Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fed neemt renteangst weg, Wall Street hard omhoog

Fed neemt renteangst weg, Wall Street hard omhoog

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Amerikaanse beleggers lijken donderdag van hun angst voor een snelle rentestijging af te zijn geholpen. Federal Reserve-bestuurder Christopher Waller was de derde centralebankier die de hoge inflatie in de Verenigde Staten als een tijdelijk verschijnsel verklaarde. De hoge prijsstijgingen hebben namelijk deels te maken met schaarste aan bepaalde producten door de herstart van de economie na de coronacrisis.

De zalvende woorden van de Fed-bestuurders nam de angst weg dat de Amerikaanse koepel van centrale banken snel aan het rentetarief gaat sleutelen. Desondanks zetten beleggers hun overstap van groeifondsen als techfondsen naar onder meer industriële bedrijven en financiële instellingen voort. Techbedrijven als Apple en Microsoft stegen toch tot 1,8 procent door koopjesjagers.

De Dow-Jonesindex steeg 1,3 procent tot 34.021,45 punten. De breed samengestelde S&P 500 werd 1,5 procent hoger gezet op 4112,50 punten en techbeurs Nasdaq kreeg er 0,7 procent bij tot 13.124,99 punten.

Tesla

Tesla daalde ruim 3 procent nadat topman Elon Musk bekendmaakte dat de fabrikant van elektrische auto's weer stopt met het accepteren van bitcoin als betaalmiddel. De reden daarvoor is de enorme hoeveelheid fossiele energie die gebruikt wordt voor bitcoin. De koers van bitcoin daalde ook flink en stond bij het slot van de Amerikaanse beurzen rond de 49.000 dollar.

Ook andere bedrijven die iets met bitcoin te maken hebben, leverden in. Zo ging Coinbase, het grootste Amerikaanse handelsplatform voor digitale valuta's, 6,5 procent omlaag. Branchegenoten als Marathon Digital, Riot Blockchain en MicroStrategy verloren tot ruim 16 procent.

McDonald's

McDonald's verhoogde de lonen van de medewerkers van de eigen restaurants en steeg 0,8 procent. Het overgrote merendeel van het personeel in de Verenigde Staten werkt voor franchisehouders.

Verder was er aandacht voor Boeing, dat 0,8 procent won. De vliegtuigfabrikant heeft een stap gezet richting de oplossing van elektrische problemen bij zijn probleemtoestel 737 MAX. Sommige componenten in de cockpit van de vliegtuigen zijn niet goed geaard.

Alibaba

Het Chinese webwinkelconcern Alibaba (min 6,3 procent) heeft voor het eerst sinds 2012 een kwartaal met nettoverlies afgesloten. De in New York genoteerde onderneming kampte namelijk met een miljardenboete die werd opgelegd door de Chinese autoriteiten voor monopoliepraktijken.

De euro was 1,2084 dollar waard, tegen 1,2068 dollar bij de slotbel in Europa. Een vat Amerikaanse olie werd 3,5 procent goedkoper op 63,76 dollar. Brentolie daalde 3,4 procent in prijs tot 66,96 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

ACM: ziekenhuizen zitten vaak 'klemvast' aan hun ICT-leverancier

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuizen zitten in veel gevallen "klemvast" in de handen van leveranciers van zorginformatiesystemen. Een te grote afhankelijkheid kan echter leiden tot hogere prijzen en een rem op de digitale uitwisseling van gegevens en andere vernieuwingen in de zorg. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een nieuwe publicatie.

53 minuten geleden
Stevige verliezen op Europese beurzen door nieuwe rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met stevige verliezen het weekend in gegaan. Net als op Wall Street leefde ook aan deze zijde van de Atlantische Oceaan de rentevrees weer op. Beleggers zijn geschrokken van opmerkingen van het hoofd van de Federal Reserve van St. Louis. Die heeft gezegd dat hij eind volgend jaar al een renteverhoging verwacht in de Verenigde Staten, wat nog sneller is dan de Fed eerder deze week aangaf bij zijn rentebesluit. Ook vertelde de centralebankier dat de Fed-bestuurders inmiddels praten over een mogelijke verlaging van het tempo van hun opkoopprogramma van obligaties.

2 uur geleden
Na ontslaggolf werven cateraars weer personeel

DEN HAAG (ANP) - Na de ontslaggolf onder cateraars afgelopen jaar begint nu het werven van personeel weer. Dat zeggen Sodexo, Albron, Appèl en Hutten in een rondgang van het ANP. Ook uitzendbureau Randstad ziet de roep om personeel voor bedrijfsrestaurants toenemen. De cateraars verwachten het drukker te krijgen nu het kabinet mogelijk het advies om thuis te werken vanaf 26 juni deels intrekt.

3 uur geleden
Slagers en horeca zien vleesprijzen stijgen na versoepelingen

RIJSWIJK (ANP) - Met de heropening van de horeca is de vraag en dus ook de prijs van vlees toegenomen. Vooral de luxere vleessoorten zoals entrecote en rosbief zijn in trek, vertelt de branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Horecagroothandel Vermaning zegt tekorten te hebben aan rundvlees.

3 uur geleden
Rentevrees houdt Amerikaanse beleggers opnieuw in de greep

NEW YORK (ANP) - Rentevrees houdt Amerikaanse beleggers opnieuw in de greep. Het hoofd van de Federal Reserve van St. Louis, James Bullard, heeft namelijk gezegd dat hij eind volgend jaar al een renteverhoging verwacht. Dat is sneller dan de Fed eerder deze week aangaf bij zijn rentebesluit. De belangrijkste graadmeters op Wall Street begonnen de handel vrijdag daarom in de min.

4 uur geleden
'Supermarkten juichen loslaten mondkapjesplicht toe'

AMSTERDAM (ANP) - Supermarkten juichen het toe als de mondkapjesplicht vanaf volgende week niet meer geldt. Ze merken dat het draagvlak voor de mondkapjes afneemt, zegt de directeur van supermarktkoepel CBL, Marc Jansen.

4 uur geleden
Britse bedrijven storten 1 miljard coronasteun terug

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse overheid heeft 1 miljard pond (1,2 miljard euro) teruggestort gekregen van bedrijven die een vorm van loonsteun hebben gekregen. Deze ondernemingen hadden achteraf gezien geen recht op de subsidies of hebben het geld uit eigen beweging teruggegeven.

5 uur geleden