Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extra raadsvergadering over overvol aanmeldcentrum Ter Apel

Extra raadsvergadering over overvol aanmeldcentrum Ter Apel

WESTERWOLDE (ANP) - De raadsfracties in het Groningse Westerwolde willen dat in het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel niet meer dan 2000 mensen worden opgevangen. Omdat die afspraak volgens de zeven fractievoorzitters consequent niet wordt nagekomen door het Rijk, en het azc overvol zit, is er maandagavond een extra raadvergadering.

De partijen, waaronder Gemeentebelangen, CDA, VVD en PvdA, zijn bezorgd en boos en vinden dat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) misbruik maakt van de gastvrijheid van Westerwolde. "Wij verwachten dan ook dat ze haar afspraken nakomt en doet wat nu nodig is om Ter Apel te ontlasten en een veilige humane aanmelding mogelijk te maken voor asielzoekers zoals het hoort."

Broekers-Knol wil dat er vanaf 1 november in Nederland in totaal circa 3000 opvangplekken bij komen, deels ook in Ter Apel. "Ons azc ligt klaarblijkelijk buiten het gezichtsveld van de staatssecretaris en kennelijk reikt haar verantwoordelijkheidsgevoel niet verder dan het Haagse", lieten de fracties vorige week al weten in een brief. "Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en politiek Den Haag zijn aan zet om orde op zaken te stellen en om op korte termijn met oplossingen te komen." De lokale politieke partijen in Westerwolde zeggen dat er desnoods maar onder dwang meer ruimte gecreëerd moet worden in andere Nederlandse gemeenten.

Dat asielzoekers in het aanmeldcentrum Ter Apel nu op stoelen en stretchers moeten slapen, baart ook burgemeester Jaap Velema grote zorgen. Er werden zelfs slaapplekken gecreëerd in de wachtruimte en kantoren van de IND. Velema noemt het, vooruitlopend op de ingelaste raadsvergadering van maandagavond "een onacceptabele situatie in de nachtopvang". Volgens hem "gaat deze opgave Westerwolde te boven".

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

'Quarantaine-stel' niet langer in isolatie in Haren

GRONINGEN (ANP) - Het Spaans/Portugese 'quarantaine-stel' hoeft niet langer in isolatie te blijven in Haren. Dat heeft het OM Noord-Nederland dinsdag laten weten. Het OM heeft hiertoe besloten omdat de twee negatief hebben getest op corona. Eerder liet de advocaat van het stel al weten dat ze vrijgelaten werden.

23 minuten geleden
Milieuorganisaties blij met sluiting kolencentrale Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het is goed nieuws dat de Onyx-kolencentrale in Rotterdam op korte termijn dichtgaat om Nederland te helpen bij het halen van de klimaatdoelen. Dat zeggen milieuorganisaties Greenpeace Nederland, Urgenda en Milieudefensie in een reactie.

36 minuten geleden
KLM biedt excuses aan voor afhandeling 'coronavluchten'

AMSTELVEEN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM biedt zijn excuses aan voor het rommelige verloop van de afhandeling van twee vluchten uit Zuid-Afrika afgelopen vrijdag. Verschillende passagiers klaagden over de wijze waarop ze in isolatie werden geplaatst vanwege de nieuwe Omikron-variant die is ontdekt in het zuiden van Afrika. Klanten die daar behoefte aan hebben, kunnen nog met KLM in gesprek. Volgens een woordvoerder van de maatschappij is van een eventuele schadevergoeding nog geen sprake.

2 uur geleden
Onderzoek: financiële gezondheid umc's hobbelt achteruit

DEN HAAG (ANP) - De acht Nederlandse academische ziekenhuizen zijn er in financieel opzicht opnieuw slechter voor komen te staan in het afgelopen jaar. Volgens een onderzoek van accountants- en adviesbureau BDO Accountants & Adviseurs scoren ze gemiddeld een 6,8 voor hun 'financiële gezondheid', vergeleken met een 7,3 een jaar eerder. In 2018 scoorden ze nog een 7,8 en het jaar daarvoor een 9,2.

3 uur geleden
Marine gaat twee nieuwe fregatten naar vrouwen vernoemen

DEN HAAG (ANP) - De marine gaat twee nieuwe fregatten vernoemen naar vrouwen, schrijft demissionair minister Henk Kamp van Defensie aan de Tweede Kamer. Eind vorig jaar nam de Kamer een motie van GroenLinks aan waarin hierop werd aangedrongen.

4 uur geleden
Politie stopt met preventief fouilleren rond Hedel

MAASDRIEL (ANP) - De politie stopt woensdag voorlopig met preventief fouilleren in en rond het Gelderse Hedel. De omgeving van het dorp geldt vanaf woensdag niet meer als veiligheidsrisicogebied en dan is zomaar fouilleren niet meer toegestaan. De politie heeft sinds mei van dit jaar grote controles in Hedel gehouden en daarbij geregeld automobilisten betrapt die wapens, zwaar vuurwerk of andere verboden waar bij zich hadden.

4 uur geleden
Een op de drie ziekenhuizen schrapt nu alle planbare zorg

UTRECHT (ANP) - In 25 Nederlandse ziekenhuizen, ruim een op de drie, wordt in het geheel geen planbare zorg meer verleend. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van eind vorige week, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In de vorige rapportage, die vrijdag verscheen, was de planbare zorg in 12 van de 74 ziekenhuizen helemaal geannuleerd.

5 uur geleden