Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Familielid Van Gogh heropent Van Gogh Museum

Familielid Van Gogh heropent Van Gogh Museum

AMSTERDAM (ANP) - Net als alle andere musea in Nederland mag het Van Gogh Museum maandag weer open dankzij de versoepelde coronamaatregelen. Dat doet het museum op een feestelijke manier samen met Willem van Gogh, de achterkleinzoon van Theo van Gogh, de broer van Vincent van Gogh.

Van Gogh verwelkomt de eerste bezoekers op een gele loper en met zeshonderd zonnebloemen uit de Zuid-Franse Provence, waar Van Gogh een serie stillevens met zonnebloemen schilderde. Elke bezoeker krijgt na afloop een bloem mee naar huis als bedankje voor het bezoek.

"Kunst is wat mensen met elkaar verbindt, het biedt troost en hoop op een betere toekomst", zegt directeur van het museum Emilie Gordenker. "Wij zijn enorm blij het Van Gogh Museum weer open te kunnen stellen voor ons diverse publiek en hen een inspirerende en zo veilig mogelijke ervaring te bieden." Om de veiligheid in het museum te garanderen, mogen er maximaal honderd bezoekers per uur tegelijk naar binnen en maximaal tweehonderd tegelijkertijd in het gebouw. Ook moeten bezoekers van tevoren een ticket met starttijd reserveren.

De tentoonstelling In the Picture, die als gevolg van de maatregelen bijna drie maanden gesloten was, wordt verlengd tot 30 augustus. In 77 portretschilderijen toont het museum hoe groot de invloed van Van Goghs zelfportretten is geweest op de generaties na hem. Er is werk te zien van onder anderen Edvard Munch, Thérèse Schwartze en Gustave Courbet.

Ook is vanaf maandag het schilderij Onkruid verbrandende boer te zien. Dat werd in november gezamenlijk aangekocht door het Van Gogh Museum en het Drents Museum. Van Gogh schilderde het werk in Drenthe, waar hij in het najaar van 1883 verbleef en het landschap vastlegde in schilderijen en tekeningen. Dit is een van de weinige schilderijen uit deze periode dat bewaard is gebleven.

Meer uit Binnenland

Waakhond wil uitleg van politie over gebruik persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat de politie uitlegt hoe ze met persoonsgegevens omgaat. De organisaties spreken elkaar daar binnenkort over, meldt de privacywaakhond. Donderdag publiceerde Amnesty International een rapport waarin staat dat de politie het recht op privacy van demonstranten schendt. Ook is er volgens de mensenrechtenorganisatie nauwelijks toezicht op de manieren waarop de politie surveilleert.

3 uur geleden
Nederland wil tientallen Leopard 1's van Zwitsers voor Oekraïne

BULBOACA/DEN HAAG (ANP) - Nederland wil van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het is nog wel zaak daarvoor de toestemming van de Zwitserse regering te verkrijgen, zeggen betrokkenen. Die is tot dusver terughoudend met medewerking aan wapenleveringen.

4 uur geleden
Belastingbetaler krijgt vanaf eind 2024 eigen belangenbehartiger

DEN HAAG (ANP) - Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een 'kwartiermaker' aangewezen die moet kijken hoe de organisatie rond deze belangenbehartiger eruit moet zien.

5 uur geleden
DeWolff breekt wereldrecord snelst gedrukte plaat

HAARLEM (ANP) - De Limburgse band DeWolff is er donderdag in geslaagd het wereldrecord voor de snelst gedrukte plaat te breken. De poging begon rond 13.00 uur en volgens de band lagen na 2 uur, 59 minuten en 28 seconden vinylplaten van het nummer in twee Haarlemse platenzaken.

6 uur geleden
Drie verdachten fatale steekpartij festival Amsterdam langer vast

AMSTERDAM (ANP) - De drie verdachten die vastzitten voor de dodelijke steekpartij van afgelopen zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam, blijven veertien dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris donderdag besloten, zo laat een woordvoerder van de rechtbank weten.

6 uur geleden
TEFAF-baas stapt plotseling op

MAASTRICHT/NEW YORK (ANP) - De Nederlandse directeur van de belangrijke internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF, Bart Drenth, is plotseling opgestapt. Dat bevestigt hij aan het ANP, maar hij wil niet zeggen waarom. Buitenlandse media brengen hem in verband met oude en niet meer openbare tweets, die anti-woke zouden zijn en over moslims en linkse opinies zouden gaan.

6 uur geleden
Start haringseizoen op 14 juni onzeker

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of het haringseizoen op 14 juni kan beginnen, zoals gebruikelijk. De haring die nu wordt gevangen is niet vet genoeg om tot Hollandse Nieuwe te worden verwerkt, meldt het Nederlands Visbureau donderdag. Volgende week moet de sector een beslissing nemen.

6 uur geleden