Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Facebook-bestuurder: we werken aan weren haatdragende teksten

Facebook-bestuurder: we werken aan weren haatdragende teksten

PALO ALTO (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Facebook werkt er naar eigen zeggen aan om haatdragende berichten van het sociale netwerk te weren. Volgens operationeel directeur Sheryl Sandberg doet het bedrijf dat "niet om financiële redenen of om druk van adverteerders, maar omdat het juist is om te doen", zo heeft ze geschreven op haar Facebook-pagina.

De hoge bestuurder benadrukte dat Facebook al langer een duidelijk beleid heeft tegen haat. Ook heeft de onderneming volgens haar veel geld geïnvesteerd in technologie met kunstmatige intelligentie. Daarmee kunnen haatberichten op grote schaal worden verwijderd. "We hebben in de loop van de jaren echte vooruitgang geboekt, maar dit werk is nooit af en we weten wat een grote verantwoordelijkheid Facebook heeft om beter te worden in het vinden en verwijderen van haatdragende inhoud."

De opmerkingen van Sandberg komen op een gevoelig moment. Het socialmedia-imperium kreeg de voorbije weken veel kritiek, omdat het te weinig zou doen om haatzaaien, racisme en nepnieuws op de platforms te bestrijden. Sandberg sprak dinsdag samen met topman Mark Zuckerberg ook met met burgerrechtenorganisaties hierover. "Hoewel we niet elke wijziging aanbrengen waar ze om vragen, zullen we binnenkort meer van hun voorstellen in de praktijk brengen", is alles wat ze hierover kwijt wilde.

Weinig nieuws

Een van de burgerrechtenorganisaties leek na afloop niet erg onder de indruk. "Facebook benaderde onze bijeenkomst vandaag alsof het niets meer was dan een pr-oefening", zo reageerde een bestuurder van Free Press. Volgens haar kwam het bedrijf tijdens de ontmoeting met weinig nieuws. Ook zou Facebook zich niet willen binden aan heldere deadlines om bepaalde zaken snel geregeld te krijgen.

Facebook moest het van alle socialmediabedrijven onlangs al het meest ontgelden bij organisaties die strijden tegen racisme. Ze nemen het de techgigant kwalijk dat berichten die oproepen tot geweld tegen Black Lives Matter-demonstranten niet worden verwijderd en roepen op tot een boycot van het bedrijf. De protesten tegen racisme in de Verenigde Staten maar ook in Europa laaiden de voorbije weken op, naar aanleiding van de dood van een zwarte arrestant door politiegeweld in de VS.

Een steeds grotere groep bedrijven en merken kondigde aan voorlopig niet meer te adverteren op Facebook of dochteronderneming Instagram. Onder andere het Brits-Nederlandse Unilever, Coca-Cola, Starbucks en Pepsico gingen tot zo'n boycot over.

Meer uit Buitenland

Krant: werk aan tijdelijke haven Gaza dit weekend van start

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse strijdkrachten beginnen mogelijk dit weekend aan de bouw van een drijvende haven voor de kust van de Gazastrook. Dat zeggen ingewijden tegen zakenkrant The Wall Street Journal.

46 minuten geleden
Macron ziet 'sterfelijk Europa' met zorg aan

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft in een toespraak over Europa op de Sorbonne, de Universiteit van Parijs, gezegd dat Europa er op het internationale toneel zwak voorstaat. Hij vreest dat in het komende decennium die zwakheid erger kan worden "en we gedegradeerd kunnen worden, ons Europa is sterfelijk en kan sterven" aldus Macron.

55 minuten geleden
Belarus meldt aanwezigheid tientallen Russische kernwapens

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft "enkele tientallen" tactische kernwapens gestationeerd in het Oost-Europese Belarus. Dat meldt de Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko volgens het Russische persbureau TASS.

1 uur geleden
EU-hof: wie Turk wordt mag niet zomaar EU-nationaliteit verliezen

LUXEMBURG (ANP) - Wie als EU-burger de Turkse of een andere nationaliteit aanneemt, mag daarmee niet automatisch de nationaliteit verliezen van Nederland, Duitsland of een ander EU-land. Het EU-hof heeft dat in een Duitse zaak geoordeeld.

1 uur geleden
President Belarus ziet impasse aan front en wil vredesoverleg

MOSKOU/MINSK (ANP/RTR) - De president van Belarus, Aleksandr Loekasjenko, vindt dat het tijd is voor Oekraïne en Rusland om vredesgesprekken aan te gaan omdat het front is gestagneerd. Hij zei dat de vredesgesprekken uit 2022 die in Istanbul werden gehouden, als basis kunnen dienen voor een nieuwe poging.

2 uur geleden
Duizenden toegangsbewijzen verkocht voor Venetië

VENETIË (ANP/AFP/RTR) - Toeristen in Venetië moesten donderdag voor het eerst over een toegangsbewijs beschikken voor een bezoek aan de stad. De plaatselijke autoriteiten zeggen dat om 08.30 uur al zo'n 10.000 tickets waren verkocht.

2 uur geleden
Opnieuw arrestatie in corruptiezaak Russische onderminister

MOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Russische autoriteiten hebben een derde arrestatie verricht in de corruptiezaak rond onderminister van Defensie Timoer Ivanov. Het gaat om de medeoprichter van een bouwbedrijf. De man wordt verdacht van omkoping. Er zouden "diensten" zijn verleend aan de onderminister en andere personen.

4 uur geleden