Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Federal Reserve laat rente in de VS onveranderd

Federal Reserve laat rente in de VS onveranderd

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Federal Reserve heeft besloten de rente niet verder te verhogen. De Amerikaanse koepel van centrale banken maakte lenen het afgelopen anderhalf jaar in elf stappen duurder om de sterkte prijsstijgingen af te remmen. Nu stopt de Fed voor de tweede keer dit jaar met het verhogen van de rente.

Het belangrijkste rentetarief in de VS staat nu op het hoogste niveau sinds 2001, op een bandbreedte tussen de 5,25 procent en 5,5 procent. Door lenen duurder te maken, remt de Fed de vraag in de economie af en dat zou ervoor moeten zorgen dat de prijzen niet meer zo hard stijgen. Het gevaar is wel dat de Amerikaanse economie door de afnemende vraag in een recessie kan belanden.

Maar uit de nieuwe prognoses van de Fed komt naar voren dat de negentien beleidsmakers juist optimistischer zijn geworden over de economische vooruitzichten. Zo rekenen ze voor de komende jaren op een sterkere groei van de economie dan ze eerst deden. Tegelijkertijd verwachten ze dat de werkloosheid lager zal uitvallen dan ze eerder dachten.

Verwachting komend jaar

Dat geeft de Fed ook meer ruimte om de inflatie, die nog altijd een stuk boven de gewenste 2 procent ligt, omlaag te krijgen. Uit de nieuwe prognoses die de centralebankenkoepel publiceerden komt ook naar voren dat een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed voorstander is van nog een renteverhoging dit jaar. Ook verwachten ze de rente volgend jaar minder snel te verlagen dan in eerdere vooruitblikken.

In zijn toelichting op het rentebesluit zei Powell dat de Fed nu een stuk dichter bij het gewenste inflatieniveau zit dan een jaar geleden. "Dat maakt het voor ons ook mogelijk om voorzichtig te werk te gaan", verklaarde hij de keuze voor het onveranderd laten van de rentes.

'Zachte landing'

Dit vergroot de kansen op de zo gehoopte "zachte landing", waarbij de Amerikaanse economie ondanks de snelle opeenvolgende renteverhogingen een recessie ontloopt. Powell benadrukte dat de Fed zich zal inzetten om de inflatie omlaag te krijgen met zo min mogelijk pijn voor de economische groei. Maar of dit zal lukken, is volgens hem geen uitgemaakte zaak.

Meer uit Financieel

Bureau: stem tegen beloning Boeing-topman van 33 miljoen dollar

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing krijgen het dringende advies om tegen een salarispakket van 32,8 miljoen dollar (31 miljoen euro) voor topman David Calhoun te stemmen. Dat meldt Adviesbureau Institutional Shareholder Services (ISS), dat onder meer pensioenfondsen en verzekeraars adviseert.

20 minuten geleden
Israël doodt Palestijnse 'terroristen' op Westelijke Jordaanoever

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen vijf Palestijnse terroristen gedood op de Westelijke Jordaanoever. Bij de actie raakte een Israëlische soldaat gewond. Zeker vier doden waren lid van de gewapende tak van Hamas.

12 uur geleden
Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

OMAHA (ANP/RTR) - De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

17 uur geleden
Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.

18 uur geleden
Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

AMSTERDAM (ANP) - Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

22 uur geleden
Franse justitie onderzoekt TotalEnergies om terreuraanval

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse justitie is een onderzoek gestart naar olie- en gasconcern TotalEnergies. Het Franse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan dood door schuld tijdens een jihadistische aanval in Mozambique in 2021.

22 uur geleden
Schiphol verwacht weer druk, maar beheersbaar vakantieweekend

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht wederom een druk weekend vanwege de meivakantie. Inmiddels keren vakantiegangers ook terug, waardoor het bij de paspoortcontroles drukker kan zijn. "We verwachten dat het druk wordt, maar beheersbaar", voorziet een woordvoerder.

1 dag geleden