
Fed-kopstukken spreken zich uit voor afbouw opkoopprogramma
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kopstukken van de Amerikaanse Federal Reserve hebben zich uitgesproken voor het afbouwen van het omvangrijke opkoopprogramma waarmee de koepel van centrale banken de economie stut. Maandelijks wordt voor 120 miljard dollar aan leningen opgekocht om de negatieve impact van de coronapandemie tegen te gaan. Nu het economisch herstel is ingezet, vinden de lokale Fed-presidenten Esther George van Kansas en James Bullard van St. Louis het tijd om geleidelijk een einde te maken aan de stimuleringsmaatregelen.
George erkent in een tv-interview met persbureau Bloomberg dat de besmettelijkere Delta-variant van het coronavirus risico's voor de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt met zich meebrengt. "Maar ik vind niet dat dit iets verandert aan mijn eigen oordeel dat het tijd is voor aanpassingen, gezien de vooruitgang die we tot nu toe hebben geboekt." Over de snelheid van het afbouwen is volgens haar te onderhandelen, maar het begin moet niet te lang worden uitgesteld.
Bullard zou het liefst zien dat het opkoopprogramma aan het einde van het eerste kwartaal van 2022 is beëindigd. Dat zou speelruimte bieden bij het verhogen van de rente. Die werd in maart vorig jaar drastisch verlaagd wegens de coronacrisis. "We hebben een 'booming' economie die op dit moment waarschijnlijk geen verdere stimulans nodig heeft", zei hij tegen zakenzender CNBC.
De Fed-presidenten deden hun uitspraken wegens de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole. Voorzitter Jerome Powell van de Fed spreekt vrijdag op het evenement, dat virtueel plaatsvindt. Beleggers en analisten zijn gespitst op signalen over het afbouwen van stimuleringsmaatregelen. Die hebben bijgedragen aan lage rentes, wat heeft gezorgd voor recordstanden op de aandelenbeurzen. Maar door de toevloed van geld en het economisch herstel loopt de inflatie op. Daardoor wordt de roep sterker om een einde te maken aan het goedkoop-geldbeleid.
Meer uit Financieel
EINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
30 minuten geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
41 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
44 minuten geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
49 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.
50 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in juni fors afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 313 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 69 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 18 procent. Vergeleken met mei daalde het aantal faillissementen met 11 procent.
2 uur geleden