
Familieleden moordverdachte Thijs H. willen niet verklaren
MAASTRICHT (ANP) - De ouders en zus van drievoudig moordverdachte Thijs H. worden waarschijnlijk niet opgeroepen als getuige tijdens de behandeling van de strafzaak tegen hem. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens een inleidende zitting in de rechtbank Maastricht. Bij een eerder verhoor hadden zij zich op hun verschoningsrecht beroepen, dat wil zeggen dat ze geen antwoord willen geven omdat het om familie gaat.
"Wij voorzien daarom dat het zinloos is ze tijdens de zitting op te roepen", aldus de officier van justitie. Mochten ze ineens toch bereid zijn iets te zeggen, dan wil ze de familie van de 28-jarige H. alsnog oproepen, zei ze.
H. zou op 4 mei vorig jaar in Den Haag een willekeurige vrouw die haar hondjes uitliet in de Scheveningse Bosjes hebben doodgestoken. Drie dagen later zou hij een man en een vrouw hebben doodgestoken die aan het wandelen waren op de Brunssummerheide bij Heerlen, de regio waar H. vandaan komt.
Bekend
De verdachte heeft eerder bekend. Hij zou psychotisch zijn geweest. Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum moet H. voor volledig ontoerekeningsvatbaar worden gehouden. Het OM heeft twijfels over die conclusie.
De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland vanaf 22 juni, een week later wordt de strafeis verwacht. De behandeling werd eerder uitgesteld in verband met de coronacrisis.
De rechtbank bekijkt nog of publiek tijdens de behandeling van de zaak in de rechtbank aanwezig kan zijn. In verband met de coronacrisis gelden wat dat betreft strenge beperkingen. In de zittingzaal zelf kunnen alleen de rechters, advocaten en officieren van justitie plaatsnemen, evenals de nabestaanden en hun advocaten. Ook H. moet acte de présence geven in de zittingzaal. Mogelijk kunnen enkele zalen gereserveerd worden voor het publiek, maar zeker is dat niet. De rechtbank hoopt eind deze week hierover een beslissing te kunnen nemen.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De duizenden mensen die zich zaterdagmiddag verzamelden op de Dam in Amsterdam zijn begonnen aan een protestmars door de hoofdstad. Zij doen dit omdat ze het niet eens zijn met het kabinet.
39 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Duizenden mensen hebben zich zaterdagmiddag verzameld op de Dam in Amsterdam voor een betoging tegen het kabinet. De organisatie van De Straat Op meldt er "genoeg" van te hebben dat "extreemrechtse angstzaaiers en populisten de politieke agenda bepalen. Zij bedreigen wat vanzelfsprekend zou moeten zijn: een betaalbaar huis, een leefbare wereld, gelijke rechten voor iedereen en een open democratie. Kortom: onze burgerrechten."
59 minuten geledenBEERTA (ANP) - De ontvoerde kinderen Jeffrey en Emma worden woensdagavond herdacht tijdens een herdenkingstocht in Beerta, meldt een woordvoerder van Namens de Familie. De tocht is volgens haar geïnitieerd door de familie, die ondersteuning krijgt van de gemeenten Oldambt en Eemsdelta.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Behalve een vliegbasis voor F-35 gevechtsvliegtuigen op Lelystad Airport krijgt Flevoland ook een nieuwe kazerne bij Zeewolde. Dat staat in de uitbreidingsplannen van Defensie. Verder komt er nieuwe munitieopslag in Staphorst en in het Friese Kollumerwaard. En de activiteiten op vliegbasis Deelen bij Arnhem worden flink opgeschroefd.
21 uur geledenGRONINGEN (ANP) - De Groningse studentenvereniging Vindicat heeft de banden verbroken met het dispuut TYR nadat een ouderejaars met een "gloeiend voorwerp" brandwonden had veroorzaakt bij tien eerstejaarsleden. Eén slachtoffer had brandwonden in het gezicht.
22 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Leden van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) zijn vrijdag met tractors naar het Limburgse provinciehuis in Maastricht gekomen. Zij zijn daar om te protesteren tegen plannen van de provincie om de stikstofuitstoot terug te dringen.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil dat er in de mondkapjeszaak rond Sywert van Lienden meer onderzoek wordt gedaan naar wat er is gebeurd met vertrouwelijke documenten die op in beslag genomen computers stonden. Voor correspondentie met (toenmalige) advocaten geldt dat alleen een zogeheten geheimhoudersofficier deze mag inzien. De rechtbank heeft vrijdag besloten dat het Openbaar Ministerie een nadere toelichting daarop moet geven en "hoe in concreto is omgegaan met verschoningsgerechtigd materiaal".
1 dag geleden