Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fed-baas Powell heeft meer bewijs nodig dat inflatie afkoelt

Fed-baas Powell heeft meer bewijs nodig dat inflatie afkoelt

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft meer bewijs nodig dat de inflatie afkoelt, voordat gedacht kan worden aan het verlagen van de rente. Die boodschap had Fed-voorzitter Jerome Powell in een toespraak nadat de Amerikaanse centrale bank de rente opnieuw ongewijzigd had gelaten. Weliswaar denkt hij dat de rente zijn piek heeft bereikt, toch zegt Powell dat de Fed de rente zo nodig nog langer op het huidige niveau zal houden. "We roepen de overwinning nog niet uit."

De inflatie in de Verenigde Staten kwam in december nog uit op 3,4 procent. De beleidsmakers willen het liefst dat de prijzen in doorsnee met 2 procent stijgen. De Fed lijkt dus nog altijd de effecten van eerdere renteverhogingen, om de inflatie terug te dringen, af te willen wachten.

Wel acht Powell het "waarschijnlijk" dat de rente "op een bepaald moment" dit jaar naar beneden gaat. Hij gaf daarbij echter geen duidelijk tijdpad, al acht hij een renteverlaging in maart "niet waarschijnlijk". Op de financiële markten wordt al tijden gehoopt dat de rente omlaag gaat, aangezien dat over het algemeen gunstig is voor de waardering van aandelen. Maar vooralsnog is "de progressie richting ons inflatiedoel van 2 procent niet verzekerd", concludeert Powell.

Amerikaanse arbeidsmarkt

De Fed-baas lijkt onder meer te kijken naar de Amerikaanse arbeidsmarkt, die een grote rol speelt in het rentebeleid van de Federal Reserve. "Als we een onverwachte verzwakking van de arbeidsmarkt zouden zien, dan zou dat zeker meewegen om de rente sneller te verlagen", zei Powell. "Maar als de inflatie hardnekkiger of hoger wordt, dan valt er wat voor te zeggen deze naar een later moment te verplaatsen", zei hij verder over de mogelijke renteverlaging.

Het rentetarief in de Verenigde Staten ligt tussen een bandbreedte van 5,25 en 5,50 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2001. De laatste verhoging dateert van juli vorig jaar.

Meer uit Financieel

Wall Street lager na nieuwe tariefaanval Trump op Canada

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag omlaag, na een nieuwe tariefaanval van Donald Trump op Canada. De Amerikaanse president wil vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent invoeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen. De handelsstrijd tussen de twee buurlanden lijkt daarmee weer op te laaien.

1 uur geleden
Duizenden Citroën-rijders wachten nog op nieuwe airbag

HOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.

1 uur geleden
UWV vordert te hoge uitkeringen door WIA-fouten niet terug

AMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.

1 uur geleden
Saudi's produceerden in juni meer olie dan afgesproken, stelt IEA

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.

1 uur geleden
Wet in de maak waardoor ontslag na doorstart niet zomaar mag

DEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.

2 uur geleden
Kabinet komt met actieplan om innovatie aan te jagen

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.

3 uur geleden
Shell mag diepzeeboringen uitvoeren voor westkust Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.

3 uur geleden