Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fabrieken in China draaien weer hard na loslaten coronabeleid

Fabrieken in China draaien weer hard na loslaten coronabeleid

BEIJING (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Chinese fabrieken draaiden in februari weer op volle toeren na het loslaten van het strenge coronabeleid in het land. De Chinese economie vertoont daarmee tekenen van een sterker herstel. Zo nam de bedrijvigheid in de omvangrijke industrie van het land in februari toe tot het hoogste niveau in meer dan tien jaar. Ook de activiteit in de dienstensector nam toe.

De index van inkoopmanagers in de industrie, die de mate van activiteit meet, steeg vorige maand naar 52,6, meldde het Chinese statistiekbureau. Dat is het hoogste niveau sinds april 2012. Een stand van boven de 50 wijst op groei. Het cijfer viel hoger uit dan economen hadden verwacht. In januari stond de index nog op 50,1. De bedrijvigheid in de dienstensector nam toe tot het hoogste niveau sinds juni 2022.

De cijfers wijzen op een sterk herstel van de op een na grootste economie ter wereld en stellen beleidsmakers in een goede positie in de aanloop naar het Nationale Volkscongres, dat aankomend weekend begint. Op dat congres zal de Chinese overheid ook de nieuwe groeidoelstelling voor dit jaar bekendmaken.

"We hadden al een snelle opleving verwacht op korte termijn, maar de inkoopmanagersindexen suggereren dat zelfs onze voorspelling voor een economische groei van 5,5 procent dit jaar te conservatief kan blijken te zijn", zei Julian Evans-Pritchard, hoofdeconoom China bij Capital Economics.

Meer uit Financieel

President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

1 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

2 uur geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

3 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

3 uur geleden
The Body Shop blijft open in Duitsland ondanks problemen

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - De winkels van The Body Shop in Duitsland blijven voorlopig open ondanks dat het bedrijf in onder meer dat land kampt met financiële problemen, meldt bewindvoerder Biner Bähr. Volgens hem wordt nu gezocht naar een koper die alle winkels wil overnemen. Hij hoopt dat dit tegen eind april geregeld is.

4 uur geleden
Protest tegen uitbreiding Duitse Tesla-fabriek gaat langer door

BERLIJN (ANP/DPA) - Actievoerders tegen de geplande uitbreiding van de fabriek van Tesla in de buurt van Berlijn zijn van plan langer door te gaan met hun protest. De demonstranten hebben sinds woensdagavond een bos naast de autofabriek in Grünheide bezet en zeggen nu daar nog een week te blijven. Ze zijn het er niet mee eens dat bomen gekapt moeten worden voor de uitbreiding.

4 uur geleden
Werknemers geneesmiddelenfabrikant staken volgende week, zegt FNV

HAARLEM (ANP) - Werknemers van geneesmiddelenfabrikant Teva leggen volgende week het werk neer als het bedrijf uit Haarlem niet met een veel beter loonvoorstel komt, meldt FNV-bestuurder Agostino Di Giacomo Russo. Medewerkers zijn niet tevreden over het iets verbeterde loonbod van het Haarlemse bedrijf deze week voor een nieuwe cao, die voor zo'n 350 werknemers gaat gelden.

4 uur geleden