Federal Reserve laat rente in de VS opnieuw ongewijzigd
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente opnieuw onveranderd gelaten, in lijn met de verwachtingen op de financiële markten. Het rentetarief in de Verenigde Staten blijft daarmee staan tussen de 5,25 en 5,50 procent, nog altijd het hoogste niveau sinds 2001.
De laatste renteverhoging dateert van juli vorig jaar. Daarmee probeerde de Fed de inflatie terug te dringen. Inmiddels stijgen de consumentenprijzen in de grootste economie ter wereld wel minder sterk dan een jaar geleden.
Zo bleek eerder op woensdag dat de Amerikaanse consumentenprijzen in mei met 3,3 procent zijn gestegen. Daarmee viel de inflatie lager uit dan verwacht en ook lager dan een maand eerder. Het meevallende inflatiecijfer voedt de hoop onder beleggers dat de Federal Reserve later dit jaar de rente zal verlagen.
'Bescheiding vooruitgang'
De beleidsmakers van de Fed waren het unaniem eens over de handhaving van het huidige tarief, meldt de centrale bank. Zij voorzien nu één renteverlaging dit jaar, volgend jaar moeten er vier volgen. Dat is meer dan de drie waarvan eerder werd uitgegaan. "De afgelopen maanden is er een bescheiden verdere vooruitgang geboekt in de richting van de inflatiedoelstelling van 2 procent", aldus de Fed, die wel stelt dat de economische vooruitzichten onzeker zijn.
Centralebankpresident Jerome Powell zei na afloop van de tweedaagse rentevergadering dat de inflatie in de VS weliswaar is afgenomen, maar nog altijd te hoog is. Volgens hem is de Fed bereid de rente op een hoog niveau te houden "zolang dat nodig is". De inflatiecijfers van woensdag zijn een "stap in de goede richting", maar er zijn "meer goede inflatiemetingen" nodig voordat een renteverlaging overwogen kan worden, aldus Powell.
Europese rente
De ECB besloot afgelopen week de rentetarieven wel te verlagen, voor het eerst sinds 2019. Daartoe besloot de centrale bank omdat de inflatie in het eurogebied flink is afgezwakt. ECB-president Christine Lagarde hield echter een slag om de arm in een toelichting op de verlaging. "Er is nog een lange weg te gaan voordat de inflatie uit de economie is geknepen", zei zij.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Het is goed dat er wordt nagedacht over de gevolgen van grote noodsituaties voor het betaalverkeer, maar daarbij zou Nederland zich niet moeten blindstaren op contant geld als enige terugvaloptie. Dat zegt Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Digitale betaalmogelijkheden zijn namelijk sneller op grote schaal in te zetten dan munt- en briefgeld, meent hij.
3 uur geledenPARIJS (ANP) - Kredietbeoordelaar Moody's is negatiever over de staatsfinanciën van Frankrijk. Het ratingbureau verlaagde het rapportcijfer voor de Franse financiële gezondheid om de politieke crisis in het land. Die zit maatregelen dwars die de overheidsbegroting op orde moeten brengen, stelt Moody's.
5 uur geledenBELGRADO (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het grootste olie- en gasbedrijf van Servië krijgt te maken met Amerikaanse en Britse sancties om de banden met Rusland. Dat zei de Servische president Aleksandar Vucic in een tv-interview.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De voorvrouw van werkgeversorganisatie VNO-NCW doet, met tegenzin, een oproep om het kopen van producten van Europese makelij te verplichten. In een interview met De Telegraaf noemt Ingrid Thijssen zo'n eis onvermijdelijk nu andere grote machtsblokken ook met maatregelen komen die de eigen industrie voortrekken.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het is TikTok niet gelukt meer tijd te winnen om een dreigend verbod in de Verenigde Staten af te wenden. Op 19 januari wordt de video-app verbannen uit Amerikaanse appstores van Google en Apple, tenzij het Chinese moederbedrijf ByteDance TikTok verkoopt. De twee bedrijven eisten bij een rechter uitstel van dat verbod om een hoger beroep voor het Hooggerechtshof af te wachten, maar de rechter ging daar niet in mee.
10 uur geledenUTRECHT (ANP) - Nederlanders hebben in de eerste week na Sinterklaas al veel kerstkaarten verstuurd, merkt directeur Maurice Unck van de Nederlandse postdivisie van PostNL. Volgens hem zijn deze week miljoenen kaarten door de sorteercentra zijn gegaan. Na Sinterklaas komt traditioneel de verkoop van kerstkaarten op gang. Hallmark en Paperclip Cards verwachten echter niet dat mensen dit jaar meer kerstkaarten kopen dan vorig jaar.
11 uur geledenNEW YORK (ANP) - Beleggers hebben het vrijdag rustig aan gedaan op de aandelenbeurzen in New York in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve, dat volgende week op het programma staat. Op de financiële markten wordt gehoopt dat de Amerikaanse centrale bank de leenkosten dan verder gaat verlagen om de economie te ondersteunen.
21 uur geleden