Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extra geld voor schrappen onnodige regels in de zorg

Extra geld voor schrappen onnodige regels in de zorg

DEN HAAG (ANP) - Voor de aanpak van lokale regeldruk in de zorg trekt minister Conny Helder (Langdurige Zorg) 1,8 miljoen euro extra uit. Dit bedrag komt bovenop de eerder beschikbaar gestelde 9,5 miljoen euro. De subsidie is bedoeld om overbodige regels op te sporen, makkelijker te maken of te schrappen. Daardoor moeten zorgverleners meer tijd overhouden voor de daadwerkelijke zorg en aandacht voor patiënten, in plaats van uren bezig te zijn met papierwerk.

Helder vindt dat zorgprofessionals vooral de ruimte moeten krijgen om hun vak uit te oefenen. "Als een te groot aandeel van je werk draait om administratie gaat dit ten koste van goede zorg. En het draagt al helemaal niet bij aan je werkplezier."

"Gezamenlijk moeten we de papieren toren in de zorg met elkaar afbreken", zegt Helder. "Veel regels worden lokaal opgesteld. Met deze subsidie kan en moet de zorg daar zelf mee aan de slag." De subsidiepot voor lokale 'ontregel de zorg-projecten' bestaat al langer en er wordt veel beroep op gedaan. Omdat er veel meer aanvragen bij het ministerie van Volksgezondheid (VWS) binnenkomen dan dat er subsidie beschikbaar is, maakt Helder nu extra geld vrij.

Speciaal loket

Naast subsidie is er ook een speciaal loket van het ministerie van VWS waar zorgmedewerkers administratieve knelpunten kunnen melden. "Regels worden met de beste bedoelingen bedacht, maar bij alle regels moet eigenlijk vooraf de vraag worden gesteld of ze een toegevoegde waarde hebben en of ze proportioneel zijn", zegt een woordvoerder van minister Helder. Het gaat voor een belangrijk deel om een andere manier van kijken en denken over regels, voegt de woordvoerder toe.

Zo'n vijf jaar geleden is het programma [Ont]Regel de Zorg van start gegaan. Door het hele land werden onder meer 'schrapsessies' gehouden om een einde te maken aan onnodige en omslachtige regels. De door zorgmedewerkers ervaren papieren rompslomp daalde mede daardoor licht, vertelt de woordvoerder van Helder. Vanaf 1 maart kunnen zorgverleners een subsidieaanvraag indienen. In november volgt de derde en laatste subsidieronde.

Meer uit Gezond

Meeste ouderen geven hun leven een 8 of hoger in peiling

WOERDEN (ANP) - Veruit de meeste ouderen in Nederland voelen zich behoorlijk gelukkig, zo valt op te maken uit een peiling in opdracht van ouderenorganisatie ANBO-PCOB. Van de bijna 5500 ondervraagden geeft 60 procent het leven op dit moment een rapportcijfer 8 of hoger. De belangrijkste factor die het levensgeluk beïnvloedt, is mentaal welzijn. Ook gezondheid, sociale contacten, woonomgeving en financiële situatie maken een groot verschil.

1 dag geleden
EU-lidstaten willen roken op terrassen verbieden

BRUSSEL (ANP) - De Europese ministers van Volksgezondheid zijn dinsdag in Brussel akkoord gegaan met een EU-voorstel om blootstelling aan passief roken aan te pakken. Het voorstel raadt de lidstaten aan om buiten roken te verbieden, onder meer in speeltuinen, op terrassen en op het strand. Ook vapes vallen hieronder.

2 dagen geleden
Rutgers: zorgen om onwetendheid over kans op zwangerschap

AMSTERDAM (ANP) - Kenniscentrum Rutgers maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis over anticonceptie en vruchtbaarheid én over de misinformatie hierover. "De kennis schiet tekort, maar kan ook negatief beïnvloed worden door onjuiste informatie via sociale media, vrienden en familie", aldus Renee Finkenflügel, onderzoeker van kenniscentrum Rutgers.

2 dagen geleden
Sportregelingen gemeenten overal anders en vaak ingewikkeld

UTRECHT (ANP) - Gemeenten kennen onderling grote verschillen als het gaat om financiële ondersteuning voor sport. Dat concludeert het Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar sport- en zwemlesregelingen van 114 Nederlandse gemeenten. Informatie over die regelingen is volgens het instituut vaak complex en niet makkelijk te vinden.

3 dagen geleden
Gemeenten stappen voorlopig uit zorgakkoord

UTRECHT (ANP) - Gemeenten werken voorlopig niet meer mee aan het zogeheten Integraal Zorgakkoord. Ze hebben vrijdag besloten om de samenwerking op te schorten, omdat ze vinden dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen. Een resolutie daarvoor kreeg 93,4 procent van de stemmen op de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

6 dagen geleden
Engeland registreert vijfde besmetting met nieuwe mpox-variant

LONDEN (ANP) - In Engeland is voor de vijfde keer een besmetting geregistreerd met de nieuwe variant van mpox, clade Ib. Er is geen link met de vorige gevallen, meldt de Britse gezondheidsdienst (UKHSA).

6 dagen geleden
Kamer: geld mag zorg in laatste levensfase niet in de weg zitten

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in hun laatste levensfase verkeren, mogen geen last hebben van mogelijke budgetplafonds voor palliatieve zorg en stervensbegeleiding. Staatssecretaris Vicky Maeijer (Langdurige zorg) is het met een kritische Tweede Kamer eens dat deze zeer kwetsbare mensen de juiste zorg moeten krijgen, in een hospice, thuis of in een zorginstelling. Ook voor de rouwverwerking van nabestaanden is een rustig en waardig levenseinde van een geliefde van groot belang, werd volop benadrukt in een debat.

1 week geleden