
Farmaceut Merck vraagt goedkeuring voor covidmedicijn in VS
WASHINGTON (ANP/AFP) - Farmaceut Merck heeft goedkeuring van de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA gevraagd voor een pil tegen de ziekte Covid-19. Als het middel molnupiravir wordt goedgekeurd, is dat het eerste geneesmiddel tegen Covid-19.
De pil van Merck voorkomt dat mensen die ziek zijn van het coronavirus ernstige ziekteverschijnselen krijgen. Mensen met milde klachten krijgen het medicijn, zodat de klachten niet erger worden. Het kan ook veel sterfgevallen voorkomen, zegt de farmaceut.
Merck, dat in Europa actief is onder de naam MSD, zegt momenteel in gesprek te zijn met medicijnautoriteiten over de hele wereld om molnupiravir de komende maanden met spoed goedgekeurd te krijgen. Volgens de farmaceut is "ongekende haast" geboden, gezien de pandemie. "Daarom hebben we binnen tien dagen nadat we onze onderzoeksdata binnen hadden, een aanvraag ingediend", aldus directeur Robert Davis.
Belangrijke stap
Het middel kan thuis kort nadat de infectie is vastgesteld worden geslikt. Volgens de directeur van Ridgeback, dat het middel samen met Merck maakte, is dat een belangrijke stap om het middel beschikbaar te maken voor mensen.
Merck heeft het middel uitgetest op 775 mensen. Zij waren positief getest op het coronavirus, hadden milde klachten en behoorden tot een risicogroep, bijvoorbeeld door overgewicht of leeftijd. De proefpersonen namen vijf dagen lang elke twaalf uur een pil. De ene helft kreeg molnupiravir, de andere helft een placebo, een nepmiddel om de uitkomsten te vergelijken. Van de mensen die molnupiravir kregen, belandde ongeveer 7 procent in het ziekenhuis, in de controlegroep moest 14 procent worden opgenomen. In die controlegroep overleden acht mensen aan een coronabesmetting, bij de ontvangers van de pil stierf niemand.
10 miljoen mensen
In 2021 kunnen genoeg doses worden geproduceerd om 10 miljoen mensen te behandelen. De Verenigde Staten hebben al 1,7 miljoen doses besteld bij Merck.
De prijs van de pil laat Merck per land afhangen van de welvaart. De farmaceut is in gesprek met Indiase fabrieken om het middel daar ook te laten maken, zodat ook armere landen snel kunnen worden voorzien van molnupiravir.
Meer uit Buitenland
KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ziet Donald Trump graag bij eventuele vredesgesprekken met Rusland in Istanbul. De Amerikaanse president zei eerder dat hij "erover nadacht" om naar Turkije te gaan.
6 uur geledenNEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - De Indiase premier Narendra Modi heeft maandag in een tv-toespraak gezworen om "krachtig" te reageren op elke toekomstige "terroristische aanval" in het conflict met Pakistan. Ook waarschuwde hij dat India geen "nucleaire chantage" tolereert van het buurland.
7 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Hamas heeft de Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander vrijgelaten, heeft de beweging bekendgemaakt. De 21-jarige man is in de Gazastrook overgedragen aan het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC). Israël heeft bevestigd dat een gijzelaar is overgedragen aan het Rode Kruis en naar Israëlische strijdkrachten wordt gebracht.
8 uur geledenJERUZALEM (ANP/DPA/AFP/RTR) - De Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander reist na zijn vrijlating mogelijk naar Qatar voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Dat berichten meerdere Israëlische media. Voorwaarde is wel dat de gezondheidstoestand van Alexander dat toelaat.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hulporganisaties zoals UNICEF, Artsen zonder Grenzen (AzG), CARE en Oxfam herhalen hun oproep aan Israël om zijn blokkade van de Gazastrook op te heffen. Dat doen ze nu de internationale voedselwaakhond IPC waarschuwt dat hongersnood dreigt door de aanhoudende voedseltekorten.
10 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Kremlin heeft boos gereageerd op Europese druk om voor middernacht op maandag in te stemmen met een bestand. "Rusland accepteert geen ultimatums, dat is ongepast. Je kunt niet op zo'n manier tegen Rusland praten", zei woordvoerder Dmitri Peskov.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP/RTR) - Israël heeft rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) gevraagd om de arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en oud-minister van Defensie Yoav Gallant in te trekken. Die bevelen werden in november uitgevaardigd in een onderzoek naar de oorlog in de Gazastrook.
12 uur geleden