Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extra geld voor verduurzaming Zeeuwse vrijetijdssector

Extra geld voor verduurzaming Zeeuwse vrijetijdssector

VLISSINGEN - De Zeeuwse vrijetijdssector werkt hard aan de toekomst. Om na de coronacrisis innovatie binnen de sector een nieuwe impuls te geven, hebben twee projecten subsidie gekregen vanuit het Europese REACT EU programma. De projecten inspireren, ondersteunen en stimuleren ondernemers om aan de slag te gaan met innovatie en vernieuwing.

Onder de noemer REACT-EU stelt de Europese Unie extra middelen beschikbaar voor een groen, digitaal en veerkrachtig herstel van regio’s. De REACT-EU-middelen zijn onderdeel van het corona herstelpakket van de EU en dienen ter overbrugging naar een lange termijn herstelplan. Het geld wordt weggezet onder de lopende Europese regionale programma’s, waaronder OPZuid. Ruim negen miljoen euro uit de subsidiepot gaat naar Zeeland. Het ‘Aanjaagprogramma Innovatie Vrijetijdssector’ en ‘Z-GRID: Groene Recreatie Innovatie Drivers’ zijn twee van de zestien Zeeuwse projecten die subsidie ontvangen. Gedeputeerde Dick van der Velde vindt het een goed teken dat Europa de meerwaarde ziet van deze projecten. “Door de coronacrisis heeft de toeristische sector een zware periode achter de rug. Een periode waarin geld voor innovatie vaak noodgedwongen een ander doel kreeg. Ruimte voor innovatie werd schaars. Terwijl innovatie belangrijk is voor een toekomstbestendig bedrijf. Dat deze projecten Europese subsidie krijgen is een erkenning van de problematiek, maar vooral ook een stimulans om over te gaan tot actie. En dat is hard nodig.”

Aanjagers van innovatie
Verduurzaming en vernieuwing zijn belangrijk voor de toekomst van bedrijven in de Zeeuwse vrijetijdssector. Het Aanjaagprogramma Innovatie biedt ondernemers een helpende hand door hen te inspireren, ondersteunen en financieren. Dit alles binnen actuele thema’s als energie, klimaatadaptatie, biodiversiteit en digitalisering. Het programma biedt een complete aanpak. Er worden inspiratiesessies georganiseerd waarin kennis en ervaringen wordt gedeeld. Ondernemers krijgen ondersteuning bij hun innovatievraagstukken. En er wordt ondersteuning aangeboden voor samenwerkingsverbanden.

CO2 neutrale vrijetijdssector
Ook het project Z-GRID is van start gegaan. In dit project ontwikkelen en testen ondernemers energiemanagementconcepten en systemen in de praktijk. Dit gebeurt in twee ‘living labs’, op Camping Weltevreden en Vakantiepark de Meerpaal, beide in Zoutelande. Het doel van het project is o.a. de ontwikkeling van in de praktijk toepasbare energiemanagementsystemen die het energieverbruik minimaliseren. Systemen waar de hele sector van kan profiteren. Dit levert een bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Een belangrijke uitdaging voor de toekomst. De twee living labs verwachten via het project een CO2-reductie van 260 ton te realiseren. Ook wordt de maatschappelijke impact van de technologische innovaties breder gedeeld in de sector. René Melis, eigenaar van Vakantiepark de Meerpaal: “Ons bedrijf heeft reeds grote stappen gezet qua duurzaamheid. Dankzij dit project wordt versneld een next level bereikt. Uiteindelijk moeten we allemaal werken naar een CO2 neutrale sector. Ik hoop dat de resultaten op ons bedrijf uiteindelijk ook andere ondernemers uit de regio verder helpen.”

Waardevolle samenwerking
Beide projecten zijn in het najaar gestart en hebben een looptijd van twee jaar. Impuls Zeeland is penvoerder en in de projecten wordt samengewerkt met HZ Kenniscentrum Kusttoerisme. Op deze manier is er een verbinding tussen praktijk en kennis. De ’projecten zijn mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van REACT-EU. Meer informatie over de projecten staat op impulszeeland.nl/vrijetijdssector.

Meer uit Beveland

Zeeland stuurt brandbrief naar minister over zoet water

GOES - De Zeeuwse gemeenten en waterschap Scheldestromen vragen het Rijk in een brandbrief om meer geld om de beschikbaarheid van zoet water te verbeteren. ‘Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat stelt dat acceptatie van verzilting onvermijdelijk is en dat baart Zeeland grote zorgen’, schrijven de overheden vrijdag in hun brief. ‘Verzilting beïnvloedt indirect de leefbaarheid van het Zeeuwse platteland en maakt de toekomst van onze provincie onzeker.’

20 uur geleden
Kinderkunstweek op Schengehof met kunstenaars uit eigen dorp

‘s-HEER ARENDSKERKE - Leerlingen van basisschool Schengehof in ‘s-Heer Arendskerke doen, in het kader van de Kinderkunstweek, allerlei culturele, educatieve activiteiten. De school deed eerder mee aan de week, bijzonder dit jaar is de samenwerking met kunstenaars uit het dorp. Zo konden leerlingen in het naastgelegen atelier van Barre en Maureen Verkerke onder andere een kaars en glassieraad maken, een workshop fotografie volgen en leren over verschillende schildertechnieken.

20 uur geleden
Ook leerlingen Regenboog in Nieuwdorp racen tegen afval

NIEUWDORP - Tien basisscholen uit de Bevelanden en Tholen doen van 27 maart tot en met 20 april mee met de E-waste Race. In de gemeente Borsele is het project officieel van start gegaan met een kick-off met wethouder Kees Weststrate op basisschool de Regenboog in Nieuwdorp.

21 uur geleden
Gratis zak compost op landelijke compostdag zaterdag

Zaterdag is het landelijke compostdag. Ook bij de Zeeuwse milieustraten krijgen bezoekers deze dag een gratis zak compost.

21 uur geleden
Weerbericht: fris en nat laatste maartweekeinde

Dit weekeinde gaat de zomertijd in, maar lenteachtig wordt het nog niet. De temperatuur daalt zelfs, meldt weerbureau Weeronline vrijdag. 

23 uur geleden
Inval in woning Kortgene na meerdere onwelwordingen

KORTGENE - Agenten in kogelwerende vesten hebben woensdagavond een woning aan de Willem Alexanderstraat in Kortgene afgezet. Het arrestatieteam van de politie is uiteindelijk de woning binnen gevallen. 

2 dagen geleden
Oosterscheldeloop verplaatst naar Kattendijke

GOES - De bekende Oosterscheldeloop is verplaatst naar Kattendijke. Het dorp aan de Oosterschelde wordt het epicentrum van het jaarlijkse evenement. De loop staat zaterdag 1 april (geen grap) op de agenda.

2 dagen geleden