Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Faalkaart zorgt voor onrust over Thoolse ict-veiligheid

Faalkaart zorgt voor onrust over Thoolse ict-veiligheid

THOLEN - Volgens wethouder Peter Hoek is onterecht het beeld ontstaan dat de gemeente Tholen haar ICT-zaakjes niet op orde heeft. De website basisbeveiliging.nl lanceerde een zogenoemde faalkaart waaruit blijkt hoe het gesteld is met de digitale beveiliging van gemeentelijke websites en online-diensten. Tholen is daarop rood gekleurd. Volgens het gemeentebestuur is er echter geen enkele reden tot paniek.

 

De faalkaart houdt de gemoederen flink bezig. Drie jaar geleden werd dit meetsysteem in het leven geroepen om aan te geven hoe de (digitale) zaken er bij Nederlandse gemeenten voorstaan. Het laat zien hoe goed de digitale beveiliging door alle domeinnamen van gemeenten te doorlopen en te controleren op beveiliging. Wie de recent gelanceerde kaart van dit jaar erbij pakt, ziet hoofdzakelijk roodgekleurde gemeenten.

Schrikken
Dat is ook het geval voor Tholen. Volgens de richtlijnen die basisbeveiliging.nl hanteert zou Tholen op diverse punten risico lopen. "Op een punt scoren zou er een hoog risico zijn, op drie een matig risico en op vijf punten een laag risico", vertelt wethouder Hoek. "Logischerwijs schrik je hier van. Niet voor niets kregen we hier dan ook al vragen over vanuit de GroenLinks/PvdA. We zijn er meteen ingedoken waardoor we razendsnel op deze vragen kunnen reageren, want digitale beveiliging is natuurlijk enorm belangrijk. We zetten daar enorm op in en recent hebben we veel geïnvesteerd in onze ict. Natuurlijk vraag je je dan af hoe dit kan."

 

Privacy
"Gelukkig hebben we direct kunnen constateren dat de soep niet zo heet wordt gegeten als dat deze wordt opgediend. Om even een beeld te schetsen. Amsterdam scoort respectievelijk op 61, 235 en 578 punten slecht. Uit onderzoek blijkt dat het bij is zeker niet zo is dat privacygevoelige informatie op straat dreigt te komen. Je moet het eerder zo zien dat je aan openbare informatie kunt komen die je op een veel gemakkelijkere en snellere manier ook kunt verkrijgen", zo legt de wethouder uit. 

 

Onrust
Daarmee zegt de wethouder niet dat Tholen niet in actie komt. "Gelukkig is het zo dat deze punten al op de planning stonden om aan te pakken. Het onderdeel dat op de Faalkaart is aangemerkt als high risk, daar gaan we indien mogelijk versneld mee aan de slag." Hoek is ondanks de ontstane onrust blij met dergelijke onderzoeken. "Eigenlijk is het een voortdurend spel tussen de ict-wereld en hackers. De technologieën worden beter, maar ook hackers worden slimmer. Je kunt nooit stil staan en moet altijd alert zijn. Dat zijn we ons terdege bewust", zo besluit hij.

 

Meer uit Tholen

Drugsdealers aangehouden na inval in woning in Poortvliet

POORTVLIET - De politie heeft twee verdachten aangehouden na een huiszoeking bij een woning aan het Kerkplein in Poortvliet. De actie volgde nadat er vanuit de buurt meerdere meldingen van overlast bij de politie binnenkwamen.

3 uur geleden
Minste fietsendiefstallen in Zeeland, op Tholen 25 mensen de dupe

ZEELAND - In 2023 werden er in Zeeland 1095 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 2,3 procent hoger dan het jaar ervoor. Op Tholen ging het om 25 diefstallen waarvan melding werd gedaan. Het werkelijke aantal kan dus nog hoger liggen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.  

7 uur geleden
Tholen doet weer mee aan NK en ZK Tegelwippen

THOLEN - De gemeente Tholen doet ook dit jaar weer mee met de vijfde editie van het Nederlandse en Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen. Samen met inwoners en bedrijven gaan ze hun best doen om minimaal hetzelfde resultaat als in 2023 te behalen. Dat was landelijk de 18e plaats in de categorie kleine gemeenten en de 2e plaats in Zeeland.

1 dag geleden
Thoolse lezersfoto van de week is gemaakt door Bineke Smit

THOLEN - Elke week prijkt er op de ontspanningspagina van de wekelijkse Thoolse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Bineke Smit die de spotlight mocht vangen.

1 dag geleden
Vanmiddag code geel voor regenbuien met kans op onweer en hagel

THOLEN - April doet wat hij wil, luidt de gezegde. En dat blijkt ook vandaag weer. De dag begon nog zonnig in Tholen, maar de meteorologen van het KNMI hebben voor vanmiddag code geel afgegeven voor regenbuien met kans op onweer en kleine stukjes hagel. Het verkeer kan hier mogelijk hinder van ondervinden.

2 dagen geleden
Wethouder Moerland steekt de handen uit de mouwen bij Thoolse zwembaden

THOLEN/SINT-MAARTENSDIJK - Wethouder Hilde Moerland stak zaterdagmorgen ook de handen uit de mouwen. Deze ochtend ging ze zowel Sint-Maartensdijk als Tholen helpen met het gereedmaken van de zwembaden voor het nieuwe seizoen.

2 dagen geleden
Tholense Boys één zege verwijderd van titel, WHS gedegradeerd [SPEELRONDE 19]

THOLEN - Wat gebeurde er op zaterdag 13 april allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 19.

2 dagen geleden