
Faalkaart zorgt voor onrust over Thoolse ict-veiligheid
THOLEN - Volgens wethouder Peter Hoek is onterecht het beeld ontstaan dat de gemeente Tholen haar ICT-zaakjes niet op orde heeft. De website basisbeveiliging.nl lanceerde een zogenoemde faalkaart waaruit blijkt hoe het gesteld is met de digitale beveiliging van gemeentelijke websites en online-diensten. Tholen is daarop rood gekleurd. Volgens het gemeentebestuur is er echter geen enkele reden tot paniek.
De faalkaart houdt de gemoederen flink bezig. Drie jaar geleden werd dit meetsysteem in het leven geroepen om aan te geven hoe de (digitale) zaken er bij Nederlandse gemeenten voorstaan. Het laat zien hoe goed de digitale beveiliging door alle domeinnamen van gemeenten te doorlopen en te controleren op beveiliging. Wie de recent gelanceerde kaart van dit jaar erbij pakt, ziet hoofdzakelijk roodgekleurde gemeenten.
Schrikken
Dat is ook het geval voor Tholen. Volgens de richtlijnen die basisbeveiliging.nl hanteert zou Tholen op diverse punten risico lopen. "Op een punt scoren zou er een hoog risico zijn, op drie een matig risico en op vijf punten een laag risico", vertelt wethouder Hoek. "Logischerwijs schrik je hier van. Niet voor niets kregen we hier dan ook al vragen over vanuit de GroenLinks/PvdA. We zijn er meteen ingedoken waardoor we razendsnel op deze vragen kunnen reageren, want digitale beveiliging is natuurlijk enorm belangrijk. We zetten daar enorm op in en recent hebben we veel geïnvesteerd in onze ict. Natuurlijk vraag je je dan af hoe dit kan."
Privacy
"Gelukkig hebben we direct kunnen constateren dat de soep niet zo heet wordt gegeten als dat deze wordt opgediend. Om even een beeld te schetsen. Amsterdam scoort respectievelijk op 61, 235 en 578 punten slecht. Uit onderzoek blijkt dat het bij is zeker niet zo is dat privacygevoelige informatie op straat dreigt te komen. Je moet het eerder zo zien dat je aan openbare informatie kunt komen die je op een veel gemakkelijkere en snellere manier ook kunt verkrijgen", zo legt de wethouder uit.
Onrust
Daarmee zegt de wethouder niet dat Tholen niet in actie komt. "Gelukkig is het zo dat deze punten al op de planning stonden om aan te pakken. Het onderdeel dat op de Faalkaart is aangemerkt als high risk, daar gaan we indien mogelijk versneld mee aan de slag." Hoek is ondanks de ontstane onrust blij met dergelijke onderzoeken. "Eigenlijk is het een voortdurend spel tussen de ict-wereld en hackers. De technologieën worden beter, maar ook hackers worden slimmer. Je kunt nooit stil staan en moet altijd alert zijn. Dat zijn we ons terdege bewust", zo besluit hij.
Meer uit Tholen
THOLEN - Met de start van het nieuwe seizoen zijn de stranden in de gemeente Tholen sinds vandaag weer open voor recreatief zwemmen. Tot en met 30 september kunnen inwoners en toeristen terecht op meerdere officiële zwemlocaties. Een overzicht waar je op Tholen veilig kunt zwemmen én waar je op moet letten.
14 uur geledenSINT-ANNALAND - De brandweer is woensdagavond ingezet voor een nacontrole bij een woning aan de Tienhoven in Sint-Annaland. De oorzaak van het probleem was vermoedelijk een inductiekookplaat.
18 uur geledenBERGEN OP ZOOM/THOLEN - De A4 tussen knooppunt Markiezaat en Zoomland, richting Rotterdam, is vanaf vrijdagavond 2 mei tot maandagochtend 5 mei deels afgesloten vanwege onderhoud. Het verkeer moet rekening houden met omleidingen en extra reistijd die kan oplopen tot een uur.
18 uur geledenSINT-ANNALAND - Op het terrein van streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland wordt op maandag 5 mei een bevrijdingsmarkt georganiseerd. Bezoekers kunnen vanaf 11.00 uur terecht op de markt.
1 dag geledenMedusa Auctioneers houdt taxatieweek van dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 mei
1 dag geledenSINT-MAARTENSDIJK/THOLEN - De buitenzwembaden in Sint-Maartensdijk en Tholen openen maandag 5 mei hun deuren. Bezoekers zijn op Bevrijdingsdag welkom vanaf 13.00 uur. Vrijwilligers hebben in april hard gewerkt om de baden klaar te maken voor het nieuwe seizoen.
2 dagen geledenSTAVENISSE - Het Watersnoodhuis in Stavenisse opent op zaterdag 3 mei weer de deuren. In het voormalige raadhuis kunnen bezoekers zich onderdompelen in de geschiedenis van de Watersnoodramp van 1953, met speciale aandacht voor de gevolgen op Tholen en Sint Philipsland. Tien jaar geleden werd het informatiecentrum officieel in gebruik genomen.
2 dagen geleden