
Fed: economie VS is door Delta-variant iets minder hard gegroeid
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse economie is in de maanden juli en augustus iets minder hard gegroeid. Dat had vooral te maken met het feit dat Amerikanen door het stijgende aantal coronagevallen door de Delta-variant minder vaak uit eten gingen, zegt de Federal Reserve. De koepel van Amerikaanse centrale banken deed dat in zijn Beige Book. Dat rapport is gebaseerd op informatie van de twaalf regionale banken van de Fed in de afgelopen weken.
In de meeste Amerikaanse regio's zijn bedrijven nog positief gestemd over de ontwikkelingen op korte termijn. Wel maken ze zich zorgen om leveringsproblemen en tekorten aan grondstoffen en halffabricaten. Tegelijkertijd zei de meerderheid van de regionale banken dat de Delta-variant had geleid tot minder economische activiteit.
Veel bedrijven hebben verder problemen gehad met het vasthouden en aantrekken van personeel. Niet alleen horecazaken en winkelketens hebben daar last van, maar ook fabrikanten en bouwbedrijven. Die tekorten aan personeel zijn door de hele Verenigde Staten te merken en zetten een rem op de economische groei.
Vacatures
Een rapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid stelde dat er in juli 10,9 miljoen vacatures openstonden in de VS. Dat is een recordniveau.
De Fed kijkt scherp naar de economische ontwikkelingen terwijl de centrale bank weegt wanneer de afbouw van een coronasteunpakket kan beginnen. Momenteel koopt de Fed maandelijks voor 120 miljard dollar aan onder meer staats- en bedrijfsleningen op. Eind vorige maand liet Fed-president Jerome Powell weten dat de afbouw van die steun al dit jaar kan beginnen, maar dan moest de economie wel op koers blijven.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geƫindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
7 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
8 uur geleden