Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fatah en Hamas beloven eenheid tegen annexatieplannen Israël

Fatah en Hamas beloven eenheid tegen annexatieplannen Israël

RAMALLAH(ANP/AFP) - De Palestijnse partijen Fatah en Hamas hebben donderdag "eenheid" beloofd in het verzet tegen het plan van Israël om delen van de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren. Dat hebben de rivaliserende partijen donderdag bekendgemaakt op een persconferentie.

"Wij zullen alle mechanismen in werking stellen om de nationale eenheid te verzekeren tegen het Israëlische project", zei secretaris-generaal van Fatah Jibril Rajoub tijdens de persconferentie die ook via een videoverbinding werd voorgezeten door Hamas-prominent Saleh al-Arouri vanuit de Libanese hoofdstad Beiroet. "Vandaag zullen we met één stem spreken", zei Rajoub.

"Ik bevestig dat het standpunt van het Hamas-leiderschap gericht is op nationale consensus. Deze gezamenlijke persconferentie is dan ook een gelegenheid om een nieuwe fase in deze gevaarlijke tijden te beginnen," voegde Arouri eraan toe.

Gespannen voet

Fatah, de partij die aan de macht is op de Westelijke Jordaanoever, en de Hamasbeweging die de dienst uitmaakt in de Gazastrook staan al meer dan tien jaar op gespannen voet, nadat Hamas de macht in de Gazastrook in 2007 naar zich had toegetrokken.

De Israëlische regering van premier Benjamin Netanyahu wil delen van de Westelijke Jordaanoever gaan inlijven. Het kan onder meer gaan om nederzettingen van Joodse kolonisten, maar de plannen moeten nog worden uitgewerkt. Netanyahu en zijn coalitiepartner Benny Gantz hebben afgesproken dat binnen de regering vanaf 1 juli gesproken kan worden over het annexatieplan.

Israël wil met de annexatie het vredesplan uitvoeren van de Amerikaanse regering van Donald Trump. Daar staat in dat Israël bepaalde bezette gebieden mag inlijven. De Palestijnen zijn fel tegen het plan, dat ook voorziet in een Palestijnse staat.

Meer uit Buitenland

EU-buitenlandchef veroordeelt Russische verwijdering grensboeien

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell veroordeelt de verwijdering door Rusland van lichtboeien in de grensrivier tussen Rusland en Estland.

1 uur geleden
Sunak: strengste rookbeleid lukt niet meer voor de verkiezingen

LONDEN (ANP/RTR) - De wet die op termijn de verkoop van tabak in het Verenigd Koninkrijk volledig verbiedt, komt er niet voor de aankomende verkiezingen. Dat heeft premier Rishi Sunak toegegeven. Dat is teleurstellend voor de premier. Hij staat er in de peilingen slecht voor en dit verbod moest een van de wapenfeiten van zijn huidige kabinet worden.

1 uur geleden
Ziekenhuis meldt dat het iets beter gaat met neergeschoten Fico

BANSKA BYSTRICA (ANP/AFP) - Het gaat "iets beter" met de neergeschoten Slowaakse premier Robert Fico, meldt het ziekenhuis in Banská Bystrica dat hem behandelt. "We denken dat deze verbetering zal doorzetten."

2 uur geleden
Bronnen: Poetin wil huidige frontlinies Oekraïne bevriezen

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is bereid tot een staakt-het-vuren als de huidige frontlinies erkend worden als grenzen. Dat zeggen vier anonieme Russische bronnen tegen persbureau Reuters. Poetin zou zich eraan storen dat Oekraïne en het Westen niet tot onderhandelingen bereid zouden zijn.

2 uur geleden
EU-buitenlandchef neemt het op voor erkenners Palestina

FLORENCE (ANP/RTR) - De buitenlandchef van de Europese Unie spreekt tegen dat Spanje, Noorwegen en Ierland Hamas in de kaart spelen door een onafhankelijke Palestijnse staat te erkennen. Dat is "geen cadeau voor Hamas", zegt hoge buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell.

3 uur geleden
Israël vindt opnieuw omgekomen gijzelaars in Gazastrook

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen de stoffelijke resten gevonden van drie Israëli's die werden gedood bij de aanval van de Palestijnse beweging Hamas op 7 oktober. De drie werden volgens het leger door Hamas vermoord en hun lichamen werden ontvoerd.

4 uur geleden
Vlaamse partijleider wil niet regeren met radicaal-rechts

BRUSSEL (ANP) - De Vlaamse conservatief-rechtse partij N-VA wil na de Belgische verkiezingen op 9 juni beslist niet in een regering met het radicaal-rechtse Vlaams Belang, dat zeer tegen immigratie is.

4 uur geleden