Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Fantastisch dat mensen in de boom hingen om Totilas te zien'

'Fantastisch dat mensen in de boom hingen om Totilas te zien'

ERMELO (ANP) - Bij de nationale kampioenschappen dressuur nam Maarten van der Heijden het afgelopen weekeinde na twaalf jaar afscheid als technisch directeur van de hippische bond KNHS. Het hoogtepunt? "De Wereldruiterspelen van 2014", zegt hij zonder aarzeling. "We wonnen achttien medailles. Een verdubbeling van ons record."

Het evenement, destijds in Caen, bracht tevens naast het teamgoud de eerste individuele gouden WK-medaille bij de springruiters voor Nederland met zich mee. Van der Heijden: "Die was voor Jeroen Dubbeldam met Zenith. Het was ongelooflijk. Het jaar daarop won de combinatie ook goud op het EK in Aken en werd Jeroen de tweede ruiter ooit die de olympische-, wereld- en Europese titel had gewonnen. Ook dat was historisch." De enige die dat eerder presteerde was de Duitse springlegende Hans Günter Winkler, lange tijd geleden.

Met Zenith is meteen één van die beroemdste paarden genoemd, waarmee Van der Heijden te maken kreeg. Samen met Totilas, het door Edward Gal bereden dressuurfenomeen. Misschien wel het beste wat TeamNL ooit te bieden had. Van der Heijden: "Vergeet ook Salinero niet, waarmee Anky twee olympische dressuurtitels won. Maar Totilas was heel bijzonder. Ik vergeet nooit meer het EK in Windsor waar mensen in de boom klommen om het dier te zien en waar fans zaten te huilen van vreugde op de tribune."

Minder vergaderen

Natuurlijk had Tokio 2020 de laatste mijlpaal voor Van der Heijden moeten worden. Het olympische evenement werd uitgesteld. "Ik heb eigenlijk niet overwogen om nog een jaar door te gaan", zegt hij. "Door de corona is het toch vooral een tijd zonder internationale wedstrijden, die er dit jaar niet waren. Ik wil vooral minder gaan vergaderen en ga me bezig houden met het weer trainen en coachen van ruiters, het meer internationaal jureren, maar ook consultancy/advieswerk voor hippische en niet hippische organisatie. Een leuke combinatie van activiteiten waarbij ik vooral zelf mijn agenda weer wil bepalen. Bovendien is er geen zekerheid dat de Olympische Spelen over een jaar wel door zullen gaan."

Natuurlijk waren er ook dieptepunten. Van der Heijden: "In maar weinig sporten is de concurrentie zo groot als in de hippische sport. Successen komen en gaan in een golfbeweging en alleen een goede ruiter is uiteraard niet genoeg. Het is dan een kwestie van investeren in een volgende generatie paarden en soms ook ruiters. We moeten absoluut blijven verbeteren en innoveren juist vanwege de hoge prestatiedichtheid."

Het perspectief van Tokio 2021 is wat Van der Heijden betreft dan ook gewoon goed. "Misschien dat een jaar extra voor ons wel gunstig uitpakt. Ik heb zondag Edward Gal Nederlands kampioen zien worden met een zoon van Totilas en ook nog eens op de muziek van Totilas. Geef hem nog een jaar om zich te ontwikkelen. Kijk naar de springruiters met de prestaties en groei van Maikel van der Vleuten, Jeroen Dubbeldam en Harrie Smolders. Ik verwacht dat het mooie Olympische Spelen voor ons gaan worden."

Meer uit Sport

Judoka Vermeer maakt een jaar na zware blessure rentree

PRAAG (ANP) - Judoka Sanne Vermeer maakt dit weekeinde, een jaar nadat ze een zware knieblessure had opgelopen, haar rentree. Ze komt in actie op de European Open in Praag. De Friezin, die in 2021 brons won op de WK in de klasse tot 63 kilogram, komt voortaan uit in een andere gewichtsklasse, namelijk die tot 70 kilogram.

8 uur geleden
CAS plant nog meer zittingen in dopingzaak kunstrijdster Valieva

LAUSANNE (ANP) - De spraakmakende dopingzaak rond de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva is na drie zittingsdagen bij het hof van sportarbitrage CAS nog niet afgerond. Er komen in november nog twee zittingsdagen, meldde het sporttribunaal in Lausanne. De rechters hebben meer documentatie nodig, was de toelichting.

10 uur geleden
Ricciardo 'waarschijnlijk' nog niet terug in GP Qatar

MILTON KEYNES (ANP) - Daniel Ricciardo keert vermoedelijk ook in de Grote Prijs van Qatar nog niet terug in de Formule 1-auto van AlphaTauri. "Eerder niet waarschijnlijk dan waarschijnlijk", sprak teambaas Christian Horner van Red Bull bij SkySports over zijn reserve, die het stoeltje van de tegenvallend presterende Nyck de Vries overnam bij zusterteam Alpha Tauri na de Grote Prijs van Italië.

10 uur geleden
Springruiters niet naar finale van Nations Cup

BARCELONA (ANP) - De Nederlandse springruiters hebben zich niet voor de finale van de Nations Cup weten te plaatsen. Ze eindigden in Barcelona als tiende in de kwalificatie. De beste acht ploegen gaan naar de eindstrijd. Nederland won de Nations Cup twee jaar geleden.

11 uur geleden
Wereldkampioenen klagen over veel te volle MotoGP-kalender

MOTEGI (ANP) - De MotoGP heeft met het aangekondigde recordaantal van 22 grands prix in 2024 wel de grens bereikt. Dat menen de oud-wereldkampioenen Fabio Quartararo en Marc Márquez. "Wat mij betreft, is dit wel de limiet. Het probleem is dat er niet alleen 22 races zijn, maar er komen ook nog eens 22 sprintraces bij", aldus de Fransman Quartararo, die rijdt voor het fabrieksteam van Yamaha.

12 uur geleden
Renner Arensman maakt rentree in Ronde van Emilia

CAPRI (ANP) - Thymen Arensman maakt zaterdag zijn rentree in het peloton na zijn zware val begin deze maand in de Vuelta. Zijn ploeg Ineos Grenadiers heeft de Nederlandse renner opgenomen in het team voor de Ronde van Emilia.

14 uur geleden
Van Praag voorgedragen als voorzitter Nederlandse basketbalbond

NIEUWEGEIN (ANP) - Michael van Praag wordt voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de Nederlandse basketbalbond, de NBB. De verkiezingen vinden plaats tijdens de algemene ledenvergadering van 25 november, waar Van Praag de enige kandidaat is.

16 uur geleden