
Extra geld voor schrappen onnodige regels in de zorg
DEN HAAG (ANP) - Voor de aanpak van lokale regeldruk in de zorg trekt minister Conny Helder (Langdurige Zorg) 1,8 miljoen euro extra uit. Dit bedrag komt bovenop de eerder beschikbaar gestelde 9,5 miljoen euro. De subsidie is bedoeld om overbodige regels op te sporen, makkelijker te maken of te schrappen. Daardoor moeten zorgverleners meer tijd overhouden voor de daadwerkelijke zorg en aandacht voor patiënten, in plaats van uren bezig te zijn met papierwerk.
Helder vindt dat zorgprofessionals vooral de ruimte moeten krijgen om hun vak uit te oefenen. "Als een te groot aandeel van je werk draait om administratie gaat dit ten koste van goede zorg. En het draagt al helemaal niet bij aan je werkplezier."
"Gezamenlijk moeten we de papieren toren in de zorg met elkaar afbreken", zegt Helder. "Veel regels worden lokaal opgesteld. Met deze subsidie kan en moet de zorg daar zelf mee aan de slag." De subsidiepot voor lokale 'ontregel de zorg-projecten' bestaat al langer en er wordt veel beroep op gedaan. Omdat er veel meer aanvragen bij het ministerie van Volksgezondheid (VWS) binnenkomen dan dat er subsidie beschikbaar is, maakt Helder nu extra geld vrij.
Speciaal loket
Naast subsidie is er ook een speciaal loket van het ministerie van VWS waar zorgmedewerkers administratieve knelpunten kunnen melden. "Regels worden met de beste bedoelingen bedacht, maar bij alle regels moet eigenlijk vooraf de vraag worden gesteld of ze een toegevoegde waarde hebben en of ze proportioneel zijn", zegt een woordvoerder van minister Helder. Het gaat voor een belangrijk deel om een andere manier van kijken en denken over regels, voegt de woordvoerder toe.
Zo'n vijf jaar geleden is het programma [Ont]Regel de Zorg van start gegaan. Door het hele land werden onder meer 'schrapsessies' gehouden om een einde te maken aan onnodige en omslachtige regels. De door zorgmedewerkers ervaren papieren rompslomp daalde mede daardoor licht, vertelt de woordvoerder van Helder. Vanaf 1 maart kunnen zorgverleners een subsidieaanvraag indienen. In november volgt de derde en laatste subsidieronde.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Steeds meer kinderen hebben last van longontsteking en kinkhoest. Het aantal gevallen is in de afgelopen weken fors opgelopen, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.
1 dag geledenSILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Artsen en verpleegkundigen hebben elke dag een half uur extra om te besteden aan hun werk, en dus aan patiënten, wanneer ze minder administratie bijhouden. Minder regeldruk halveert hun papierwerk. Dat is de uitkomst van een proef van de intensive cares van acht ziekenhuizen in het oosten en zuiden van het land, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, Maastricht UMC+ en het Rijnstate in Arnhem.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - Meer dan 2 miljoen mensen hebben inmiddels een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus gehaald. Het aantal gevaccineerde mensen is vorige week met 242.401 gestegen tot 2.086.828. Het priktempo neemt daarmee wel iets af. De vaccinatieronde loopt nog tot en met 22 december.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een fonds voor apothekers krijgt een boete van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), omdat het vestigingen heeft overgenomen zonder goedkeuring van de toezichthouder. Die toestemming is wettelijk verplicht.
2 dagen geledenGAZA-STAD (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat ziektes in de Gazastrook op termijn meer levens kunnen kosten dan bombardementen. Zo'n scenario kan zich voltrekken als het gezondheidssysteem in het kustgebied niet wordt hersteld, zegt een WHO-woordvoerster.
2 dagen geleden