Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Familie van vermoorde Tob Cohen eist vertrek Keniaanse topman OM

Familie van vermoorde Tob Cohen eist vertrek Keniaanse topman OM

NAIROBI (ANP) - De familie van de in Kenia vermoorde Nederlandse zakenman Tob Cohen wil dat het hoofd van het Openbaar Ministerie van het land vertrekt. OM-topman Noordin Haji weigert volgens de advocaat van de familie een Keniaanse rechter aan te klagen, die mogelijk betrokken is geweest bij de moord. De rechter zou een affaire hebben gehad met de vrouw van Cohen, die de hoofdverdachte is in de moordzaak.

De Keniaanse politie denkt dat rechter Sankale ole Kantai medeschuldig is. Hij zou voorafgaand aan de moord in 2019 verschillende ontmoetingen hebben gehad met Cohens vrouw Sarah Wairimu om de moord voor te bereiden. Maar het OM heeft de politie nog geen opdracht gegeven om Kantai te arresteren.

"We zijn er als familie sterk van overtuigd dat de directeur van het Openbaar Ministerie nauw betrokken is bij het verdoezelen van de onderzoeken die zullen leiden tot de arrestatie van rechter Kantai, die aangeklaagd moet worden", laat de advocaat van de familie weten aan een Keniaans gerechtshof. Zo plaatst hij volgens lokale media onder meer kanttekeningen bij de zet van het OM om de aanklagers die de zaak behandelden te vervangen.

Cohens lichaam werd op 13 september 2019 in een septic tank bij zijn huis in Kenia gevonden, nadat hij al lange tijd vermist was. De voormalige topmanager bij Philips woonde al jaren in het Afrikaanse land.

Meer uit Binnenland

COA: net genoeg plek in Ter Apel, opvanglocatie Leeuwarden vol

TER APEL (ANP) - Om te voorkomen dat er komende nacht mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel wordt een deel van de asielzoekers woensdag overgebracht naar de zogeheten wachtkamer in Assen. Ook zijn er mensen overgeplaatst naar reguliere asielzoekerscentra in Nederland. Het WTC-complex in Leeuwarden, dat sinds dinsdag ook dient als wachtkamer voor asielzoekers, is vol, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

1 uur geleden
Politie pakt meer dan honderd actievoerders op voor blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft woensdag 110 klimaatdemonstranten opgepakt op de 26e dag op rij dat de A12 in Den Haag geblokkeerd is. De actievoerders liepen wederom rond het middaguur de weg op.

2 uur geleden
Rechtbank Rotterdam probeerde vergeefs gedupeerde ouders te helpen

DEN HAAG (ANP) - Ouders die bij de rechtbank in Rotterdam het besluit van de Belastingdienst aanvochten om de kindertoeslagen terug te vorderen, kwamen op de zitting soms "met hele schoenendozen met informatie" aan. Ze werden daartoe vooraf aangemoedigd door de rechtbank zelf, omdat de afdeling Toeslagen amper informatie verstrekte over zowel het eerste besluit de toeslag "op nihil" te zetten als ook het bezwaar dat de ouders ertegen instelden.

3 uur geleden
Privacywaakhond kritisch: registratie sekswerkers werkt averechts

DEN HAAG (ANP) - Een plan van de overheid om sekswerkers te laten registreren kan hun positie niet beter, maar juist slechter maken. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacytoezichthouder adviseert "het wetsvoorstel niet door te zetten, tenzij het beter wordt onderbouwd".

4 uur geleden
CIDI wil dat regering onderzoek doet naar oorlogsjaren prins Bernhard

AMSTERDAM (ANP) - Het CIDI wil dat de regering een onderzoek instelt naar het oorlogsverleden van prins Bernhard. Dat stelt directeur Naomi Mestrum woensdag in reactie op de onthullingen dat prins Bernhard toch lid is geweest van de NSDAP, de partij van Hitler. Een historicus vond zijn pas in het persoonlijke archief van de prins. Het CIDI, een belangrijke stem van de joodse gemeenschap in Nederland, gaat dit verzoek neerleggen bij demissionair premier Mark Rutte.

4 uur geleden
Effect emissiearme stal nu ook voor varkens en pluimvee verworpen

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of een zogenoemde emissiearme stal voor varkens of pluimvee wel echt leidt tot minder stikstofuitstoot. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Vorig jaar haalde de hoogste bestuursrechter al een streep door het effect van dezelfde emissiearme stallen voor melkvee. Volgens de Raad van State wordt de werkelijke stikstofuitstoot in een emissiearme stal waarschijnlijk onderschat, aangezien het onzeker is of deze stallen in de praktijk doen wat ze beloven.

6 uur geleden
OM verdenkt Fouad L. van drie moorden en brandstichting

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie verdenkt Fouad L., die na de dodelijke schietpartijen is opgepakt bij het Erasmus MC in Rotterdam, van driemaal moord, brandstichting en verboden wapenbezit. Woensdag werd hij voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank. Die besloot dat de verdachte veertien dagen langer vast blijft zitten, maakte het OM na afloop bekend.

6 uur geleden