluit uit 2011 om in het land met kernenergie te stoppen. Het besluit is echter omstreden vanwege de huidige energiecrisis. Twee van de centrales zouden eind vorig jaar al worden gesloten. Vanwege de Russische invasie in Oekraïne en de energiecrisis die daaruit voortvloeide, besloot de Duitse regering echter om de sluiting uit te stellen tot na de winter.
De liberale regeringspartij FDP is een van de tegenstanders van de sluiting. "We maken er geen geheim van dat we wat de kernuitstap betreft graag een verlenging voor een beperkte periode van een jaar hadden gezien", tweette de partij zaterdag. De FDP wilde de laatste drie kernreactoren na de sluiting operationeel houden, zodat ze in geval van nood zo snel mogelijk weer in gebruik kunnen worden genomen.
Meer uit Buitenland
JERUZALEM (ANP/DPA/AFP/RTR) - De Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander reist na zijn vrijlating mogelijk naar Qatar voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Dat berichten meerdere Israëlische media. Voorwaarde is wel dat de gezondheidstoestand van Alexander dat toelaat.
47 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Hulporganisaties zoals UNICEF, Artsen zonder Grenzen (AzG), CARE en Oxfam herhalen hun oproep aan Israël om zijn blokkade van de Gazastrook op te heffen. Dat doen ze nu de internationale voedselwaakhond IPC waarschuwt dat hongersnood dreigt door de aanhoudende voedseltekorten.
55 minuten geledenMOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Kremlin heeft boos gereageerd op Europese druk om voor middernacht op maandag in te stemmen met een bestand. "Rusland accepteert geen ultimatums, dat is ongepast. Je kunt niet op zo'n manier tegen Rusland praten", zei woordvoerder Dmitri Peskov.
56 minuten geledenDEN HAAG (ANP/RTR) - Israël heeft rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) gevraagd om de arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en oud-minister van Defensie Yoav Gallant in te trekken. Die bevelen werden in november uitgevaardigd in een onderzoek naar de oorlog in de Gazastrook.
2 uur geledenBONN (ANP) - De internationale voedselwaakhond IPC waarschuwt voor een "kritiek risico" op hongersnood in de Gazastrook. Voedsel en andere humanitaire hulp komen al twee maanden het gebied niet meer binnen, waardoor de voorraden de komende weken op dreigen te raken.
3 uur geledenKYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de nieuwe paus uitgenodigd voor een bezoek aan Oekraïne. Dat deed hij in hun eerste gesprek, dat over de oorlog in Oekraïne ging.
4 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense autoriteiten zeggen dat de Russische aanvallen op het land doorgaan na een oproep tot een staakt-het-vuren. Oekraïne en bondgenoten hadden een bestand van minstens dertig dagen vanaf maandag voorgesteld, maar Rusland stemde niet in.
5 uur geleden