Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fed-kopstukken spreken zich uit voor afbouw opkoopprogramma

Fed-kopstukken spreken zich uit voor afbouw opkoopprogramma

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kopstukken van de Amerikaanse Federal Reserve hebben zich uitgesproken voor het afbouwen van het omvangrijke opkoopprogramma waarmee de koepel van centrale banken de economie stut. Maandelijks wordt voor 120 miljard dollar aan leningen opgekocht om de negatieve impact van de coronapandemie tegen te gaan. Nu het economisch herstel is ingezet, vinden de lokale Fed-presidenten Esther George van Kansas en James Bullard van St. Louis het tijd om geleidelijk een einde te maken aan de stimuleringsmaatregelen.

George erkent in een tv-interview met persbureau Bloomberg dat de besmettelijkere Delta-variant van het coronavirus risico's voor de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt met zich meebrengt. "Maar ik vind niet dat dit iets verandert aan mijn eigen oordeel dat het tijd is voor aanpassingen, gezien de vooruitgang die we tot nu toe hebben geboekt." Over de snelheid van het afbouwen is volgens haar te onderhandelen, maar het begin moet niet te lang worden uitgesteld.

Bullard zou het liefst zien dat het opkoopprogramma aan het einde van het eerste kwartaal van 2022 is beëindigd. Dat zou speelruimte bieden bij het verhogen van de rente. Die werd in maart vorig jaar drastisch verlaagd wegens de coronacrisis. "We hebben een 'booming' economie die op dit moment waarschijnlijk geen verdere stimulans nodig heeft", zei hij tegen zakenzender CNBC.

De Fed-presidenten deden hun uitspraken wegens de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole. Voorzitter Jerome Powell van de Fed spreekt vrijdag op het evenement, dat virtueel plaatsvindt. Beleggers en analisten zijn gespitst op signalen over het afbouwen van stimuleringsmaatregelen. Die hebben bijgedragen aan lage rentes, wat heeft gezorgd voor recordstanden op de aandelenbeurzen. Maar door de toevloed van geld en het economisch herstel loopt de inflatie op. Daardoor wordt de roep sterker om een einde te maken aan het goedkoop-geldbeleid.

Meer uit Financieel

Vaste telefoon verdwijnt steeds meer uit Nederland

DEN HAAG (ANP) - De vaste telefoon verdwijnt steeds meer uit het dagelijks leven van Nederlanders. Het aantal aansluitingen daalde in het eerste kwartaal met 0,8 procent naar 4,23 miljoen, volgens de recentste Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook belden mensen bijna 5 procent minder via de vaste lijn. In totaal ging het nog wel om 1,16 miljard minuten.

12 minuten geleden
Prosus bij dalers in licht lagere AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Prosus behoorde maandag tot de dalers in de AEX-index op het Damrak. De techinvesteerder behaalde in het afgelopen boekjaar voor het eerst een winst met zijn e-commerceactiviteiten, die bestaan uit een reeks van bedrijven als iFood in Brazilië en PayU in India. Het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, maakt geen deel uit van de e-commercetak van Prosus.

18 minuten geleden
Van Mulligen: gebrek arbeidskrachten grootste probleem industrie

DEN HAAG (ANP) - Het grootste probleem voor de Nederlandse industrie momenteel is een gebrek aan arbeidskrachten. "De industrie heeft niet genoeg mensen om al het werk uit te voeren. Dat is het grootste probleem, meer nog dan een gebrek aan vraag." Dat zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), nu duidelijk is dat de Nederlandse economie begin dit jaar veel sterker is gekrompen dan eerder werd gedacht.

1 uur geleden
Aandacht voor resultaten techinvesteerder Prosus op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Prosus. De techinvesteerder behaalde in het afgelopen boekjaar voor het eerst een winst met zijn e-commerceactiviteiten, die bestaan uit een reeks van bedrijven als iFood in Brazilië en PayU in India. Het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, maakt geen deel uit van de e-commercetak van Prosus.

1 uur geleden
Studie: lagere winst beperkt innovatiekracht kleinere bedrijven

UTRECHT (ANP) - Ruim de helft van de kleinere bedrijven heeft vorig jaar minder winst geboekt dan een jaar eerder. Dat meldt de netwerkorganisatie voor accountants SRA op basis van onderzoek van meer dan 9000 jaarrekeningen. Door die lagere winst staat de innovatiekracht van het mkb onder druk, iets waar de organisatie zich zorgen over maakt.

1 uur geleden
Chinese staatsmedia: EU-heffingen moeten weg voor 4 juli

BEIJING (ANP/RTR) - China wil dat de forse invoerheffingen van de Europese Unie op Chinese elektrische auto's voor 4 juli komen te vervallen en dat verder wordt gepraat over een oplossing voor het conflict. Dat melden Chinese staatsmedia. Die dag zouden de extra tarieven op elektrische auto's van Chinese makelij van kracht moeten worden.

1 uur geleden
Economie krimpt sterker dan verwacht in eerste kwartaal

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar sterker gekrompen dan eerder werd gedacht. Volgens een nieuw cijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de krimp 0,5 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Eerder werd een krimp van 0,1 procent gemeld door het statistiekbureau. De grotere krimp komt volgens het CBS vooral door een neerwaartse bijstelling van de uitvoer.

3 uur geleden