Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FDA: coronavaccin Pfizer voldoende veilig en effectief

FDA: coronavaccin Pfizer voldoende veilig en effectief

WASHINGTON (AFN) - Het coronavaccin van farmaceut Pfizer en biotechnoloog BioNTech voldoet aan de veiligheids- en effectiviteitseisen die de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA stelt. Wetenschappers van de Amerikaanse overheidsdienst stellen dat in een analyse van de testresultaten. Donderdag beslist een comité van de FDA of het vaccin een positief advies krijgt om in de Verenigde Staten gebruikt te worden.

Het vaccin van Pfizer BioNTech werd vorige week al goedgekeurd in het Verenigd Koninkrijk. De beoordeling door de Europese autoriteiten zit in de laatste fase. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) verwacht uiterlijk 29 december met een eindoordeel te komen. Daarna beslist de Europese Commissie over de toelating tot de markt.

Twee andere ontwikkelaars van coronavaccins zijn ook al ver in het goedkeuringsproces. De verwachting is dat in januari een Europees besluit zal vallen over het vaccin van Moderna. De Amerikaanse FDA wil daar op 17 december een oordeel over vellen.

Enkele onduidelijkheden

In dinsdag vrijgegeven documenten wijst de FDA wel op enkele onduidelijkheden rond het vaccin van Pfizer. Zo zijn er nog "te weinig gegevens om conclusies te trekken" over de veiligheid van het middel voor kinderen onder de 16 jaar, zwangere vrouwen en mensen die lijden aan immuunziekten.

De vaccins zijn ongekend snel ontwikkeld. Ook de beoordeling gaat een stuk sneller dan normaal. Om tijd te besparen begon het Europese Geneesmiddelenbeoordelingscomité al aan de evaluatie van de eerste twee onderzoeksfases, terwijl de derde fase nog gaande was. Dat heet in vaktermen een rolling review. In de VS is ook een versnelde procedure gevolgd.

Effectief

Volgens tot nog toe gepubliceerde resultaten zijn de vaccins van Pfizer en Moderna beide voor zo'n 95 procent effectief.

Ook AstraZeneca, dat samen met de Universiteit van Oxford een vaccin heeft ontwikkeld, is ver in het proces. Diverse andere bedrijven volgen in het kielzog van de voorlopers, waaronder Johnson & Johnson, dat een vaccin op de markt wil brengen dat is ontwikkeld door dochterbedrijf Janssen in Leiden.

Meer uit Gezond

VN-fonds: nog steeds lopen te veel mensen hiv op

GENÈVE (ANP) - Ongeveer 1,3 miljoen mensen wereldwijd zijn vorig jaar besmet geraakt met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Dat is aanzienlijk minder dan ruim tien jaar geleden, maar nog altijd meer dan drie keer zo hoog als de internationale doelstellingen. Wereldleiders hadden met elkaar afgesproken dat ze maatregelen zouden nemen om het aantal nieuwe besmettingen volgend jaar te beperken tot hooguit 370.000.

1 dag geleden
Arts mag nooit meer werken na masturberen in gesprek met patiënte

ZWOLLE (ANP) - Een plastisch chirurg mag zijn beroep niet meer uitoefenen, omdat hij in een videoconsult met een patiënte zichzelf heeft bevredigd. "Ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag", noemen tuchtrechters dat vrijdag. Een rechtbank had de arts eerder dit jaar veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en een schadevergoeding van 500 euro.

4 dagen geleden
Slingeland Ziekenhuis start zorg weer op, operaties worden hervat

DOETINCHEM (ANP) - De zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wordt "gecontroleerd" weer opgestart nadat het ziekenhuis vrijdagochtend was getroffen door de wereldwijde computerstoring. Operaties en het werk op de verpleegafdelingen worden hervat en poliklinieken gaan weer open. "Patiënten die vanmiddag een afspraak hebben, kunnen gewoon naar het ziekenhuis komen", schrijft het ziekenhuis.

4 dagen geleden
Operaties in ziekenhuizen Treant vrijdagmiddag hervat

EMMEN (ANP) - De ziekenhuizen van zorgorganisatie Treant in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal hervatten om 13.00 uur de geplande zorg op de poli's. Ook operaties worden vanaf dan weer hervat. Door de wereldwijde computerstoring konden de poli's urenlang geen patiënten ontvangen en werden operaties geannuleerd. Ook werden patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio gebracht.

4 dagen geleden
Gemeenteraad Diemen stemt voor gratis condooms voor inwoners

DIEMEN (ANP) - Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Diemen heeft gestemd voor het gratis verstrekken van condooms aan inwoners. Slechts twee raadsleden van een lokale partij stemden tegen de motie van de partijen D66, GroenLinks, PvdA en Ons Diemen. De condooms moeten in 2025 en 2026 worden uitgedeeld op plekken waar nu ook al gratis menstruatieproducten te krijgen zijn, met uitzondering van basisscholen.

4 dagen geleden
Aantal besmettingen blauwtong loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer dieren blijken het blauwtongvirus onder de leden te hebben. De ziekte is sinds het begin van het jaar op 318 plekken in het land vastgesteld, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag. De teller stond afgelopen maandag op 94 gevallen en vorige week op twintig.

5 dagen geleden
Rode Kruis verwacht meer blaarbehandelingen door hitte en heuvels

NIJMEGEN (ANP) - Het Rode Kruis verwacht voor donderdag, de derde dag van de Vierdaagse, meer blaarbehandelingen uit te voeren als gevolg van het heuvelachtige wandelparcours en het vochtige weer. Tot 10.00 uur had de hulporganisatie ruim tweehonderd blaarbehandelingen uitgevoerd op de locaties in Mook, Groesbeek en Ottersum. In Mook ging het in de helft van de blaarbehandelingen om een 'complex' geval. Dat betekent dat iemand bijvoorbeeld last had van meerdere blaren of bloedblaren.

5 dagen geleden