
FDA: coronavaccin Pfizer voldoende veilig en effectief
WASHINGTON (AFN) - Het coronavaccin van farmaceut Pfizer en biotechnoloog BioNTech voldoet aan de veiligheids- en effectiviteitseisen die de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA stelt. Wetenschappers van de Amerikaanse overheidsdienst stellen dat in een analyse van de testresultaten. Donderdag beslist een comité van de FDA of het vaccin een positief advies krijgt om in de Verenigde Staten gebruikt te worden.
Het vaccin van Pfizer BioNTech werd vorige week al goedgekeurd in het Verenigd Koninkrijk. De beoordeling door de Europese autoriteiten zit in de laatste fase. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) verwacht uiterlijk 29 december met een eindoordeel te komen. Daarna beslist de Europese Commissie over de toelating tot de markt.
Twee andere ontwikkelaars van coronavaccins zijn ook al ver in het goedkeuringsproces. De verwachting is dat in januari een Europees besluit zal vallen over het vaccin van Moderna. De Amerikaanse FDA wil daar op 17 december een oordeel over vellen.
Enkele onduidelijkheden
In dinsdag vrijgegeven documenten wijst de FDA wel op enkele onduidelijkheden rond het vaccin van Pfizer. Zo zijn er nog "te weinig gegevens om conclusies te trekken" over de veiligheid van het middel voor kinderen onder de 16 jaar, zwangere vrouwen en mensen die lijden aan immuunziekten.
De vaccins zijn ongekend snel ontwikkeld. Ook de beoordeling gaat een stuk sneller dan normaal. Om tijd te besparen begon het Europese Geneesmiddelenbeoordelingscomité al aan de evaluatie van de eerste twee onderzoeksfases, terwijl de derde fase nog gaande was. Dat heet in vaktermen een rolling review. In de VS is ook een versnelde procedure gevolgd.
Effectief
Volgens tot nog toe gepubliceerde resultaten zijn de vaccins van Pfizer en Moderna beide voor zo'n 95 procent effectief.
Ook AstraZeneca, dat samen met de Universiteit van Oxford een vaccin heeft ontwikkeld, is ver in het proces. Diverse andere bedrijven volgen in het kielzog van de voorlopers, waaronder Johnson & Johnson, dat een vaccin op de markt wil brengen dat is ontwikkeld door dochterbedrijf Janssen in Leiden.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
2 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
2 dagen geleden