Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extra geld voor veiligheid vooral naar digitale en wijkagenten

Extra geld voor veiligheid vooral naar digitale en wijkagenten

DEN HAAG (ANP) - Met het extra geld dat de Tweede Kamer onlangs heeft toegekend aan veiligheid, worden de komende jaren ruim zevenhonderd extra agenten aangetrokken. Zij komen vooral te werken in de wijken, maar ook op het internet om cybercriminaliteit aan te pakken. Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid meldt in een brief aan de Kamer dat daarvoor ruim 114 miljoen euro is uitgetrokken van de in totaal 200 miljoen euro extra die het parlement onlangs vrijmaakte. Om snel meer agenten op te leiden wordt de Politieacademie "adequaat ingericht".

De landelijke eenheid van de politie, het Openbaar Ministerie en de rechtspraak krijgen in totaal 27 miljoen euro erbij om hun capaciteit te vergroten. Ook gaat er 25 miljoen euro per jaar extra naar de bijzondere opsporingsambtenaren (boa's), waarvan 5,5 miljoen voor groene boa's. Er komen meer boa's, maar het geld wordt ook gestoken in professionalisering en een veilige taakuitvoering. Hiermee wordt het toezicht en handhaving "in de volle breedte, in wijken en in het buitengebied versterkt", aldus de minister.

Daarnaast wordt er 27,5 miljoen euro extra aangewend om seksuele misdrijven en onlinekinderporno beter te kunnen aanpakken. Het grootste deel daarvan, 20 miljoen, heeft te maken met de beoogde strengere wetgeving voor verkrachting, waardoor er meer zaken zijn te verwachten. Ook bij de politie kunnen meer mensen worden vrijgemaakt voor de opsporing van seksuele misdrijven zodat slachtoffers minder lang hoeven te wachten voordat hun zaak wordt behandeld.

De 200 miljoen euro komt bovenop het extra geld dat het demissionaire kabinet al had aangekondigd voor de bestrijding van de zware en ondermijnende criminaliteit. Het gaat om 524 miljoen euro in 2022 en 434 miljoen in de jaren daarna. Met het geld kunnen volgens Grapperhaus meer criminele organisaties worden ontmanteld, meer buit worden afgepakt en kan ook meer werk worden gemaakt van het voorkomen dat jongeren zich aansluiten bij bendes.

De Kamer besloot toch nog extra geld in te zetten voor de bestrijding van misdaad tijdens het debat over de Rijksbegroting van volgend jaar. In totaal werd de begroting van 2022 met 2 miljard euro aangepast. Daarvan ging ook meer geld naar huisvesting en lerarensalarissen.

Meer uit Binnenland

Fans wachten in Ziggo Dome op vervoer na concert Harry Styles

DEN HAAG (ANP) - Zo'n 200 bezoekers van het concert van Harry Styles wachten zondag rond middernacht in de Ziggo Dome totdat zij naar huis kunnen. En er stromen rond dat tijdstip ook nog steeds meer mensen binnen. De concertgangers kunnen tijdelijk in de Ziggo Dome terecht vanwege een storing die het treinverkeer rond Amsterdam zondagavond stillegde en die ook in de nacht van zondag op maandag zal voortduren volgens de NS.

13 minuten geleden
Oxfam: veel meer geld nodig voor arme landen door klimaatrisico's

DEN HAAG (ANP) - Arme landen hebben veel meer geld nodig om zich voor te bereiden op mogelijke klimaatrampen dan de jaarlijkse 100 miljard euro die nu is afgesproken, benadrukt Oxfam maandag in een nieuw rapport. Ook moet onder meer een flinke som geld erbij voor kwetsbare landen waarin al schade is ontstaan door klimaatverandering.

18 minuten geleden
Geen treinen rond Amsterdam vannacht, ook impact maandagochtend

DEN HAAG (ANP) - Er zullen vannacht geen treinen meer van en naar Amsterdam rijden, meldt spoorbeheerder ProRail op Twitter. Dit komt door een storing op de verkeersleidingspost in Amsterdam. De verwachting is dat de storing ook impact zal hebben op de start van de treindienstregeling maandagochtend.

1 uur geleden
NS: treinreizigers van en naar Amsterdam moeten met ander vervoer

AMSTERDAM (ANP) - De NS roept treinreizigers in en rond Amsterdam zondagavond op ander vervoer te regelen. Het is volgens de spoorvervoerder uiterst onzeker of de treinen nog gaan rijden vanwege een storing die aan het einde van de middag begon en korte tijd was verholpen. Een woordvoerster zegt dat de mensen niet meer naar de stations moeten komen.

2 uur geleden
Treinverkeer Amsterdam ligt weer stil, storing nog niet voorbij

AMSTERDAM (ANP) - Het treinverkeer in Amsterdam is weer stilgelegd omdat de storing op de verkeersleidingspost is teruggekeerd. Dat schrijft ProRail op Twitter. Eerder meldde de spoorbeheerder dat het treinverkeer rond 20.00 uur weer kon opstarten. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat de nieuwe storing verholpen is.

4 uur geleden
Treinen Amsterdam kunnen weer rijden, Harry Styles kwartier later

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen weer gaan rijden, meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

6 uur geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

6 uur geleden