Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fauci prijst vaccinatiebeleid Trump en plannen van Biden

Fauci prijst vaccinatiebeleid Trump en plannen van Biden

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci heeft er alle vertrouwen in dat de nieuwgekozen Amerikaanse president Joe Biden de "wetenschap op de eerste plaats zal zetten" bij zijn beleid om een eind te maken aan de coronapandemie. Over Operation Warp Speed, de vaccinatiecampagne van de huidige regering, spreekt Fauci lovende woorden in een interview met persbureau AFP.

"Ik denk dat Operatie Warp Speed zeer succesvol geweest. Om met een vaccin te komen dat klaar is voor distributie binnen een jaar na ontdekking van het virus is echt een ongekende prestatie," aldus Fauci.

Hij zegt verder dat de belangrijkste uitdaging nu is om ervoor te zorgen dat voldoende mensen geïnjecteerd worden, zodat een immuniteitsniveau bij 70 tot 75 procent van de bevolking kan worden bereikt. "We moeten de gemeenschap inschakelen, en aan de mensen uitleggen waarom het proces voor de ontwikkeling van deze vaccins een zuiver, wetenschappelijk proces was, en dat vaccinatie veilig en effectief is," zei hij.

Nieuwe golf

Ondanks dat vaccins tegen het virus in de komende weken kunnen worden verspreid, hebben de VS te maken met een nieuwe golf van ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Het dagelijkse dodental passeerde afgelopen week de 3000, volgens tellingen van de Johns Hopkins University. In totaal vielen tot nu toe in de VS ruim 293.000 doden en raakten meer dan 15,5 miljoen Amerikanen besmet met het virus.

Fauci hoorde deze week dat hij ook na de machtswisseling van 20 januari op zijn post kan blijven en toe kan treden tot het nieuwe Covid-team als Biden president is. De topimmunoloog, die leiding geeft aan het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten van de VS, is nu een van de topadviseurs van president Donald Trump op het gebied van de bestrijding van het coronavirus in de Verenigde Staten.

Meer uit Buitenland

President Oekraïne Zelensky bij inauguratie ambtgenoot Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) - Onder de hoge gasten bij de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president Javier Milei is ook de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky. Argentijnse media melden dat de komst van Zelensky door de Oekraïense ambassade in Buenos Aires is bevestigd. Het is het eerste bezoek van Zelensky aan een Latijns-Amerikaans land sinds de Russische inval in februari 2022. Hij heeft onderweg een tussenlanding gemaakt in Kaapverdië.

34 minuten geleden
Nobelprijs uitgereikt aan kinderen opgesloten Iraanse winnares

OSLO/TEHERAN (ANP/RTR) - De Nobelprijs voor de Vrede is uitgereikt aan de twee kinderen van de in Iran opgesloten winnares Narges Mohammadi. De Iraanse mensenrechtenactiviste zelf was een dag voor de ceremonie in de Noorse hoofdstad Oslo in een driedaagse hongerstaking gegaan.

40 minuten geleden
Volgende klimaattop vrijwel zeker in Azerbeidzjan

DUBAI (ANP/RTR) - De volgende, 29e klimaattop (COP29) is vrijwel zeker in Azerbeidzjan. Op de huidige COP28 in Dubai is een conceptvoorstel gepubliceerd om de grootscheepse conferentie van de Verenigde Naties komend jaar in het land te houden op de grens van Europa en Azië.

2 uur geleden
Netanyahu: oproep einde oorlog staat haaks op steun einde Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt dat leiders niet de eliminatie van Hamas kunnen steunen en tegelijkertijd oproepen tot een einde aan de oorlog in Gaza. Hij heeft dat tegen "de leiders van Duitsland en Frankrijk en andere landen" gezegd. Het beëindigen van de oorlog zou de eliminatie van Hamas verhinderen, aldus de premier.

2 uur geleden
Premier Qatar vreest dat oorlog Gaza hele generatie radicaliseert

DOHA/JERUZALEM (ANP/RTR) - De premier van Qatar vreest dat een hele generatie in het Midden-Oosten radicaliseert door de bloedige oorlog in de Gazastrook. Premier Mohammed bin Abdulrahman al-Thani zei dit op het Doha Forum dat sinds 2003 jaarlijks wordt gehouden in de stad waar het forum naar is genoemd. Het voornaamste thema is dialoog en diplomatie.

3 uur geleden
VN-chef betreurt 'verlamming' VN na stemming over bestand Gaza

DOHA (ANP/AFP/RTR) - VN-chef António Guterres betreurt het dat de Verenigde Naties "verlamd zijn door geostrategische verdeeldheid". De Veiligheidsraad heeft vrijdag geen resolutie met de eis tot een staakt-het-vuren in Gaza kunnen aannemen, omdat de VS hun veto uitspraken. Guterres zei ook op een jaarlijks forum in de hoofdstad van Qatar, Doha, dat het falen van de resolutie de geloofwaardigheid van de Veiligheidsraad ernstig ondermijnt.

4 uur geleden
VN-chef: fossiele industrie moet de weg naar hernieuwbaar leiden

DOHA (ANP/RTR) - Bedrijven die nu nog gericht zijn op fossiele brandstoffen moeten de weg leiden naar hernieuwbare energie. Daartoe roept VN-chef António Guterres de sector op, bij de openingsceremonie van het jaarlijkse Doha Forum in de hoofdstad van Qatar.

5 uur geleden